Κάτι παραπάνω από τις τρεις στις δέκα μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου τελούν υπό διαπραγμάτευση με μονοψήφιο δείκτη P/E, ενώ πολλές από αυτές αποτιμώνται ταυτόχρονα κάτω από τη λογιστική τους αξία και προχωρούν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, με βάση το
κλείσιμο τιμών της 19ης Ιουλίου και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2021:- 44 εταιρείες (από τις 98 συνολικά κερδοφόρες, ή διαφορετικά το 32% του συνόλου των μη τραπεζικών εισηγμένων) τελούν υπό διαπραγμάτευση με μονοψήφιο δείκτη P/E.
- Από τις 44 αυτές εισηγμένες, οι 28 αποτιμώνται χαμηλότερα (ή και πολύ χαμηλότερα) από τη λογιστική τους αξία (βλέπε δείκτης P/BV μικρότερος της μονάδας) και 26 προχώρησαν ήδη ή προτίθενται να προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές (μερίσματα ή/και επιστροφές κεφαλαίου) προς τους μετόχους τους.
- Από τις 44 αυτές εισηγμένες που τελούν υπό διαπραγμάτευση με μονοψήφιο δείκτη P/E και ταυτόχρονα αποτιμώνται κάτω από τη λογιστική τους αξία, μοιράζοντας φέτος χρήματα στους μετόχους τους, εντοπίζονται 17 μετοχές, αυτές των εταιρειών Intracom Holdings, Αφοί Κορδέλλου, Viohalco, Έλαστρον, Interlife, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, ElvalHalcor, Βογιατζόγλου, Flexopack, BriQ Properties, Πλαίσιο, AS CompanyΑΣΚΟ 0,00%, ΕΛΤΟΝ Χημικά, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Ελληνικά Πετρέλαια και Π. Πετρόπουλος.
Είναι προφανές ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι μεν χρήσιμοι, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. Για παράδειγμα, σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες τα αποτελέσματα του 2021 επηρεάστηκαν από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (π.χ. κέρδη από πωλήσεις θυγατρικών σε Quest και Intracom, έκτακτα θετικά αποτελέσματα σε ΣΙΔΜΑ).
Επίσης, οι εταιρείες του real estate και οι ΑΕΕΑΠ είδαν τις εύλογες αξίες των ακινήτων τους (και αντίστοιχα τις κερδοφορίες τους) να αυξάνονται εξαιτίας της ανοδικής πορείας που σημείωσε η εγχώρια κτηματαγορά.
Οι αυξήσεις τιμών στα εμπορεύματα δημιούργησαν «κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων» σε μια σειρά εισηγμένων εταιρειών, όπως π.χ. ο Όμιλος Viohalco, τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.
Ένα μέρος των κερδών της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife προέρχεται από επενδύσεις, οπότε δεν είναι αυτονόητα διατηρήσιμο κάθε χρόνιο (ιδίως σε μια περίοδο ανοδικών επιτοκίων).
Επιπλέον, λόγω της εκτίναξης των τιμών των πρώτων υλών, αρκετές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου σημείωσαν πολύ υψηλά κέρδη τόσο το 2021 όσιο και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, τα οποία όμως δεν αναμένεται να είναι διατηρήσιμα στον ίδιο βαθμό στο μέλλον.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα:
«Ακόμη και αν τελικά υποχρεωθούν σε σημαντική υποχώρηση των κερδών τους μέσα στο 2022, πολλές θα είναι οι εισηγμένες εταιρείες που θα εξακολουθήσουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση με μονοψήφιο P/E ακόμη και με βάση τα επιδεινωμένα αποτελέσματά τους. Τόσο "ελκυστικούς" δείκτες -και δεν περιορίζομαι μόνο σε εταιρείες με μονοψήφιο P/E αλλά αναφέρομαι γενικότερα στις εισηγμένες του ΧΑ- δεν είχαμε ούτε και κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, όταν το ΑΕΠ υποχωρούσε και υπήρχε αβεβαιότητα ακόμη και για ζητήματα όπως το νόμισμα και οι τραπεζικές καταθέσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Όπως δείχνουν τα πράγματα, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των μετοχών, το σενάριο μιας μακράς περιόδου στασιμοπληθωρισμού που θα ξεκινήσει ουσιαστικά να πλήττει την οικονομία από τον προσεχή χειμώνα. Το αν και σε ποιο βαθμό θα επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, αποτελεί το… ερώτημα του ενός εκατομμυρίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου