Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Σε πέντε σούπερ μάρκετ και ένα fund τα ακίνητα του πτωχευμένου Αρβανιτίδη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκποίησης ακόμα 19 ακινήτων που ανήκαν κατά το παρελθόν στην πτωχευμένη αλυσίδα Αρβανιτίδη (Μαρία ΑΒΕΕ), η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης με υπεύθυνη της διαδικασίας αυτής την ΕΥ. 

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, υφίστανται ακόμη 50 ακίνητα, εκ των οποίων τα 20 θα βγουν σε νέο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Στη νεότερη διαδικασία, που υλοποιήθηκε τμηματικά στις 9, 10, 16 και 17 Ιανουαρίου, πωλήθηκαν όλα τα ακίνητα που εκτέθηκαν στη διαδικασία του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Ακίνητα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, απέκτησαν οι Κρητικός, Μασούτης, Family, η Fortress που απέκτησε 2 καταστήματα μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Poseidon SPV, η Πίτσιας καθώς και η εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Discount Markt. 

Από όλη τη διαδικασία και των δύο διαγωνισμών που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα (προηγήθηκε μία ακόμα αντίστοιχη διαδικασία το 2022) έχουν συγκεντρωθεί 16 εκατ. ευρώ. 

Οι συνολικές οφειλές της Αρβανιτίδης είναι περί τα 24 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές. 

Μεταξύ των καταστημάτων που πουλήθηκαν ήταν ένα πρώην κατάστημα στον Μαρμαρά, όπου στεγαζόταν σημείο πώλησης της Lidl, το οποίο είναι κενό το τελευταίο διάστημα και έχει επιφάνεια 1.400 τ.μ. 

Στον Μαρμαρά Χαλκιδικής επιδίωξε να αποκτήσει το ακίνητο η Πίτσιας, η Fortress και ο Μασούτης, ωστόσο καθυστέρησε ο εκπρόσωπος του δεύτερου και τέθηκε εκτός διαδικασίας. Τελικά, το ακίνητο απέκτησε η Πίτσιας.

Σε ό,τι αφορά το κατάστημα στη Θάσο, το διεκδικούσε το fund και η αλυσίδα της Πιερίας, Πίτσιας, η οποία και το απέκτησε. Επίσης, ένα κατάστημα στην Καστοριά που επίσης διεκδίκησε το fund και η Πίτσιας, το απέκτησε η δεύτερη. Η Πίτσιας επίσης απέκτησε δύο ημιτελή εμπορικά ακίνητα στη Βέροια που τα χτυπούσε και η Fortress. 

Ως προς το κατάστημα που μισθώνουν τα Ελληνικά Μάρκετ στη Σάρτη Χαλκιδικής (μέλος του ομίλου ΣΥΝΠΑ που εξαγόρασε το 2022 ο Κρητικός), το διεκδίκησε η Κρητικός, η Μασούτης και η Discount Markt και τελικά το απέκτησε η Μασούτης. 

Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής υφίσταται και εκεί κατάστημα της Ελληνικά Μάρκετ, το οποίο διεκδίκησε η Discount Markt και η Κρητικός και τελικά το απέκτησε η Κρητικός. Στις Νέες Πλαγιές Χαλκιδικής, σε κατάστημα της αλυσίδας Family που πρόσφατα αγόρασε η Μασούτης καταστήματά της, το σημείο διεκδίκησε η Family, η Fortress και η Μασούτης και εν τέλει πουλήθηκε στην τελευταία. 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τα καταστήματα στη Σάρτη και στις Νέες Πλαγιές Χαλκιδικής που πήρε η Μασούτης κόστισαν περί το 1,2 εκατ. ευρώ έκαστο. 

Σε ό,τι αφορά ένα ακόμη κατάστημα που φιλοξενεί σημείο της αλυσίδας Discount Markt στην οδό Καρακωστή στη Βέροια, για το οποίο κατάθεσε προσφορά τόσο η σημερινή μισθώτρια Discount Markt όσο και η Family, εν τέλει το απέκτησε η Fortress. 

Τι θα συμβεί με τα ακίνητα που απέκτησε η εξαγορασμένη από τη Μασούτης Family

Ενδιαφέρον σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις έχει το γεγονός πως παρά το ότι η Family έχει εξαγοραστεί από την Μασοόυτης, παρ’ όλ’ αυτά συμμετείχε επενδυτικά στους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν, αποκτώντας δύο καταστήματα. Όπως πληροφορούμαστε, στόχος του επιχειρηματία και επικεφαλής της Family, Δημήτρη Καράμπελα, είναι να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση είτε για να τα διαθέσει στην Μασούτης, είτε για να τα διαθέσει σε οποιαδήποτε άλλη αλυσίδα εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ωστόσο, η διαδικασία έως ότου περιέλθουν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους και τυπικά τα πρώην ακίνητα της Αρβανιτίδης θεωρείται ιδιαιτέρως χρονοβόρα. 

Πού κατέληξαν μερικά από τα πιο σημαντικά ακίνητα της Αρβανιτίδης

- Αγροτεμάχιο με κτίριο στη θέση Τσαΐρια στη Θάσο: Για το ακίνητο πλειοδότησε η Πίτσιας, ενώ το ίδιο ακίνητο διεκδίκησε και το fund Poseidon.

- Εμπορικό κέντρο με τρία διώροφα κτίσματα στην Παραλία Κατερίνης: Το απέκτησε η Πίτσιας. Πρόκειται για ένα εμπορικό κέντρο με συνολική δομημένη επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων που κατασκεύασε η Αρβανιτίδης για να το εκμεταλλευτεί, ωστόσο την πρόλαβαν οι εξελίξεις και εν τέλει δεν λειτούργησε ποτέ. Είναι ολοκληρωμένο από κατασκευαστικής άποψης. Το διεκδίκησε και το fund Poseidon. 

- Οικόπεδο και κτίριο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς: Το συγκεκριμένο ακίνητο απέκτησε η Πίτσιας.

- Οικόπεδο με διώροφο κτίριο επί των οδών Βασ. Κωνσταντίνου 1, Μεταξά και Μαρίας Κάλλας στην Κατερίνη: Πρόκειται για κατάστημα σούπερ μάρκετ που μισθώνει η εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Discount Markt. Η συνολική δομημένη επιφάνειά του ανέρχεται στα 800 τετραγωνικά μέτρα. Το συγκεκριμένο κατάστημα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Πίτσιας.

- Αγροτεμάχιο μετά του επ’ αυτού κτίσματος στη θέση ‘Λιβαδούδι’ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής:– Το ακίνητο αυτό της Κασσάνδρας Χαλκιδικής φιλοξενεί κατάστημα της αλυσίδας Ελληνικά Μάρκετ, η οποία ανήκε στον όμιλο Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Στον διαγωνισμό πλειοδότησε η Κρητικός, ενώ το διεκδίκησε και η εκπτωτική αλυσίδα Discount Markt.

- Αγροτεμάχιο κτίριο στη θέση ‘Ενιάρι’ στις Νέες Πλαγιές Χαλκιδικής: Το ακίνητο αυτό αποκτήθηκε από την Μασούτης. Στον διαγωνισμό συμμετείχε η Family, η Fortress και η Μασούτης.

- Οικόπεδο με ισόγειο κτίριο σούπερ μάρκετ στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής: Στο συγκεκριμένο ακίνητο πλειοδότησε η Discount Markt. Σε αυτό στεγάζεται η αλυσίδα Family που εξαγόρασε πρόσφατα η Μασούτης, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν, εκτός από τη Discount Markt, και η Fortress καθώς και η Family.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου