Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

«Έπεσαν οι μάσκες»... στην Οικονομία: Ολική καταστροφή με μείωση του ελληνικού ΑΕΠ άνω του 12%!

Ολική καταστροφή του τουριστικού οικοδομήματος στην χώρα προκαλούν τα πάσης φύσεως μέτρα που έλαβε και εξακολουθεί και λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξαϋλώνοντας σε ποσοστό άνω κατά 80% τα τουριστικά έσοδα από το επίπεδο-ρεκόρ των 18 δισ. ευρώ του 2019!
Και δεν είναι μόνο τα 15 δισ. ευρώ που χάνονται στον
τουρισμό. Είναι περίπου άλλα τόσα που θα χαθούν από την λοιπή οικονομία που ανέμενε να εργαστεί επάνω στα 15 δισ. του τουρισμού!

Συνολικά η οικονομική καταστροφή στην οποία ωθείται για ανεξήγητους λόγους η χώρα, θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 12%!

Από το 2009 οι ελληνικές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την χώρα την οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ σε ποσοστό της τάξης του 33%.
Αν υπολογιστεί αύξηση έστω 1% ετησίως που χάθηκε από τότε έχουμε σχεδόν 50% μείωση του ΑΕΠ που θα είχαμε, ακόμα και με μία εξαιρετικά ασθενική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%!
Οι «μάσκες» της δήθεν «ανάπτυξης» όχι απλώς πέφτουν, αλλά οδηγούν την Ελλάδα σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή, από την οποία είναι ερώτημα με ποιο τρόπο θα επανέλθει η οικονομία και η κοινωνία.
Επιβεβαιώνοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ του περασμένου Απριλίου σύμφωνα με την οποία ο αντίκτυπος του lockdown σε περισσότερες από 40 θα είναι ο χειρότερος στην Ελλάδα ανάμεσα στις σαράντα χώρες των οποίων ο πληθυσμός δεν αντιμετώπιζε μέχρι στιγμής πρόβλημα διαβίωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του έτους τα τουριστικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 678 εκατομμύρια ευρώ έναντι 5,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ τον Ιούνιο, οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε μόλις 64,3 εκατ. ευρώ έναντι  2,55 δισ. ευρώ πέρυσι.

Και το παρανοϊκό είναι ότι τα μέτρα σκληραίνουν καθημερινά με μερικές εκατοντάδες κρούσματα και ελάχιστα θύματα από τον κορωνοϊό.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική καταστροφή στην Ελλάδα των ελάχιστα παραπάνω από 200 θύματα, είναι μεγαλύτερη από τις χώρας όπως η Ιταλία, η Ισπανία κλπ. με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Κι αυτό ενώ εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που φέρνει νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από τρίτες χώρες που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα σβήνοντας τις όποιες ελπίδες για έστω και μικρή τουριστική κίνηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.  
Και αυτό δεν αφορά μόνο το τουριστικό οικοδόμημα, αλλά και την εστίαση, που διαλύθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις.
Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε  και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, μείωση κατά 81,3% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές. Μείωση κατά 39,7% καταγράφηκε στο ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 εκείνου του α΄ εξαμήνου του 2019, λόγω της επιδείνωσης ΌΛΩΝ των επιμέρους ισοζυγίων εκτός από του ταξιδιωτικού.
Οι άνθρωποι του τουρισμού μιλούσαν για 6 δισ. έσοδα, δηλαδή για το 1/3 των περσινών, αλλά τελικά τα έσοδα θα «φρενάρουν» περί στα 3 δισ., δηλαδή στο 18% περίπου των περσινών εσόδων.

Συγκεκριμένα το ισοζύγιο τον Ιούνιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 1,4 δισεκ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 805 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και κατά συνέπεια του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών, καθώς οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι οι αντίστοιχες εξαγωγές.
Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, μείωση κατά 81,3% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές.
Μείωση κατά 39,7% καταγράφηκε στο ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 εκείνου του α΄ εξαμήνου του 2019, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως του ταξιδιωτικού.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιούνιο του 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,4 δισεκ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 892 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Το α΄ εξάμηνο του 2020, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 6,4 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,6 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου