Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Βούλιαξε ο τουρισμός, -85%(!) τα έσοδα τον Ιούλιο

Τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την φετινή σεζόν επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Ιουλίου, με τον υπουργό Τουρισμού να τοποθετεί την μείωση εσόδων τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον
αντίστοιχο του 2019 στο 80%-85%!

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι τον Ιούλιο, οι εισπράξεις του τουρισμού κινήθηκαν στο 15% με 20% αυτών του Ιουλίου του 2019.
Ο ίδιος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για τα αποτελέσματα του Αυγούστου και περιορίστηκε στην εκτίμηση ότι «σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από τον Ιούλιο», επισημαίνοντας πάντως τον φόβο για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για ταξίδια.
Επίσης, ο Χ. Θεοχάρης εξέφρασε την άποψη ότι δεν ευθύνονται οι τουρίστες για την έξαρση του κορονοϊού στην χώρα μας.
«Φοβηθήκαμε τον τουρισμό, αυστηροποιήσαμε παρά πολύ τα μέτρα του τουρισμού, και βλέπουμε παρά πολύ λίγα κρούσματα συνολικά.
Έχουμε 1,3 εκατ. επισκέπτες τον Ιούλιο και 400 περιπτώσεις κορονοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αν η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν ο τουρισμός, θα είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τουριστικές περιοχές όπως την Κρήτη και την Κέρκυρα πρόσθεσε.

Το καλοκαίρι τελείωσε τουριστικά 

Για ένα καλοκαίρι που έχει τελειώσει τουριστικά εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού που έβαλε “φρένο” σε μετακινήσεις και εισπράξεις, μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «με αριθμούς μιλώντας, συνολικά για το κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι».
Επανέλαβε πως από τα 6.800 καταλύματα τα οποία ζήτησαν και έλαβαν υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, περίπου 1.000 από αυτά τελικά δεν κατάφεραν να ανοίξουν λόγω μικρής ή ανύπαρκτης πληρότητας.
Σχετικά με την κίνηση του Αυγούστου, ο Γρ. Τάσιος ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες πληρότητες αγγίζουν το 50% σε ορισμένα νησιά, αλλά μόνο για ένα 20ήμερο, ενώ και ο Σεπτέμβριος δεν δείχνει να έχει δυναμική.
Σημείωσε ότι για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν απόλυτα καθοριστικό το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια, όπως και το υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες αυτούς, οδηγώντας μάλιστα σε μαζικές ακυρώσεις και μεταθέσεις κρατήσεων για την επόμενη χρονιά. Υποστήριξε δε, ότι το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα βοηθήσει σημαντικά το επιχειρείν καθώς δεν εμπίπτει στη γραφειοκρατία και σε εκτός πραγματικότητας προϋποθέσεις, ενώ ανέφερε ότι εγκρίθηκαν 6 στα 10 δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με τις εκταμιεύσεις να γίνονται αυτές τις ημέρες.

Σε άλλη συνέντευξή του ο Γρ. Τάσιος εκτίμησε ότι οι συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό το 2020 δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ήταν πάνω από 18 δισ.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει σε εβδομαδιαία βάση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον Ιούλιο η μέση πληρότητα του ελληνικών ξενοδοχείων, που άνοιξαν (τα μισά από το δυναμικό του κλάδου δεν λειτούργησαν αυτό το καλοκαίρι), άγγιξε το 30%, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων τουριστών.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου