Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Σεμπάστιαν Κουρτς: Γιατί έχει μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη

Ενα βήμα πριν από την παραίτηση βρίσκεται ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για πιθανή εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η χθεσινή «εισβολή» των ανακριτικών αρχών στην καγκελαρία, στο υπουργείο Οικονομικών και στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) κατέδειξε το δύσκολο δρόμο που

έχει μπροστά του ο νεαρός καγκελάριος.

Η έρευνα διενεργείται στο άμεσο περιβάλλον του καγκελαρίου Κουρτς, για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι υπόνοιες ότι δωροδοκήθηκε ο Βόλφγκαγκ Φέλνερ προκειμένου να δημοσιεύει στην εφημερίδα του «Österreich» δημοσκοπήσεις που ευνοούν τον Σεμπάστιαν Κουρτς και το κόμμα του. Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ORF, η δικαστική έρευνα προσπαθεί να διακριβώσει αν τα μέσα ενημέρωσης του Φέλνερ πληρώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ευνοήσουν το κυβερνών κόμμα.

«Πρόκειται για προσπάθεια σπίλωσης του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και του ίδιου του καγκελαρίου», δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος, Γκάμπι Σβαρτς, αναφερόμενη σε «ψευδείς» κατηγορίες. Μέλη του κόμματος καταγγέλλουν εδώ και πολλές μέρες πως επίκειται έρευνα στα γραφεία του ÖVP προκειμένου να το βλάψουν και να πλήξουν τον ίδιο τον Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Αντρέας Χάγκερ, επέρριψε ευθύνες στις ανακριτικές αρχές που πίστεψαν τις «υποκινούμενες από αριστερούς κύκλους» κατηγορίες και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τους αντιπάλους του Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, δεν απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον πολιόρκησαν ζητώντας μια εξήγηση για τη φυλάκιση του Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου του Σάλτζμπουργκ το 2019, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για σκάνδαλο διαφθοράς. Η «ρετσινιά» όμως σε βάρος του κόμματος ή συνεργατών του Κουρτς παραμένει. Μέλη του στενού του κύκλου φέρονται ως εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα, ενώ πριν από ένα χρόνο η περιβόητη «Υπόθεση Ιμπιζα» είχε ταρακουνήσει το πολιτικό σκηνικό και είχε εξαναγκάσει τον Αυστριακό καγκελάριο σε παραίτηση της κυβέρνησής του.

   Ο καγκελάριος Κουρτς είχε τεθεί στο στόχαστρο επίσημης δικαστικής έρευνας από την Εισαγγελία Οικονομικής Διαφθοράς και το 2019, για την περιβόητη «Υπόθεση Ιμπιζα». Αν και ο ίδιος δεν ήταν άμεσα εμπλεκόμενος, κατηγορήθηκε μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του, Μπέρνχαρντ Μπονέλι, για ψευδή κατάθεση. 

Ολα άρχισαν από ένα βίντεο, στο οποίο ο τότε αντικαγκελάριος, Κρίστιαν Στράχε, και αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, υποσχόταν -στη διάρκεια διακοπών του στην Ιμπιζα- σε μια Ρωσίδα, η οποία εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας, συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία. Σε αντάλλαγμα, η υποτιθέμενη επιχειρηματίας, η οποία υποστήριζε ότι είναι ανιψιά του προέδρου Πούτιν και διαθέτει μεγάλη πολιτική και οικονομική ισχύ, θα παρείχε την προεκλογική στήριξή της σε ρωσικά και ντόπια ΜΜΕ. 

Η υπόθεση αυτή εκτυλίχθηκε λίγο πριν από τις εκλογές του 2017. Ο Κουρτς μαζί με το βοηθό του κατηγορήθηκαν ότι έδωσαν ψευδή στοιχεία για τα μέλη της διοίκησης της Αυστριακής Εταιρίας Συμμετοχών στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το 2019 και άγγιζε τη συγκυβέρνηση με τον Στράχε. Το σκάνδαλο προκάλεσε την παραίτηση του Στράχε και την πτώση της κυβέρνησης. Οι εκλογές έδωσαν νίκη στον Κουρτς, αλλά και εντυπωσιακή άνοδο των Πρασίνων, που συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου