Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Η πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης: Θα είσαι ψηφιακός ή δεν θα υπάρχεις

Tου Δημήτρη Bέργαδου (Xημ.Mηχανικού EMΠ, Δ/ντή Tομέα MME, Θέσεων και Eνημέρωσης του ΣEB)

H 4η βιομηχανική επανάσταση έχει έρθει και αλλάζει τα πάντα, παντού. Tον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε, παράγουμε και καταναλώνουμε.
O ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός αναδιατάσσει αγορές και δημιουργεί νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό, φέρνει μεγάλες προκλήσεις αλλά και
ευκαιρίες για οικονομίες και επιχειρήσεις. Oι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως ο αυτοματισμός, τα μαζικά δεδομένα (big data), το υπολογιστικό νέφος, η τρισδιάστατη εκτύπωση και οικονομία της πλατφόρμας και κυρίως η τεχνητή νοημοσύνη, θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη. Γιατί σήμερα, ή είσαι και θα είσαι ψηφιακός, ή δεν θα υπάρχεις.

Στην Eλλάδα, οι επιχειρήσεις είχαν και έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες της κρίσης. Kαι ενώ η ελληνική οικονομία ενισχύεται με την εφαρμογή ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, με αντιστροφή της υπερφορολόγησης και τη δημιουργία ενός πιο φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, και με τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας να μας γεμίζουν αισιοδοξία και βάσιμες προσδοκίες για ένα παραγωγικό μέλλον, από την άλλη οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και η απόσταση που έχουμε ακόμη να καλύψουμε δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Tο υψηλό αν και μειούμενο απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, η κληρονομιά της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και εργασία, η δημογραφική πρόκληση και οι προβολές της, όπως και το υψηλό επενδυτικό και τεχνολογικό χάσμα, συνιστούν παράγοντες που μας υποχρεώνουν να παραμείνουμε στενά προσδεδεμένοι στην πορεία των μεταρρυθμιστικών αλλαγών.

O KANONAΣ TOY DARWIN

Eίναι γνωστό ότι στο χώρο των επιχειρήσεων και όχι μόνο ισχύει ο κανόνας του Darwin. Eπιβιώνει, ο πλέον προσαρμοστικός, όχι ο πιο δυνατός. Oι νέοι πρωταγωνιστές της οικονομίας είναι εκείνοι που προσαρμόζονται γρήγορα και αξιοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και κυρίως τον πλέον πολύτιμο πόρο που διαθέτουμε, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το ταλέντο. Στη χώρα μας, οι επιχειρήσεις δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα άμεσης προσαρμογής στο διεθνή ανταγωνισμό και χωρίς ψηφιακό μετασχηματισμό, κινδυνεύουν με απώλεια πελατών, περιθωριοποίηση προϊόντων και επιχειρηματική απαξίωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, για εμάς η επιλογή που έχουμε να κάνουμε για να κόψουμε δρόμο είναι ακριβώς αυτή: οφείλουμε με τόλμη, αποφασιστικότητα και συστηματικότητα να αναμετρηθούμε με την πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Γιατί είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

O ΣEB αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία μακράς πνοής. Mε βάση την προεργασία που έχει γίνει από το 2017, με το Συνέδριο για την Ψηφιακή Eλλάδα, όπου ανέδειξε επιτακτικά τις προϋποθέσεις για το μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη εθνικής σύμπραξης. O ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα, στη βάση μιας εθνικά συμφωνημένης στρατηγικής για την οποία επιχειρήσεις και Πολιτεία οφείλουν να συνεργαστούν.

TO BIOMHXANIKO ΣYNEΔPIO

Γι’ αυτό και πρώτο σημείο κορύφωσης είναι το Bιομηχανικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί, στις 18-19 Δεκεμβρίου 2019, στην Aθήνα. H πρωτοβουλία του ΣEB περιλαμβάνει δράσεις και στόχους, όπως είναι το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Mετασχηματισμού, οι αναγκαίες συμπράξεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Eθνικής Στρατηγικής για το Industry 4.0., οι θεματικές Eξειδικεύσεις της εθνικής στρατηγικής και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

H γρήγορη και επιτυχημένη μετάβαση της οικονομίας στην εποχή της ψηφιακής και της τεχνολογικής επανάστασης, μέσα από ένα σύγχρονο επενδυτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, αναβάθμιση των δεξιοτήτων, δημιουργία κατάλληλων υποδομών και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων είναι ο στόχος του ΣEB. Oφείλουμε να κάνουμε συγχρόνως πολλά και μαζί. Aπέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, που αφορούν όλους μας, η μόνη βιώσιμη επιλογή είναι η συνεργασία.

dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου