Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Αποχαιρετισμός στον Πελέ με “10” γκολ – Το χρηματιστήριο το 2023 για τολμηρούς – Επιλογές μετοχών

Τιμή και δόξα στον θρύλο του ποδοσφαίρου που έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια. Ο “βασιλιάς” Πελέ έφυγε. Τον αποχαιρετούμε με την κληρονομιά που μας άφησε στα γήπεδα με το ανεπανάληπτο ταλέντο του.



ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023 θετικές,  πάντα αναλογικά σε σχέση με τις αντίστοιχες άλλων, ακόμα και μεγάλων οικονομιών της ΕΕ. Ψαλιδισμένες βέβαια οι προοπτικές ανάπτυξης, αν και κάποιοι, δεν διστάζουν να προβλέψουν ένα

+2,5%. Αρκεί όμως αυτό για να δούμε το Χρηματιστήριο ψηλότερα από τις 1000 μονάδες το 2023; 

Όχι είναι η απάντηση. Αβεβαιότητα στα γεωπολιτικά, πλήρης σύγχιση όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού παγκοσμίως και στην πορεία των επιτοκίων, αυξημένο ούτως ή άλλως το κόστος παραγωγής, μισθοί που δεν επιτρέπουν καμία ελπίδα για αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.

 Ειδικά στην Ελλάδα πολύ δύσκολος ο τραπεζικός δανεισμός για φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απαξιωμένη η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου ακόμα και σε εκείνους που στο παρελθόν το λάτρεψαν.

Και η κορυφαία πρόκληση: Οι εκλογές και το κατά πόσον αυτές θα βγάλουν το συντομότερο δυνατόν βιώσιμη, σταθερή κυβέρνηση. 

Αναλυτές με πείρα και γνώση βλέπουν το 2023 ως “έτος τραπεζών” και επισημαίνουν τις εκτιμήσεις της HSBC: Tιμή στόχοι για την Αlpha Bank ο 1,40 ευρώ για την Eurobank το 1,60 ευρώ για την Eθνική τα 5,20 ευρώ και για την Πειραιώς τα 3,30 ευρώ.

Βασικές  επενδυτικές επιλογές των αναλυτών, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΕΕ,  Motor Oil, ΓΕΚ, Autohellas, Ιντρακάτ, Cenergy, Elton, Entersoft, Ευρωσύμβουλοι

Τον δρόμο της “Πλαίσιο” ετοιμάζονται να το ακολουθήσουν και άλλοι. Απλά, το σημειώνω.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ανάπαυλα στις προεκλογικές αψιμαχίες, μέχρι να περάσει και η Πρωτοχρονιά. Ο Μητσοτάκης στα Χανιά. Πιο τυχερός ο Αλέξης Τσίπρας. Έφυγε οικογενειακώς για Βραζιλία, προσκεκλημένος στην ορκωμοσία του Προέδρου Λούλα.

Να επιστρέψουν με το καλό και να δουν πιο προσεκτικά τι γίνεται με την Τουρκία, που εν όψει εκλογών το καλοκαίρι, δεν αποκλείεται να την κάνει την (μικρή) αποκοτιά. Ας διαβάσουν πιο προσεκτικά τι γίνεται αυτές τις ημέρες στη Θράκη.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Πολύ καθυστερημένη η παρέμβαση της κυβέρνησης στην αγορά. Κάποιοι φαρμακο-τρίφτες (στις αποθήκες) θησαυρίζουν, εξάγοντας τα απαραίτητα για την υγεία των Ελλήνων πολιτών.

bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου