Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Η εκτίμηση του Moody’s για την ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια – που βλέπει την Ελλάδα

Την μεγαλύτερη αναπτυξιακά πορεία, δυνητικά, τα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουν Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με έκθεση της Μoody’s για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Από την άλλη όμως πλευρά, ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παρουσιάσει την
πιο αργή ανάπτυξη στην περιοχή της E.E.

Σύμφωνα με την Moody’s, η δυνητική ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα επιβραδυνθεί στο 1,3% κατά μέσον όρο ετησίως το διάστημα 2021-2030, από 1,4% κατά μέσον όρο το 2016-2020, με τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένεται να είναι οι υψηλότεροι στις χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη από το 2004 και μετά, και χαμηλότεροι στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες.

Επιπλέον, η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τον οίκο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία θα κινηθεί στο 1,1% την επόμενη δεκαετία από 1,6% πριν κατά μέσον όρο λόγω δημογραφικών πιέσεων, της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς και σε χώρες της ευρωπεριφέρειας, οι οποίες βίωσαν σοβαρές χρηματοοικονομικές κρίσεις την τελευταία δεκαετία όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει ο οίκος, 12 χώρες της Ε.Ε. θα δουν αύξηση των μέσων δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία σε σχέση με το διάστημα 2016-2020.

Συγκεκριμένα:
  • Η Ελλάδα (στο +0,4% από -0,5% πριν) και η Κύπρος (στο 1,5% από 0,9%) θα δουν την πιο σημαντική άνοδο, τη στιγμή που για τις περισσότερες χώρες η άνοδος δεν θα ξεπεράσει το 0,1% με 0,2%.
  • Η Μάλτα και η Ιρλανδία θα δουν, σύμφωνα με τη Moody’s, τη μεγαλύτερη υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης (κατά 1,5% και 2,3% αντίστοιχα), ωστόσο θα παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ε.Ε.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η γενικότερη τάση είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή της σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020. Αυτή η εξέλιξη, όπως προειδοποιεί, θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις ή ακόμα και θα αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις την επόμενη δεκαετία. Η χαμηλή ανάπτυξη κάνει τις χώρες πιο ευάλωτες στα πιθανά σοκ, καταλήγει.

Banks.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου