Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Πούτιν: Έχουμε εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Το έκανε η κόρη μου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησης την έγκριση του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά του κορονοϊού στη Ρωσία και πρόσθεσε μάλιστα πως εμβολιάστηκε μία από τις κόρες του.
"Απ 'όσο γνωρίζω, σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, εγκρίθηκε ένα
εμβόλιο κατά του κορονοϊού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.
"Μία από τις κόρες μου έκανε αυτό το εμβόλιο. Συμμετείχε στα πειράματα", δήλωσε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, μερικά λεπτά αφού είχε ανακοινώσει την ομολογοποίηση αυτού του εμβολίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό "και αυτό ήταν όλο".

Ο Πούτιν ζήτησε από τον επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο να ενημερώσει λεπτομερώς σχετικά με αυτή την εξέλιξη. "Γνωρίζω ότι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, δημιουργεί μια σταθερή ανοσία και, επαναλαμβάνω, έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους", πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε πως το ρωσικό υπουργείο Υγείας χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εν λόγω ρωσικό εμβόλιο, έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.
Η μαζική παραγωγή του εμβολίου που έχει εγκριθεί στη Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, για να είναι διαθέσιμο σε κάθε Ρώσο πολίτη, ενώ ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, δήλωσε ο Πούτιν.
"Γνωρίζω ότι οι εργασίες για περαιτέρω τέτοιου είδους εμβόλια στη Ρωσία συνεχίζονται και σε άλλα ιδρύματα, εύχομαι επιτυχία σε όλους τους ειδικούς, θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε εκείνους που έκαναν αυτό το πρώτο βήμα", δήλωσε ο Πούτιν, αποκαλώντας το πολύ σημαντικό επίτευγμα τόσο για τη Ρωσία όσο και για όλο τον κόσμο.
"Το σημαντικότερο, φυσικά, είναι ότι στο μέλλον μπορούμε να διασφαλίσουμε την άνευ όρων ασφάλεια αυτού του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του. Ελπίζω ότι θα είναι έτσι", πρόσθεσε ο πρόεδρος και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για το εμβόλιο. Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη στον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, τον Υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο και σημείωσε τη συμβολή της αντιπροέδρου Τατιάνα Γκολίκοβα.
"Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μας στο εξωτερικό θα προχωρήσουν επίσης και ότι πολλά φάρμακα και εμβόλια θα εμφανιστούν στην παγκόσμια αγορά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν", δήλωσε ο Πούτιν.
Το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Υγείας, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Sputnik V" το όνομα του εμβολίου

Η ονομασία του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η Ρωσία είναι "Sputnik V" (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ένωση το 1957.
Ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες για συνολικά περίπου 1 δισ. δόσεις.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η φάση 3 των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.
Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται στην παρασκευή του εμβολίου οδήγησε ορισμένους διεθνείς επιστήμονες να αναρωτηθούν αν μήπως για την Μόσχα το εθνικό κύρος έρχεται πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια.

Ωστόσο στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου.
"Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.

Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 4.945 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 –ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από COVID-19 αυξήθηκε σε 15.131 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου