Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια

Η μείωση στην οποία προχώρησε η Fed, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ώστε το επιτόκιο να κυμαίνεται γύρω στο 2-2,25%, ήταν αναμενόμενη από τις αγορές.
 Ιδιαίτερα μετά τις διαδοχικές επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και την Τρίτη ζήτησε για
μία ακόμη φορά την ισχυρή μείωση των επιτοκίων.
Πέρυσι, η Fed είχε αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκια. Πλέον όμως θεωρεί ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτούν μια άλλη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική της.
Δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση της Fed

Η απόφαση της Fed δεν ήταν ομόφωνη καθώς δύο μέλη της διαφώνησαν ζητώντας να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια. Η ομοσπονδιακή τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μετά την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι «θα ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που σπάει ρεκόρ μακροβιότητας», σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%.
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου