Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Η 28η Οκτωβρίου, είναι μία από τις επίσημες αργίες του ελληνικού κράτους και γιορτάζεται όπου υπάρχει ελληνισμός ανά τον κόσμο. Αλήθεια, όμως, τι γιορτάζουμε;

Μέσα στην μαύρη νύχτα, στις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ιταλία του Μουσολίνι απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο. Ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, χτύπησε την πόρτα της κατοικίας του Ιωάννη Μεταξά, στην Κηφισιά για να παραδώσει το τελεσίγραφο ο ίδιος.

Ο τότε δικτάτορας της Ελλάδας, διάβασε τα όσα έγραφε και έτσι πληροφορήθηκε πως η Ιταλία απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την

Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, λιμάνια και αεροδρόμια, για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του στην πορεία προς την Αφρική.

Ioannis Metaxas
Ioannis Metaxas
Archive Photo

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά, που αποτελούσε την επίσημη διπλωματική γλώσσα την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», δηλαδή: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο». Ο Ιταλός πρέσβης τότε που απάντησε: «Θα μπορούσε να αποφευχθεί...», μα πριν προλάβει να ολοκληρώσει την πρότασή του ο Μεταξάς βροντοφώναξε: «ΟΧΙ».

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τα συναισθήματα που ένιωσε καθώς η πόρτα της οικίας του Μεταξά έκλεινε, ανοίγωντας το μέτωπο του πολέμου.
«Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

OXI Day
Archive Photo

Λίγο αργότερα ο Ιωάννης Μεταξάς, ενημέρωνε τον Ελληνικό λαό για την έναρξη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου. Μετά το διάγγελμα του Μεταξά, οι Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια και αντι-ιταλικά συνθήματα. Εθελοντές από ολόκληρη την επικράτεια, άνδρες και γυναίκες, έσπευσαν στα στρατολογικά γραφεία για να καταταγούν. Ολόκληρη η Ελλάδα ενώθηκε ενάντια στην ιταλική επιθετικότητα.

Αν και το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα άρχιζε στις 6 το πρωί, τα Ιταλικά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Ήπειρο στις 5 και μισή τα ξημερώματα. Οι σάλπιγγες του πολέμου ήχησαν μισή ώρα νωρίτερα σε μια προσπάθεια αιφνιδιασμού.

Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι Ελληνικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του εδάφους της Αλβανίας, καταλαμβάνοντας κατά σειρά τις πόλεις: Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα.

ohi Day
Archive Photo

Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη λαβωμένη από τον φασιμό και τον ναζισμό Ευρώπη.

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος , το έπος του 1940, η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν έγινε κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις.

Λόγω της γενναίας αντίστασης των Ελλήνων, επικράτησε η Ελλάδα να γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου 1940, την ημερομηνία που ενεπλάκη στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου.

OXI DAY
Photo Archive

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 28 Οκτωβρίου 1941. Στην δεύτερη επέτειο το 1942 ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος. Ενώ το 1944 πραγματοποιήθηκε και παρέλαση ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Πλέον, κάθε χρόνο, την 28η Οκτωβρίου γίνεται μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων. 

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ και η απανταχού ομογένεια τιμά με εκδηλώσεις την γενναιότητα των Ελλήνων, που επέλεξαν την ηρωική αντίσταση και έδωσαν σε όλο τον κόσμο λαμπρό παράδειγμα γενναιότητας και εθνικής υπερηφάνιας.

 sbs.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου