Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ο Πάουελ “γκρέμισε” τη Wall Street – 1008 μονάδες έχασε ο Dow Jones – Υψηλά επιτόκια για να πέσει ο πληθωρισμός

“Γκρεμίστηκε” την Παρασκευή η Wall Street, όταν Ο επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – FED  έδωσε με την ομιλία του στην αγορά να καταλάβει ότι προτεραιότητα αποτελεί η τιθάσευση του πληθωρισμού με

αυξήσεις επιτοκίων, ακόμα και αν “πονέσουν”, όπως είπε, η οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο Dow Jones έχασε  3,03% -1.008,98 μονάδες, κλείνοντας  στις 32.282,80 μονάδες.

Ο S&P 500 έχασε 3,37% στις 4.057,74 μονάδες

Ο Nasdaq έχασε 3,94% στις 12.141,71 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow έχασε 4,2%, ο S&P 500 4% και ο Nasdaq 4,4%

Χαρακτηριστικό, η 3M έχασε 9,65% η Salesforce 4,97%, η Intel 4,39%, η Nike 4,35%.η Meta 4,15%, η Amazon 3,76%, η Apple 3,77%, η Netflix 4,57%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την δέσμευση του συμβουλίου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζοντας πως η ανοδική τροχιά των επιτοκίων θα συνεχιστεί, κάτι που θα είναι αναπόφευκτα «επώδυνο» για την αμερικανική οικονομία.

Παρά τις τέσσερις διαδοχικές επιτοκιακές αυξήσεις, που ανέρχονται συνολικά σε 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, ο Powell είπε ότι «δεν είναι καιρός για να σταματήσουμε» – παρόλο που τα επιτόκια αναφοράς κινούνται σε ένα ουδέτερο εύρος, δηλαδή δεν έχουν ούτε θετικό ούτε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα επιφέρουν επίσης πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε, συμπληρώνοντας: «Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού.

Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο».

Παρότι ο πληθωρισμός φαίνεται να υποχωρεί, ο Powell προειδοποιεί ότι η εστίαση της Fed είναι ευρύτερη από δεδομένα ενός ή δύο μηνών και ότι θα συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική της έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%» είπε.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας πρόσθεσε ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ιστορία τιμωρεί την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής».

Όπως αναμενόταν, ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτινάξει τον δείκτη στο ανώτερο σημείο εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Υπό την έννοια αυτή, παρά και τις τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων κατά συνολικά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, η Fed δεν πρόκειται να κατεβάσει… ταχύτητα, με τον κύριο Πάουελ να αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τερματισμό ή έστω προσωρινή διακοπή στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 1,1 μ. β. στο 3,034%, ενώ στην εβδομάδα κέρδισε 4,7 μ. β. Το 2ετές  στο 3,391% κερδίζοντας 1,9 μ. β., ενώ στην εβδομάδα πρόσθεσε 12,6 μ. β. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τα ομόλογα.

 bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου