Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Φαβορί ο Τζιτζικώστας, ενισχυμένοι οι αντισυστημικοί υποψήφιοι, δείχνει μεγάλη δημοσκόπηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η πρώτη διαδικτυακή δημοσκόπηση για τις  εκλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε για το new-economy.gr δείχνει ως φαβορί για Περιφερειάρχη, στον πρώτο γύρο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και μεγάλη ενίσχυση για
τους ‘αντισυστημικούς υποψηφίους, τόσο από τον συντηρητικό χώρο όσο και της αριστεράς.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 25/3-2019-31/3/2019. Η δημοσκόπηση έχει ευρήματα διαφορετικά από εκείνα που έχουν γίνει σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει ‘κατά παραγγελία΄από συστημικά ΜΜΕ.

Τα αποτελέσματα έχουν σταθμιστεί, ώστε να αντικατοπτρίζουν, δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά.



O περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 35,5%, που είναι ποσοστό υψηλότερο εκείνου που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των πολιτών στο έργο του.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κος Τζιτζικώστας υποστηρίζεται από τον φιλελεύθερο χώρο, αλλά έχει ευρεία αποδοχή, καθώς η ανάλυση δείχνει ότι έχει ευρεία αποδοχή, καθώς έχει και την υποστήριξη ψηφοφόρων όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κάποιους της Χρυσής Αυγής αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερος έρχεται ο συνδυασμός του Χρήστου Γιαννούλη με ποσοστό 15,5%. Ο Χρήστος Γιαννούλης έχει την προτίμηση ψηφοφόρων του κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου κυρίως. Όραμα του ‘μια Περιφέρεια που υπερβαίνει τα όρια της τυπικής διαχείρισης και επαναπροσδιορίζει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, ως αυτόνομου και αποκεντρωμένου θεσμού δημοκρατίας, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία με κοινωνικό πρόσημο’.

Ακολουθεί ο συνδυασμός Γαβριήλ Αβραμίδης-Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία με ποσοστό 11,4%. Ο κ. Αβραμίδης  διεκδικεί κυρίως το συντηρητικό κομμάτι από τον πατριωτικό χώρο, και δηλώνει την πλήρη και απόλυτη αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως δήλωσε ‘θα αγωνιστούμε για την ακύρωση της συμφωνίας, είτε με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, είτε με οποιοδήποτε πρόσφορο, πολιτικό ή νομικό μέσο’.
Πρόσφατα έχει καλέσει τους πολίτες της Μακεδονίας να στρατευτούν σε αυτήν την προσπάθεια και να στηρίξουν την Κίνηση «Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία», οι θέσεις της οποίας, όπως είπε, δεν είναι αρεστή στο σύστημα.

Ακολουθεί ο Συνδυασμός του Σωτήρη Αβραμόπουλου (Λαϊκή Συσπείρωση) με 7,2%, που σχεδιάζει ‘να αγωνιστεί για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, ανεργία, φτώχεια, τους μισθούς πείνας, τη φοροληστεία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων αγροτών.
 Στο επίκεντρο τους προγράμματος θα είναι η αντιμετώπιση στις μεγάλες ελλείψεις στην περιφέρειά σε αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση, υποδομές Υγείας και Παιδείας, προστασία του περιβάλλοντος, για ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτούς του τομείς, με ευθύνη κεντρικού κράτους και περιφέρειας, είναι αποσπασματικές, πραγματική σταγόνα στον ωκεανό και χρυσοπληρώνονται 2 και 3 φορές για να εξασφαλίζουν κερδοφορία μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι’. Είναι επίσης αντίθετος ‘στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών γιατί συντηρεί τα ανιστόρητα περί ‘Μακεδονικής γλώσσας’ και ‘Μακεδόνα πολίτη’, ακριβώς για να συντηρούνται αλυτρωτισμοί και να αλληλοτροφοδοτούνται εθνικισμοί’.

Ο Θανάσης Αγαπητός με το συνδυασμό  Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνουν 6,4%.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου, επικεφαλής του συνδυασμού ‘Πράξεις για τη Μακεδονία’ συγκεντρώνει 6,1%. Πρόκειται για πολύ σημαντικό, συγκροτημένο,  στέλεχος του ΚΙΝΑΛ με αξιόλογη εμπειρία και παρουσία στην Θεσσαλονίκη με τον συνδυασμό του κου Μπουτάρη που φιλοδοξεί να κάνει την έκπληξη στην περιφέρεια.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου με την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία’ ακολουθεί σε μικρή απόσταση με 4,8%.Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου έχει μια προωθημένη αγωνιστική ατζέντα, και έχει την υποστήριξη, από την Λαϊκή Ενότητα και άλλες αντισυστημικές δυνάμεις του αριστερού χώρου. Η κ. Χαραλαμπίδου, που είχε λάβει σχεδόν 12% στις προηγούμενες εκλογές το 2014, έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα λέγοντας ότι οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας βιώνουν τη συνέχεια της διοίκησης Ψωμιάδη, με χαρακτηριστικά την πιστή προσήλωση στα μνημόνια και στις επιταγές της Κυβέρνησης, την προώθηση των Αμερικανικών και Νατοϊκών συμφερόντων στην περιοχή, και την απουσία αναπτυξιακής πρότασης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, πλήρη συμφωνία στην εκποίηση της δημόσιας γης και περιουσίας, έλλειψη προγραμματισμού για τα σοβαρά έργα υποδομών, η συμφωνία και προώθηση συμπράξεων με ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ)  διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και έργων κοινωνικού χαρακτήρα όπως σχολεία, νοσοκομεία και τα πολλά λόγια αλλά τα ελάχιστα έργα ουσίας.Εκτιμά ότι ειναι επιζήμια η πολιτική της διοίκησης Τζιτζικώστα η οποία ‘υποστηρίζει και υλοποιεί τις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές’.

Τέλος, ο Φίλιππος Γκανούλης συγκεντρώνει 1,7%, ενώ άλλοι υποψήφιοι, συγκεντρώνουν 11,4%. Ο Φίλιππος Γκανούλης είναι πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα γεωτεχνικά, στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό έργων υποδομής και την διοίκηση επιχειρήσεων καθώς και υποψήφιος διδάκτορας. Υπήρξε συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, συντονιστής της Περιφερειακής οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος του Πανελλαδικού συμβουλίου του κόμματος και τώρα είναι συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων.

Η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία (64%)  των ψηφοφόρων που επέλεξαν ‘άλλους υποψήφιους’ προέρχεται από τον χώρο της άκρας δεξιάς.

Πόση στατιστική σημασία έχει η δημοσκόπηση του New-economy.gr ;
Ως ενδεικτική των τάσεων, μπορεί να θεωρηθεί η διαδικτυακή δημοσκόπηση του new-economy.gr, καθώς παρότι έχει σταθμίσεις, για δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά, στηρίζεται σε απόψεις χρηστών διαδικτύου, που μπορεί να διαφέρουν λίγο από τους υπόλοιπους. Καθώς υπολείπονται πολλές εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, εκτιμούμε ότι μπορούν να υπάρξουν πολλές ανατροπές.

Συμπέρασμα
Πέραν της εντυπωσιακής υπεροχής του κου Τζιτζικώστα, έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει ευρεία στροφή των πολιτών σε αντισυστημικούς υποψηφίους (σε όλο το πολιτικό φάσμα) που επιβεβαιώνει τα ευρήματα απο άλλες δημοσκοπήσεις τους new-economy.gr σε Θεσσαλονίκη και Πανελλαδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου