Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Η ΔΥΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΣΕΙ !…

Γκονζάλο Λίρα

Ο Lira είναι Αμερικανο-Χιλιανός, γιος Χιλιανών τραπεζιτών, με πτυχίο ιστορίας και φιλοσοφίας από το Dartmouth College. Ζει στο Χάρκοβο, όπου παγιδεύτηκε λόγω του πολέμου. Παρά την μποέμικη εμφάνισή του, οι πολιτικοοικονομικές παρατηρήσεις του είναι συχνά πολύ astute_

Στην αρχή, η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ένας υπαρξιακός πόλεμος για τη Ρωσία, αλλά δεν ήταν μια υπαρξιακή κρίση για τη Δύση, για τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αλλά τώρα έχει γίνει μια

υπαρξιακή κρίση για τη Δύση. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί.

Στην αρχή αυτής της σύγκρουσης, οι Ρώσοι πίστευαν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν μια υπαρξιακή κρίση. Δεν μπορούσαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση στρατευμάτων και πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία –άλλωστε, η Μόσχα είναι μόνο μια δεξαμενή αερίου μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία– οπότε εισέβαλαν. Αυτή είναι η δικαιολογία τους. Έτσι το έβλεπαν.

Αλλά για τη Δύση, δεν ήταν υπαρξιακό. Άλλωστε, τι νοιάζεται η Δύση για την Ουκρανία; Στο δυτικό σχήμα των πραγμάτων, η Ουκρανία είναι ασήμαντη. 

Τώρα όμως έχει γίνει έτσι για τον εξής λόγο.

Όταν η Δύση επέβαλε όλες τις ριζοσπαστικές κυρώσεις της, μια κήρυξη πολέμου σε όλα εκτός από το όνομα, ο στόχος ήταν να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία. Αυτά περιελάμβαναν βασικά μέτρα, όπως η αποσύνδεση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το SWIFT. Το θέμα είναι –σε αντίθεση με το Ιράν, την Κούβα ή τη Βενεζουέλα– οι δυτικές οικονομίες εξαρτώνται από τη Ρωσία. ” ευρωπαϊκή οικονομία βασίστηκε σε δύο πυλώνες: φθηνή πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά από την Κίνα και φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία.

Έτσι, οι κυρώσεις αποκόπτουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες από αυτή τη φθηνή ρωσική ενέργεια και η ΕΕ αποβιομηχανοποιείται τώρα ριζικά. Ήταν μια καταστροφή για τις οικονομίες της ΕΕ. Για τους Αμερικανούς, ήταν πιο λεπτό και είχε να κάνει πολύ με το πώς έπαιξαν οι Ρώσοι το διπλωματικό και πολιτικό παιχνίδι.

Οι Ρώσοι _ποτέ_ δεν είδαν τον πόλεμο ως τον μόνο τρόπο για να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους. Αντιλαμβάνονται τον πόλεμο ως προέκταση των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών. Οι Ρώσοι προχωρούν αργά στην Ουκρανία επειδή χρειάζονται χρόνο για να πάρουν τον υπόλοιπο κόσμο με το μέρος τους.
Δεν είναι μόνο ότι οι Ρώσοι έπρεπε να βρουν άλλους πελάτες για τα ενεργειακά τους προϊόντα και προμηθευτές για ζωτικό εξοπλισμό και τεχνολογία. Οι Ρώσοι έδειξαν στον υπόλοιπο κόσμο, «σήμερα εγώ, αύριο εσύ!».

Έτσι, πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι Αμερικανοί είναι ιδιότροποι και αν δεν σας αρέσουν για οποιονδήποτε λόγο, θα σας ενεργοποιήσουν και θα σπάσουν την οικονομία σας.

 Οι Ρώσοι το κήρυτταν αυτό από την αρχή, αλλά ταυτόχρονα, ήταν μια οργανική εξέλιξη. Πολλές χώρες συνειδητοποιούν τώρα ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ, να απο-δολάρια και να συναλλάσσονται με άλλες χώρες σε νομίσματα εκτός από το δολάριο. Διότι κάθε φορά που παίρνουν δολάρια, θέτουν τον εαυτό τους κάτω από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθιστώντας τους ευάλωτους σε κυρώσεις. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές χώρες άρχισαν ξαφνικά να στρέφονται προς την Κίνα. 

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία είναι τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα.

Γιατί αυτό θα είχε σημασία για τους Αμερικανούς; 

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι μια ελλειμματική οικονομία. έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και έλλειμμα ομοσπονδιακού προϋπολογισμού 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό είναι μόνο το ομοσπονδιακό χρέος. δεν μιλάμε για υπηρεσιακό, κρατικό, δημοτικό και ιδιωτικό χρέος – σε συνδυασμό, το συνολικό χρέος των ΗΠΑ εκτιμάται σε 94 τρισεκατομμύρια δολάρια. [Με τη σειρά του, αυτό δεν περιλαμβάνει τα χρέη στην αγορά παραγώγων, τα οποία κανείς δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλα είναι, αλλά εκτιμάται συντηρητικά ότι είναι πέντε φορές μεγαλύτερα.]

Έτσι, οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τον υπόλοιπο κόσμο που επενδύει τα δολάρια που έχει αποκτήσει από το εμπόριο στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε μια πιστωτική κάρτα για να πληρώσετε ένα άλλο πιστωτικό χρέος.

Τώρα, καθώς αυτές οι χώρες απο-δολάρια, τα πλεονάσματά τους δεν θα πηγαίνουν πλέον στην αγορά κρατικών ομολόγων. θα πάνε αλλού. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Φυσικά, οι ΗΠΑ θα βρουν εξελιγμένους τρόπους για να εκδώσουν περισσότερο χρέος για να πληρώσουν τα υπάρχοντα χρέη τους, αλλά η αμερικανική οικονομία τελικά θα καταρρεύσει.

Έτσι, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν υπαρξιακός για τους Ρώσους από την αρχή, τώρα έχει γίνει επίσης υπαρξιακός για τη Δύση – για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

Αλλά εδώ είναι η προειδοποίηση: Ενώ έχει πραγματικά σημασία για τους Ρώσους αν κερδίσουν στην Ουκρανία, ο δυτικός κόσμος είναι καταδικασμένος είτε έτσι είτε αλλιώς.

Ακόμα κι αν, ως δια μαγείας, κερδίσει η Ουκρανία, η Δύση δεν θα έχει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία επειδή οι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους Ευρωπαίους – ειδικά αφού η Μέρκελ και ο Ολάντ παραδέχτηκαν δημόσια ότι οι συμφωνίες του Μινσκ είχαν σκοπό να αγοράσουν χρόνο και να προετοιμάσουν την Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία. Και ο υπόλοιπος κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τις ΗΠΑ, οπότε η προσπάθεια απο-δολαρίου θα συνεχιστεί. 

Η Ευρώπη θα χάσει το βιομηχανικό της πλεονέκτημα και οι ΗΠΑ θα χάσουν το «υπέρογκο προνόμιό» τους.




triklopodia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου