Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Ευρώ: Τι μήνυμα στέλνει η ανατίμησή του

To ισχυρό ευρώ, το οποίο συχνά προκαλεί πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εξαγωγείς και τις μετοχές της ηπείρου, τώρα φαίνεται να στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στους επενδυτές: Η οικονομία της περιοχής, παρά το ισχυρότατο πλήγμα που έχει δεχθεί από την
πανδημία του Covid-19, φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από το χάος, που επικρατεί στις ΗΠΑ.
 Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg το ευρώ ανατιμήθηκε περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου μόνο τον Ιούλιο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Προσεγγίζει δε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από το 2017, τα οποία και είχαν προκαλέσει τότε «πόνο» στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών.
Η ανατίμηση του ευρώ εκλαμβάνεται από πολλούς ως μία «τιμωρία» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που στηρίζονται στις εξαγωγές, αφού καθιστά τα προϊόντα τους λιγότερο ανταγωνιστικά έναντι των αμερικανικών στη διεθνή αγορά.
 Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για το εμπόριο υπάρχει ούτως ή άλλως μία νέα πραγματικότητα, η οποία επηρεάζεται πρωτίστως από την εξέλιξη της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, που λαμβάνει η κάθε χώρα. Για τις μετοχές η πορεία καθορίζεται από το κλίμα και τον βαθμό εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Και το ισχυρό ευρώ αποκαλύπτει ότι οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά στη δυνατότητα να ανατρέψει ένα κύμα απολύσεων, που θα σήμαινε και ραγδαία πτώση στο εισόδημα των καταναλωτών.
Όπως σχολιάζουν στο Bloomberg ειδικοί η επίμονη αδυναμία του δολαρίου φανερώνει την αίσθηση των επενδυτών ότι οι ΗΠΑ χάνουν τη μάχη κατά της πανδημίας.
 Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Ιούλιο ο Δείκτης του Δολαρίου εμφάνισε την καλύτερη επίδοση εδώ και μία δεκαετία.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου