Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Στις 21 Μαΐου οι εθνικές εκλογές- Το αργότερο αρχές Ιουλίου η δεύτερη κάλπη

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, η δεύτερη κάλπη πώς θα κυβερνήσει»

Στις 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές όπως ανακοίνωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.

"Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διαδίδουν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη

λήξη της τετραετίας όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου κι αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής* αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει ήδη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κάλπες θα στηθούν στη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες.

Παράλληλα, η 21η Μαΐου επελέγη για δύο λόγους. 

Πρώτον, γιατί αμέσως μετά ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και δεύτερον γιατί ελήφθησαν υπόψη οι διεθνείς θέσεις της χώρας. Στα μέσα Ιουλίου, για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ και σε αυτή η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό. 

*απλή αναλογική:Στην καθαρή μορφή της απλής αναλογικής, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο «Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο). Για παράδειγμα ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15% με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς λευκά και άκυρα), θα είχε 15/100x300=45 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου