Σήμερα, αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, θεωρούν το λίθιο απαραίτητο για την οικονομική και εθνική τους ασφάλεια. Κι αυτό γιατί είναι απαραίτητο για τις
μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, τα laptops, τα drones κ.τλ.Οι μπαταρίες λιθίου είναι επίσης εκείνες στις οποίες θα αποθηκεύεται ηλεκτρική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Το λίθιο είναι ελαφρύ, μπορεί να αποθηκεύσει πολύ ενέργεια και να επαναφορτισθεί. Η προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα είναι λογικό να μεταφραστεί σε αυξημένη ζήτηση για λίθιο.
Το 2020, κάπου 3,1 εκατ. επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 2030, η πρόβλεψη θέλει 22,8 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα να πουληθούν. Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η GM και η Volkswagen, έχουν ανακοινώσει σχέδια για την παραγωγή μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2035.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν που Κίνα και ΗΠΑ «μάχονται» για να εξασφαλίσουν κοιτάσματα λιθίου με την Κίνα να έχει εξαγοράσει εταιρείες με ορυχεία στην Αυστραλία κι αλλού στο παρελθόν.
Αυτή την εποχή, η τιμή του λιθίου κυμαινόταν κοντά στις 475 χιλ. γουάν ανα τόνο από 500 χιλ. τον περασμένο Μάρτιο. Το λίθιο έχει κάνει ράλι από πέρυσι, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 400%.
Παρότι που η τιμή του κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ιστορικά, πολλοί πιστεύουν ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου για τους λόγους που προαναφέραμε. Γι’ αυτό συστήνουν την αγορά εταιρειών με ορυχεία λιθίου στην Δύση ώστε να επωφεληθούν.
Εχουν δίκιο; Ο χρόνος θα δείξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου