Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Το διπλό μήνυμα των Βρυξελλών στην Ελλάδα για την πορεία της οικονομίας

Ανθεκτική επέναντι στο αδύναμο διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική οικονομία στις φθινοπωρινες προβλέψεις της, επισημαίνοντας τον θετικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων και ειδικά των αλλαγών στη φορολογία. Σπεύδει όμως να προσγειώσει τις
προσδοκίες της Αθήνας στο μέτωπο της ανάπτυξης, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Σε ένα διεθνές περιβάλλον αναιμικής ανάπτυξης η Ελλάδα είναι εύκολο να «λάμψει» στη σύγκριση με άλλες οικονομίες, αλλά και να... «σκοντάψει» σε εξωτερικά εμπόδια. Αυτό φαίνεται να είναι το μήνυμα που στέλνει η Κομισιόν στη χώρα μας.
Οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν για τα δημοσιονομικά. Βλέπουν υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και τήρησή του τις επόμενες χρονιές. Ωστόσο ρίχνουν τον πήχη για τους ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% φέτος 2,3% την επόμενη χρονιά- 0,2 και 0,5 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον στόχο, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Η αναφορά της Κομισιόν στη χώρα μας κινείται μεταξύ αισιοδοξίας και προειδοποιήσεων. «Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται, αλλά σε ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς» αναφέρει η Κομισιόν, θυμίζοντας ότι το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις 1,5% το πρώτο εξάμηνο. Όπως εξηγεί παρά το υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, που ήρθε ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,1% το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ωστόσο η Επιτροπή αναμένει επιτάχυνσή της το δεύτερο μισό του έτους χάρη στη βελτίωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. 
Η Κομισόν υπογραμμίζει ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, εν μέσω εξωτερικών πονοκεφάλων. «Οι υποτονικές προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην αύξηση των εξαγωγών, αν και αυτές θα αντισταθμιστούν έως έναν βαθμό από το σταθερό κέρδος στο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά» αναφέρει.
Επιπλέον τονίζει πως η στροφή στη σύνθεση των φορολογικών εσόδων προς λιγότερο «παραμορφωτικούς» φόρους σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής αναμένεται να προσφέρουν στήριξη στις επενδύσεις και την απασχόληση.
Η εικόνα για ανάπτυξη και πληθωρισμό
Υπό τις συνθήκες αυτές η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,3% το 2020, για να κατεβάσει ταχύτητα και πάλι ταχύτητα στο 2% το 2021. 
Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πολύ κοντά σε εκείνες του ΙΟΒΕ, του EIU (που κάνει λόγο για μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% έως το 2023) ή και της EBRD. Όσο για την ανεργία προβλέπεται να συνεχίσει την σταδιακή πτώση στο 14% το 2021, παραμένοντας πάντως η υψηλότερη με διαφορά στη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε. 
Ο πληθωρισμός προβλεπεται να παραμείνει υποτονικός, με την Κομισιόν να αναθεωρεί μάλιστα προς τα κάτω την εκτίμησή της για την εφετινή χρονιά στο 0,5%. Βλέπει ελαφρά ανάκαμψη στο 0,6% το 2020 και 0,9% το 2021. 
Οι δημοσιονομικοί στόχοι
Αν και η Κομισιόν δεν είναι τόσο αισιόδοξη για την ανάπτυξη όσο η κυβέρνηση, εκτιμά ότι η δυναμική της είναι επαρκής για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Φέτος προβλέπεται, για τέταρτη διαδοχική χρονιά, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,8%.
Η εκτίμηση για το 2019 λαμβάνει ως προϋπόθεση ότι η εκκρεμής πληρωμή για τη ΔΕΗ ΔΕΗ+1,17% δεν θα καλυφθεί από τα έκτακτα αποθεματικά και πως δεν υπάρξει πρόσθετο πακέτο κοινωνικών δαπανών, πέραν των υφιστάμενων σχεδίων,. 
Η εκτίμηση για το 2020 (πλεόνασμα 1,1% στον προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) ενσωματώνει τις σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων και μία περιορισμένη αύξηση σε κοινωνικά επιδόματα για τη στήριξη των οικογενειών. Το πακέτο (0,6% του ΑΕΠ) περιλαμβάνει μείωση 4 ποσοστιαίων μονάδων στον συντελεστή του εταιρικού φόρου, μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, με νέο συντελεστή 9% για τα χαμηλότερα εισοδήματα, και μία μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Αυτό το πακέτο, όπως σημειώνει η Κομισιόν, συνοδεύεται από μέτρα που διασφαλίζουν την δημοσιονομική ουδετερότητα και στηρίζουν την υψηλότερες εισπράξεις από έμμεσους φόρους και αναθεώρηση στο «ταβάνι» για τις δαπάνες. 
Παράλληλα οι εκτιμήσεις της Κομισιόν αντανακλούν την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Οι Βρυξέλλες σπεύδουν να επισημάνουν πως επιμένει η αβεβαιότητα σχετικά με εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις και τον πιθανό αντίκτυπό τους και προσθέτουν πως οι κίνδυνοι, αν και έχουν περιοριστεί, παραμένουν σημαντικοί. 
Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 175,2% του ΑΕΠ φέτος για να μειωθεί στο 169,3% το 2020 και το στο 163,1% το 2021. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου