Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

To Ελληνικό Λιανεμπόριο ζει μέρες Πρώτου Μνημονίου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Πέφτει ο τζίρος, αυξάνονται τα έξοδα, έρχονται και οι νέες υποχρεώσεις μαζί με τις «γενναιόδωρες ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων ετών».
Στην αγορά, στα καταστήματα που εξυπηρετούν καθημερινές ανάγκες του πολίτη, ο τζίρος, στις
πρώτες 100 μέρες του 2019, έχει μειωθεί από 10% έως 30%, ανάλογα με την κατηγορία.
Απελπισμένοι έμποροι σκοτώνουν τις τιμές για να κάνουν τζίρο και τελικά ξεσπούν στους ταλαιπωρημένους εργαζόμενους των καταστημάτων που επειδή βλέπουν την πραγματικότητα και δεν αντιδρούν.
Το ελληνικό λιανεμπόριο, το 2019, ζει καταστάσεις της εποχής του πρώτου Μνημονίου, καλοκαίρι του 2010…
Υπάρχει πάντα το μυστήριο των πωλήσεων του Σούπερ Μάρκετ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου δηλώνουν αύξηση του τζίρου τους κατά 6%.
Ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός.
Πρώτα γιατί -για κάποιον ανεξήγητο λόγο- ενέταξαν την 31η Δεκεμβρίου 2018 -ημέρα Δευτέρα, παραμονή πρωτοχρονιάς- στον κύκλο εργασιών τους για το 2019. Μόνο με αυτό το τρυκ ανέβασαν τα μεγέθη των πωλήσεων του 2019 μέχρι σήμερα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Επιπλέον, μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ, αποδεικνύει ότι οι εκπτώσεις και οι προσφορές σχεδόν μηδενίσθηκαν.
 Η κατάργηση των προσφορών αυξάνει τον τζίρο ονομαστικά δεν αυξάνει όμως τον όγκο των πωλήσεων και φυσικά δεν δείχνει προθυμία και ικανότητα των πολιτών να καταναλώσουν.
Επιπλέον, στους υπολογισμούς για αυξημένο κατά 6% τζίρο του 2019, εντάσσουν και τα νέα καταστήματα του Σκλαβενίτη στην επαρχία (μετά την απόκτηση του Μαρινόπουλου) αλλά και την επέκταση του Μασούτη στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2018 και μετά…
Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός όγκος των πωλήσεων, η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς τους τουρίστες, το ελληνικό λιανεμπόριο πεθαίνει καθημερινά.

Η κυβέρνηση χαίρεται για τις αισιόδοξες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ανάπτυξη, οι πολίτες ωστόσο αντιμετωπίζουν καθημερινά μια θλιβερή νέα πραγματικότητα. Τα «λεφτά στο μαξιλάρι» τελείωσαν, τα όρια των πιστωτικών καρτών εξαντλήθηκαν, οι μισθοί δεν βελτιώνονται, πραγματικές νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται, οι υποχρεώσεις καθημερινά αυξάνονται.

Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα νικήθηκε.  
Λύγισε. Δανείζεται για να επιβιώσει αλλά δεν αντέχει πια να πληρώνει φόρους, εισφορές και κρατήσεις μόνο και μόνο για να μοιράζει επιδόματα στους δυστυχείς, η γενναιόδωρη προεκλογικά κυβέρνηση….

Banks.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου