«Ακόμα και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν καμιά φορά την καρδιά τους», είπε νωρίτερα ο Ιταλός ηγέτης - «Η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων», ανακοίνωσε η ιταλική προεδρία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.
Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Η ιταλική «La repubblica» εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν 2 ή 9 Οκτωβρίου.
Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.
Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.
Ο παραιτηθείς Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε πριν από λίγο
και με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, και την
ώρα αυτή επιστρέφει στην βουλή, για την τυπική ολοκλήρωση της συνεδρίασης του σώματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας για την παραίτηση Ντράγκι:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε σήμερα το
πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, καθηγητή
Μάριο Ντράγκι ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και
ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του και την παραίτηση
της Κυβέρνησης της οποίας προήδρευε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε
γνώση του γεγονότος αυτού. Η Κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον
χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».
Nωρίτερα το πρωί και έπειτα από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλεια της βουλής, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε:
«Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί
προσορινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας,
για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου».
Διαλύθηκε η ιταλική βουλή, εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε πριν λίγο την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 70 ημερών θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορωνοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».
Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν νωρίτερα απο ότι πίστευαν μέχρι το μεσημέρι πολλοί αναλυτές.
Το RAI μετέδωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μάριο Ντράγκι
«Θα ενημερώσω τον πρόεδρο για τις προθέσεις μου», είπε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο κοινοβούλιο το πρωί της Πέμπτης. «Μερικές φορές και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά», δήλωσε συγκινημένος.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η ιταλική προεδρία ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του και ότι ο Ιταλός πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν το πρωί τα ιταλικά ομόλογα, άλμα 20 μονάδων κάνει η απόδοση του 10ετούς και φτάνει στο 3,69%, βουτιά 2,7% στο χρηματιστήριο στο Μιλάνο.
Η παραίτησή του φέρνει αναταραχή στη χώρα, τη στιγμή που η Ευρώπη προετοιμάζεται για ύφεση και οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν μια επερχόμενη ενεργειακή κρίση. Οι βουλευτές -πλέον χωρίς την πειθαρχία που επέβαλλε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης- θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκλειδώσουν 200 δισ. ευρώ βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να πάρει με το μέρος του τους διχασμένους συμμάχους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά το βράδυ της Τετάρτης το σχέδιό του απέτυχε και η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και σε μήνες πολιτικού χάους. Αλμα 20 μονάδων βάσης για την απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που φτάνει σήμερα στο 3,67%.
Τρεις από τους εταίρους του στον συνασπισμό απέσυραν την υποστήριξή τους αφού ο Ντράγκι τούς οδήγησε σε αναγκαστική ψήφο εμπιστοσύνης απειλώντας να παραιτηθεί. Ο Ντράγκι έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έλαβαν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης.
Και ενώ ο Ντράγκι δεν παραιτήθηκε αμέσως μετά την αποτυχημένη ψηφοφορία, η κίνηση ουσιαστικά τερμάτισε την κυβέρνηση ενότητας που διοικούσε από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι μια ανεύθυνη κίνηση κατά του Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει την «τέλεια καταιγίδα». Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την Ιταλία αλλά είμαστε μεγάλη χώρα, τόνισε ο ίδιος.
«Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί, είναι να ξαναχτίσουμε αυτό το σύμφωνο από την αρχή, με θάρρος, αλτρουισμό, αξιοπιστία», είπε ο Ντράγκι στους βουλευτές χθες ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης. Στο τέλος, τρεις από τους συμμάχους της κυβέρνησης του Ντράγκι, το λαϊκιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων, η εθνικιστική Λέγκα και η κεντροδεξιά Forza Italia τον εγκατέλειψαν.
Στον δρόμο για πρόωρες εκλογές... με αγκάθια
Η ειρωνία είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει το ευρώ ενωμένο στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη ως πρόεδρος της ΕΚΤ τότε, αλλά τώρα δεν κατάφερε να κρατήσει τα ιταλικά πολιτικά κόμματα ενωμένα την ώρα που η ζώνη του ευρώ παλεύει με μια διπλή κρίση στο μέτωπο της ενέργειας και του πληθωρισμού, σχολιάζει το Bloomberg.
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Η παραίτησή του έρχεται την ημέρα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που ήταν επικεφαλής), η οποία αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η αποχώρησή του από την εξουσία έρχεται λίγο πριν από τη 10η επέτειο της δέσμευσής του, στις 26 Ιουλίου 2012, να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει ζωντανό το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και να αποσοβήσει την κατάρρευση στη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους που κλόνισε συθέμελα την ευρωζώνη.
Τέλη Αυγούστου αρχίζει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία, αλλά είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα, τα διάφορα κόμματα βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Ο Ντράγκι δεν δέχθηκε να συνεχίσει να κυβερνά υπό όρους, με κίνδυνο να μην διαθέτει την αναγκαία στήριξη στο κοινοβούλιο, σε κρίσιμες για την χώρα ψηφοφορίες.
O ίδιος, από την άλλη, υποτίμησε το γεγονός ότι σε λίγους μήνες (την ερχόμενη άνοιξη) θα έπρεπε ούτως ή άλλως να στηθούν οι κάλπες. Και το ό,τι τα κόμματα είχαν αρχίσει να ανεβάζουν τους τόνους, φοβούμενα μεγάλες απώλειες ψήφων.
Oι απόψεις και οι προτεραιότητες του τεχνοκράτη πρωθυπουργού ουσιαστικά ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με εκείνες μεγάλου μέρους των ιθυνόντων των πολιτικών δυνάμεων.
Ανησυχία για την οικονομία της χώρας
Τώρα, οι κύριες ανησυχίες αφορούν, από την μία, τα υψηλά ποσοστά της άκρας δεξιάς των Αδελφών της Ιταλίας, τα οποία στα γκάλοπ ξεπερνούν το 23%. Η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με τα μέχρι τώρα στοιχεία των δημοσκοπικών εταιριών δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτόνομα, ούτε με την συνεργασία της Λέγκα του Σαλβίνι. Ξεκίνησε ήδη κατά συνέπεια ένας δύσκολος διάλογος με την επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι.
Από την άλλη, υπάρχει ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της χώρας και το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ο Ντράγκι είχε τεθεί ως κύριος εγγυητής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να μπορέσει, η Ιταλία, να εκταμιεύσει κανονικά όλες τις δόσεις από τις Βρυξέλλες. Μόνον για το εξάμηνο Ιουλίου- Δεκεμβρίου, ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα, φέρεται να επικοινώνησε ήδη με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, για να τους πληροφορήσει σχετικά με τις εξελίξεις και να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητα της χώρας.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου