Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Σε «δύσβατα» μονοπάτια εισέρχεται ο Γενικός Δείκτης;

Επέστρεψε η αισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα υψηλά εννέα μηνών και τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται σε υψηλά 13 ετών, η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στο απόγειο των τελευταίων χρόνων. 
Η αγορά διανύει τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα με συνολικά κέρδη 25% από την
αρχή του έτους, έχοντας παράλληλα βελτιώσει αισθητά τις συναλλακτικές της επιδόσεις. 

Οι τράπεζες παρά τις δυσκολίες που έχουν στο κομμάτι της αποδέσμευσης τους από τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις, έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος υπεραποδίδοντας, δυναμώνοντας τις αποτιμήσεις και τις αντοχές του Δείκτη στις φάσεις της διόρθωσης. Η υποχώρηση των ελληνικών επιτοκίων έχει παίξει σαφώς τον πρωτεύοντα ρόλο, καθώς η τάση παρατηρείται σε όλες τις διάρκειες. 
Μάλιστα οι πρόσφατες εκδόσεις εντόκων γραμματίων τόσο σε τρίμηνη όσο και σε εξάμηνη διάρκεια κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις
 Υποστηρικτικά έχουν λειτουργήσει και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, καθώς στο 30% του συνόλου που έχουν ανακοινώσει μεγέθη το 87% εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων
Σε αυτό το δείγμα εκτός από την πληθωρική εικόνα των κερδοφόρων εταιριών ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 11%, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 1,9%, και η καθαρή κερδοφορία έχει βελτιωθεί κατά 13%. 
Ως τώρα ο δανεισμός των εισηγμένων δεν δείχνει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι (+0,6%), ενώ η μερισματικές διανομές είναι ικανοποιητικές, δεδομένης και της μικρότερης φετινής φορολογίας από 15% σε 10%.
 Το πλήθος των εισηγμένων που έχει ανακοινώσει μέρισμα για την χρήση αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 εταιρίες, διατηρώντας στην χειρότερη περίπτωση την περυσινή καλή εικόνα. 
Τα καλά μερίσματα είναι ένας επιπλέον λόγος για την κινητικότητα πολλών κωδικών οι οποίοι εστιάζουν σε κινήσεις διμήνου όταν και πληρώνονται τα περισσότερα από τα προαναγγελθέντα μερίσματα.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη
Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει στο πιο δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής κίνησης, καθώς η περιοχή πάνω από τις 750 μονάδες έχει σειρά εγκλωβισμένων κεφαλαίων και μεγάλο εύρος συσσώρευσης από το κοντινό παρελθόν. 
Ο τεχνικός παραλληλισμός είναι αυτός του «no mans land», μια σκαμμένη ζώνη τιμών από ναρκοπέδια απωλειών, και πλήθος μαχών που έχασαν οι αγοραστές το καλοκαίρι του 2018 μετά τα γεγονότα της Folli – Follie. 
Μετά όμως ανοίγεται ένα διαγραμματικό ξέφωτο που έχει 100 μονάδες εύκολου δρόμου έως τις 900 μονάδες. Βρισκόμαστε επομένως στο πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό πεδίο αντίστασης
Και η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι από κάθε άποψη καθοριστική των προθέσεων των «δυνατών χεριών» της Αγοράς. 
Οι ταλαντωτές είναι υπεραγορασμένοι, ενώ πλέον υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ασφαλείας από τους δείκτες τάσεις που παραμένουν αγορασμένοι σε κάθε διάστημα περιόδου. 
Η εβδομαδιαία εικόνα των ταλαντωτών που βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των υπερτιμημένων ζωνών χρήζει επισήμανσης αφού στο παρελθόν η προσέγγιση της έχει συνοδευτεί και από βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. 

Η εβδομάδα που έρχεται
Η ερχόμενη Παρασκευή είναι αργία λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας του καθολικού Πάσχα. Ωστόσο το κλείσιμο των παραγώγων για το μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 18/4. Αν και η μείωση του ενδιαφέροντος είναι μέσα στο πρόγραμμα λόγω της Πασχαλινής εποχικότητας η εβδομάδα θα έχει κάποιες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων όπως αυτές των Intralot, Έλαστρον (15/4) και Πλαστικών Θράκης (17/04).
 Στην Αμερική η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου έχει ξεκινήσει με τις κυριότερες για την ερχόμενη εβδομάδα τις JPMorgan, Wells Fargo (15/4), Bank of America, Blackrock, Netflix, Johnson & Johnson (16/4) Alcoa, Pepsico, Morgan Stanley, (17/4) και American Express (18/4).

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
 www.beta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου