Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Απολύτως “χειραγωγούμενα” τα Χρηματιστήρια

Ότι οι αγορές “χειραγωγούνται” από τα “αόρατα” χέρια των ισχυρών, ελάχιστοι το αμφισβητούν. Αλλά και αυτοί οι λίγοι, γίνονται ακόμα λιγότεροι.

Δείτε με απλά λόγια το “γιατί”:

Θέλουν να ανεβάσουν τη Wall Street και μαζί με αυτήν όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια την επομένη; Βγαίνουν δύο αξιωματούχοι, ένας Οίκος και ένας “ανώνυμος” παράγων της αγοράς και δηλώνουν, εν μέσω συνεδρίασης, ότι ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια εκτόνωσης και η FED θα αυξήσει μεν τα επιτόκια, αλλά …λίγο. Άρα, οι φόβοι για ύφεση δεν έχουν βάση. Ή και αν έχουν, η ύφεση θα είναι περιορισμένη και μικρής χρονικά διάρκειας.

Θέλουν να ρίξουν τη Wall Street; “Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για τον πληθωρισμό, η Fed επιμένει στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να τον τιθασεύσει, η ύφεση είναι προ των πυλών, η αγορά εργασίας δείχνει ισχυρή και με ισχυρή αγορά εργασίας ο πληθωρισμός δεν πέφτει.” Αν μάλιστα θελήσουν να το κάνουν το “παραμύθι” πιο τρομακτικό, βάζουν μέσα και την παράμετρο του κορωνοιού στην Κίνα και…δένει το γλυκό.

Ειδικά την Κίνα, τα “αόρατα” χέρια, την χρησιμοποιούν …δια πάσαν νόσον, είτε για άνοδο είτε για πτώση των χρηματιστηρίων. 
Θέλουμε άνοδο; “όλα καλά με τα μέτρα της κινέζικης κυβέρνησης που καταργεί τα μέτρα περιορισμού που ίσχυσα για την πανδημία. Άρα, έρχεται και ανάπτυξη στην οικονομία της Κίνας, θα αυξηθεί και η ζήτηση για το πετρέλαιο."
Θέλουμε πτώση; “Χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοιό στην Κίνα, καίνε στους δρόμους τους νεκρούς, μειώνεται ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με αυτόν που είχαν υπολογίσει οι …αναλυτές (από την πολυθρόνα του σαλονιού τους προφανώς), έρχεται μεγάλη μείωση στη ζήτηση ενέργειας από τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη, νέες ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα….”

Απορώ γιατί δεν έχουν επαναστατήσει οι εναπομείναντες νοήμονες στις αγορές με όλα τα παραπάνω που δεν επηρεάζουν μόνο τα χρηματιστήρια και τα κεφάλαια των δισ. που διακινούνται σε αυτά, αλλά, εμμέσως πλην σαφώς και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. 
Ποιος όμως νοιάζεται γι αυτούς; όπως είπαμε και χθες, στα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκε στην τελευταία δεκαετία, τα 54,4 δολάρια πήγαν στις τσέπες του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων και 70 σεντς πήγαν στις τσέπες του 50% των φτωχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου