Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Κρίση ακινήτων στη Κίνα


Οι διαχειριστές επισφαλών χρεών της Κίνας αγωνίζονται να αποσπάσουν κέρδος από την αργή οικονομία της χώρας, χωρίς να φαίνεται ο πάτος για τον καταρρέοντα τομέα ακινήτων.

Η Κίνα υποφέρει επί του παρόντος από τη χειρότερη οικονομική επιβράδυνση των τελευταίων δεκαετιών αφότου η κυβέρνηση μείωσε το χρέος στον τομέα των ακινήτων, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της οικονομικής παραγωγής και οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών των ακινήτων.

Αυτό έχει συνδυαστεί με τον αρνητικό αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής της κυβέρνησης για μηδενικό Covid και μια ρυθμιστική έκρηξη εναντίον εταιρειών υψηλής τεχνολογίας για να συμπιέσει την εγχώρια ζήτηση. Ακόμη και εταιρείες ακινήτων, που κάποτε θεωρούνταν οικονομικά αξιόπιστες, όπως το Country Garden, αναφέρουν πτώση κερδών, ανέφεραν οι Financial Times, δημοσίευμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η Κίνα είχε καταλήξει σε πολλές ιδέες, όπως μειώσεις των επιτοκίων και κάποιες πρωτοβουλίες διάσωσης για τον τομέα των ακινήτων, δεν κατάφερε να σταματήσει την απώλεια. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν για 11 συνεχόμενους μήνες έως τον Ιούλιο και αυτό άφησε τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων απρόθυμους να εισέλθουν στην αγορά από φόβο ότι δεν θα ανακτήσουν τις επενδύσεις.

«[Η αναξιοπαθούσα διαχείριση περιουσιακών στοιχείων] λειτουργεί μόνο όταν πιστεύετε ότι θα υπάρξει τιμολόγηση από την αγορά προς την αγορά και μια κυκλική βελτίωση», δήλωσε ο Andrew Collier, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Partners στο Χονγκ Κονγκ. «Αλλά εάν δεν έχετε ακριβή τιμολόγηση και έχετε μια διαρθρωτική ύφεση που θα μπορούσε να συνεχιστεί για άλλη μια δεκαετία, τότε δεν υπάρχει τρόπος να πουλήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία».

Η Shanghai Greencourt Investment Group, κάποτε ηγέτης του κλάδου, ανέφερε πτώση 86% στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, προτού διαγραφεί τον Μάιο. Ο αντίπαλός του Όμιλος GI Technologies έχασε 113 εκατομμύρια Rmb το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μετά από μεγαλύτερες απώλειες το 2021.

Η συμβουλευτική εταιρεία PwC ανέφερε σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα ότι οι «κακές τράπεζες» της Κίνας -όπως είναι γνωστές οι ταλαιπωρημένες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της- γίνονται λιγότερο «ενεργές» παρόλο που υποτίθεται ότι ευδοκιμούν σε μια ύφεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τοπικές αρχές θέλουν οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να διασώσουν εκατοντάδες ημιτελή οικιστικά έργα που άφησαν κατασκευαστές που δεν έχουν χρήματα, ιδιαίτερα σε μικρότερες «υπό ανεπτυγμένες» πόλεις.

Ακόμη και τα εμπορικά κτίρια στην Κίνα έχουν χάσει τη γοητεία τους καθώς η καταστολή του τεχνολογικού τομέα του Πεκίνου και η πολιτική μηδενικού Covid έχουν αυξήσει τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας και έχουν χτυπήσει τα ενοίκια.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον αργό ρυθμό διαγραφής επισφαλών χρεών μεταξύ των Κινέζων δανειστών παρά την αύξηση των χρεοκοπιών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας πρόσθεσε 107 δισ. Rmb νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους — ελαφρώς περισσότερα από την ίδια περίοδο του 2021 αλλά πολύ χαμηλότερα από τα προηγούμενα έξι χρόνια, όταν η οικονομία ήταν ισχυρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου