Με βάση την εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ανακοινώθηκε, μέσω σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η κατανομή της τακτικής επιχορήγησης των πανεπιστημίων βάσει των κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος 4653/2020, ο οποίος ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος από τη Βουλή.
Το υπουργείο κάνει λόγο για «ένα ακόμα βήμα στον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης». Μέσω της νέας διαδικασίας αξιολόγησης, σημειώνει το
υπουργείο, διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας», σχολίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.Αναλυτικότερα η υπουργός δήλωσε: «Μέχρι πέρυσι, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ αποφασιζόταν από τον εκάστοτε υπουργό δίχως θεσμοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια. Πλέον, με την καίρια συμβολή της ΕΘΑΑΕ την οποία ευχαριστούμε θερμά, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα κριτήρια που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα στην κατανομή, ενώ πριμοδοτούν την ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συνεργασίες, τις ανταλλαγές φοιτητών, την ερευνητική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας πάντοτε την αυτονομία των Ιδρυμάτων στην επιλογή των κριτηρίων επί των οποίων θα αξιολογηθούν. Πρόθεσή μας είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Δαγαλάκης, τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχή της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε με την ίδρυση της ΕΘΑΑΕ, μίας ανεξάρτητης αρχής με ενισχυμένες αρμοδιότητες, καθώς κεντρική πολιτική μας επιλογή είναι μια εύρωστη εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό, λοιπόν, γίνεται πράξη με την κατανομή της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, πρώτο βήμα στρατηγικού σχεδιασμού, με συμμετόχους την Πολιτεία και τα ΑΕΙ. Και όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο διαρκούς διαβούλευσης και συνεργασίας, με οδηγό την κουλτούρα της αξιολόγησης και της συνεχούς βελτίωσης».
Στο ΑΠΘ η μερίδα του λέοντος
Συνολικά, 91.603.506 ευρώ θα διατεθούν ως τακτική επιχορήγηση στα ΑΕΙ, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό (12,5 εκατ. ευρώ). Ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (9,7 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Πατρών (7,3 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (6,7 εκατ. ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (6,6 εκατ. ευρώ) με τα μεγαλύτερα ποσά επιχορήγησης.
Στον αντίποδα, η Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (723.668 ευρώ), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (741.988 ευρώ), το Πολυτεχνείο Κρήτης (1,2 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1,6 εκατ. ευρώ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1,8 εκατ. ευρώ).
Αποκλειστικά με βάση μετρήσιμα κριτήρια φέτος η τακτική επιχορήγηση
Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα. Το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ.
Για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου