Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συνεχίζει να δίνει το σύνθημα της ανάγκης να συγχωνευθούν με κάποιο τρόπο η «τεχνητή νοημοσύνη» και οι άνθρωποι, ως υποτιθέμενη πανάκεια σε σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια που μαστίζει την κοινωνία και την οικονομία.
Δεν είναι ποτέ βέβαιο εάν αυτό το φερέφωνο της ελίτ με έδρα το Νταβός παρουσιάζει τις περίεργες «λύσεις» και «προτάσεις» του ως έναν τρόπο ενίσχυσης των υπαρχουσών ή εισαγωγής νέων αφηγημάτων, ή απλώς το κάνει για να φαίνεται απασχολημένο και να
αποκομίζει κέρδη από αυτούς που το χρηματοδοτούν.Ωστόσο, εδώ είμαστε, με το WEF να στρέφει την προσοχή του σε αυτό που είναι προφανώς το φλέγον ζήτημα στη ζωή όλων αυτή τη στιγμή. Όχι – δεν είναι ο αφανής πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος, ακόμη και η επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου. Για το πόσο αφοσιωμένο είναι το WEF στην παγκοσμιοποίηση, παραδόξως κωφεύει σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
Και καθώς οι άνθρωποι παλεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και φοβούνται τον επερχόμενο χειμώνα, το WEF μιλά αδιάφορα για «τον σκοτεινό κόσμο των διαδικτυακών κινδύνων».
Η ομάδα φαίνεται να εργάζεται σκληρά για να τετραγωνίσει τον κύκλο της καταπολέμησης των τρολ στο Διαδίκτυο, δηλαδή να λύσει το ευρέως και αόριστα καθορισμένο πρόβλημα της «διαδικτυακής κακοποίησης». Είναι αυτό που θα περίμενε κανείς να σημαίνει: «παιδική κακοποίηση, παραπληροφόρηση, εξτρεμισμός και απάτη».
Από τη στιγμή που ένας αναγνώστης περάσει μέσα από τα εμπόδια των λεκτικών και αφηγηματικών προπετασμάτων καπνού, ωστόσο, το κύριο συμπέρασμα από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ομάδας είναι ότι ούτε η ανθρώπινη λογοκρισία, ούτε η λογοκρισία που προκύπτει από το “AI” (στην πραγματικότητα, μια μηχανή που μαθαίνει αλγορίθμους) αρκούν πλέον.
«Συνδυάζοντας μοναδικά τη δύναμη της καινοτόμου τεχνολογίας, τη συλλογή πληροφοριών εκτός πλατφόρμας και την ικανότητα συγκεκριμένων ειδικών που κατανοούν πώς λειτουργούν οι φορείς απειλών, η κλιμακωτή ανίχνευση της διαδικτυακής κακοποίησης μπορεί να φτάσει σε επίπεδα σχεδόν απόλυτης ακρίβειας», λέει το WEF.
Αλλά τί υποτίθεται ότι σημαίνει αυτό; Κάποια στιγμή προς το τέλος, το WEF τελικά το ομολογεί (αλλά, να ξέρετε: εξακολουθεί να μην βγαίνει και πολύ νόημα): αντί να βασίζεται σε αυτό που σε όλο το άρθρο αναφέρεται συνεχώς και με απατηλό τρόπο ως “AI”, το WEF λέει ότι προτείνει «ένα νέο πλαίσιο: αντί να βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό σε κλίμακα και στους ανθρώπους για την επανεξέταση των οριακών περιπτώσεων, μια προσέγγιση που βασίζεται στην νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας».
Αξίζει να παραθέσουμε ολόκληρο τον αχταρμά τεχνολογικών όρων που υποτίθεται ότι είναι το “διαφημιστικό σποτ” του άρθρου:
Με τη χρήση της νοημοσύνης που επιμελείται ο άνθρωπος -σε πολλές γλώσσες και εκτός πλατφόρμας- σε σύνολα μάθησης, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί στη συνέχεια να ανιχνεύει ανεπαίσθητες, καινούριες καταχρήσεις σε κλίμακα, προτού φτάσουν σε πλατφόρμες ευρείας απήχησης. Η συμπλήρωση αυτής της πιο έξυπνης αυτοματοποιημένης ανίχνευσης με ανθρώπινη τεχνογνωσία για την επανεξέταση οριακών περιπτώσεων και τον εντοπισμό των ψευδώς θετικών και αρνητικών -και στη συνέχεια τροφοδοτώντας αυτά τα ευρήματα πίσω σε σετ εκπαίδευσης- θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε AI με την ανθρώπινη νοημοσύνη ενσωματωμένη.
Με αυτόν τον τρόπο – «οι ομάδες εμπιστοσύνης και ασφάλειας μπορούν να σταματήσουν τις απειλές που αυξάνονται στο διαδίκτυο προτού φτάσουν στους χρήστες», γράφει το WEF.
Τέλος, μπορεί κανείς να αρχίσει να διακρίνει εδώ το επιχείρημα -αφού μετατραπεί σε μορφή “αναγνώσιμη από τον άνθρωπο”- ότι απλώς ωθεί τα κοινωνικά δίκτυα να αρχίσουν να κινούνται προς την “προληπτική λογοκρισία”.
Και αν αυτό είναι αλήθεια – τι επιχείρημα είναι αυτό.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σαν να ήταν υπόδειξη, και αφού προφανώς συνάντησε αντιδράσεις για το περιεχόμενο του άρθρου, το WEF το ενημέρωσε με ένα μήνυμα που έλεγε:
«Αναγνώστες: Λάβετε υπόψη ότι αυτό το άρθρο έχει κοινοποιηθεί σε ιστότοπους που παραποιούν το περιεχόμενο και διαδίδουν παραπληροφόρηση. Σας ζητάμε να σημειώσετε τα εξής: 1) Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι η γνώμη του συγγραφέα και όχι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 2) Παρακαλώ διαβάστε το κομμάτι μόνοι σας. Το Φόρουμ έχει δεσμευτεί να δημοσιεύει ένα ευρύ φάσμα φωνών και η παραπλανητική περιγραφή περιεχομένου απλώς μειώνει τις ανοιχτές συνομιλίες.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου