Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Τραγικές οι συνέπειες για όλους από τον διωγμό της Λαύρας του Κιέβου

Ο Ζελένσι αρνήθηκε να συναντήσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο και όλα δείχνουν πως επίκειται βίαιη έξωση των μοναχών της Λαύρας…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από το μέτωπο του Ντονμπάς, της Χερσώνας και του Μπαχμούτ έχει μεταφερθεί εσχάτως στο Κίεβο. Ο μάχη του καθεστώτος Ζελένσκι για την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, μία από τις ιστορικότερες μονές της Ρωσικής Εκκλησίας,  μπορεί να μην γίνεται με βόμβες, μπορεί να μην έχει εδαφικά οφέλη, αλλά υπό συνθήκες μπορεί να πυροδοτήσει νέες δυσάρεστες εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στα ουκρανικά εδάφη. 

Με το τελεσίγραφο του καθεστώτος να λήγει στην 29 Μαρτίου και το καθεστώς να αρνείται να απαντήσει στις έγγραφες διαμαρτυρίες των μοναχών του Λαύρας, ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος με μέλη της Συνόδου προσήλθε στο προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να επιτύχει μια συνάντηση με τον Ζελένσκι. Μάταια όμως.  Σύμφωνα με δήλωση του κανονικού Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου: “περιμέναμε από τον Πρόεδρο Ζελένσκι να μας δεχθεί για περίπου δύο ώρες. Όμως πριν από λίγο ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο, που μας αναγκάζει να αποχωρήσουμε και να μεταβούμε στα καταφύγια“.

Παρά το γεγονός ότι ο Ονούφριος καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διέκοψε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας και συντάχθηκε πίσω από την Ουκρανική κυβέρνηση για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της ουκρανικής πατρίδας, ο ίδιος και οι πιστοί που επιλέγουν να υπάγονται στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας κατηγορούνται από το καθεστώς Ζελένσκι για φιλορωσισμό και προδοτικές ενέργειες. Με την έξωσή του από την Λαύρα του Κιέβου και την παραχώρησή της στους ψευδοαυτοκέφαλους τους Επιφανίου, οι Ουκρανοί εθνικιστές θεωρούν ότι χτυπούν την εσωτερική πέμπτη φάλαγγα.

Όμως η Λαύρα του Κιέβου είναι για τους Ρώσους η εθνική και θρησκευτική τους κοιτίδα, είναι ό,τι η Κωνσταντινούπολη για τον Ελληνισμό και το Κοσσυφοπέδιο για τους Σέρβους. Η προσφυγή του Πατριάρχη Μόσχας σε οργανισμούς και θρησκευτικούς ηγέτες παγκοσμίως και τα μηνύματα από τους Μοναχούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου προς όλο τον κόσμο σε διάφορες γλώσσες φανερώνουν πως πλησιάζουμε σε μία ιστορική καμπή.

Οι μοναχοί της Λαύρας είναι προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν με τη ζωή τους το μοναστήρι τους. Όποιος πιστεύει πως μια επέμβαση στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου θα είναι αναίμακτη εθελοτυφλεί. Αν ο Ζελένσκι αποφασίσει να πραγματοποιήσει τη βίαιη έξωση του Ονουφρίου και των μοναχών από τη Λαύρα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η βρώμικη δουλειά να ανατεθεί στα γνωστά νεοναζιστικά τάγματα “εθνοφυλακής’ που τρέφουν άσβεστο μίσος για την Ορθοδοξία. Η θυσία των μοναχών της Λαύρας θα είναι μεγαλύτερη προσβολή στο Ρωσικό φιλότιμο ακόμα και από την βύθιση του Μόσκβα ή την υποχώρηση από τη Χερσώνα. Ποιος όμως πιστεύει πως μια τέτοια εξέλιξη θα την αφήσει αναπάντητη ο Ρώσος πρόεδρος;

Με δεδομένο ότι ηθικός αυτουργός της εκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συναυτουργοί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και οι Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου, δεν είναι απίθανο η Ρωσία να προβεί εναντίον τους σε ενέργειες που δεν έχουμε φανταστεί. Για παράδειγμα, αν κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ενδέχεται να έχουμε συλλήψεις, επεισόδια, αφορισμούς, καθαιρέσεις, ίσως και φυλακίσεις ή εξορίες. Κανένας δεν σκέφτεται ότι μπορεί να έχουμε και νεκρούς από μία εκκλησιαστική διαμάχη. 

“Οι καιροί ού μενετοί”. Επιτέλους ως Εκκλησία και ως Ορθόδοξοι Έλληνες, έστω και την τελευταία στιγμή, ας σταθούμε δίπλα στους διωκόμενους Ορθόδοξους της Ουκρανίας. Εν επιγνώσει της σοβαρότητος των γραφομένων μας, επωνύμως, υπεύθυνα και με παρρησία απευθύνουμε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, καθένας μας προσωπικά να αντισταθεί, για να ακυρώσουμε όλοι μαζί το τελεσίγραφο Ζελένσκι για την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. 

katanixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου