Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Εκπληξη στην Ισπανία, που γυρίζει σελίδα, γκρεμίζοντας τη διεφθαρμένη εποχή Ραχόι. Ανάλυση.

Με καταμετρημένο το 99% των εκλογικών τμημάτων, τα αποτελέσματα των γενικών βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία οδηγούν σε μία μεγάλη έκπληξη.

Το κόμμα του διεφθαρμένου Ραχόι, που με αυταρχισμό εφάρμοσε τα συμφέροντα των γερμανικών εταιριών και της ευρωλιτότητας, φυλάκισε τους ηγέτες της Καταλωνίας, και υποστήριξε όλους τους
εκβιασμούς του διδύμου Σόιμπλε-Μέρκελ απέναντι στα Ευρωπαικά έθνη και λαούς, οδηγήθηκε στην πιό ταπεινωτική ήττα όλων των εποχών.


Ελαβε μόλις…16,7% λαμβάνοντας 66 έδρες στο κοινοβούλιο, χάνοντας 16% των ψήφων και 69 έδρες!
Αποτελεί κυριολεκτικά επίτευγμα, καθώς το ανάλγητο Συντηρητικό κόμμα του Ραχόι που συγκλονίστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς, και στελέχη του καταδικάστηκαν ως και σε 33 χρόνια φυλάκιση, όδευσε στις εκλογές διώχνοντας τον λαομίσητο Ραχόι. Παρά δηλαδή ότι άλλαξε η ηγεσία του κομματος, και ανέλαβε ο Παμπλο Κασάντο, το κόμμα δεν μπόρεσε να ανακάμψει απο τον εκλογικό καταποντισμό.
Είναι το κλείσιμο της αυλαίας, από την εποχή Ραχόι, την εποχή που κυβερνούσε ο εντολοδόχος του Σόιμπλε, ο διεφθαρμένος πλασιέ των γερμανικών πολυεθνικών εταιριών που χλέυαζε ακόμη και τις Ελληνικές κυβερνήσεις, και που έβαλε στη φυλακή και ηγέτες της ίδιας του της χώρας, τους ηγέτες της Καταλωνίας.



Τα ποσοστά, που συγκέντρωσαν οι συστημικοί κεντροδεξιοί Ciudadanos (15,9%, 57 εδρες , +2,7% +25), και η μεγάλη άνοδος του Vox (10,3%, 24 έδρες, +10,2%, +24), δεν επέτρεψαν την παραμονή στην εξουσία του Συντηρητικού κόμματος.
 Το Vox παρότι αποτελεί ένα ελαφρά ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του κοινωνικού συντηρητισμού δεν αποτελεί πάντως ενα κατ ουσίαν αντισυστημικό κόμμα, όπως εκείνου της Λέγκας του Βορρά της Ιταλίας, καθώς δεν αντιστρατεύεται την αντιδραστική πολιτική της Γερμανικής κατοχής στην ΕΕ. Είναι δυστυχώς μιά κατ ουσίαν αναβίωση του νεοφασιστικού κόμματος.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας, που βγηκε πρώτο με 28,7% και 123 έδρες (+6,1%  +38 εδρες).
Οι αντισυστημικοί Ποδέμος πλήρωσαν αδρά την απουσία του χαρισματικού ηγέτη Ιγκλέσιας επι πολλούς μηνες από την πολιτική, παίρνοντας 14,3% και 43 εδρες και χάνοντας το 1/3 των ψήφων τους (-6,9% -29 έδρες).
Το αριστερό αντισυστημικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Καταλωνίας, του οποίου οι ηγέτες φυλακίστηκαν απο τον Ραχόι, υπερίσχυσε στην Καταλωνία, και συγκέντρωσε συνολικά το 4% των ψήφων και 15 έδρες (+1,3%, + 6 έδρες).

Στον χάρτη που ακολουθεί, με κοκκινο φαίνονται οι περιοχές όπου υπερίσχυσε το Σοσιαλιστικό κόμμα Ισπανίας, με Γαλάζιο το Συντηρητικό, με Πράσινο το Vox, και με πορτοκαλί το Αυτονομιστικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Καταλωνίας.



Συνολικά, την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο έχουν οι 3 βασικές δυνάμεις που αντιστρατεύονταν και συγκρούστηκαν με την πολιτική Ραχόι, δηλαδή το Σοσιαλιστικό κόμμα, αν και βαθυτατα φιλοευρωπαικό κόμμα, οι Ποδέμος και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Καταλωνίας.
Το συνολικό αποτέλεσμα, επομένως, αποτελεί βαριά ήττα του εντολοδόχου των γερμανικών πολυεθνικών στην Ισπανία, του κόμματος και της πολιτικής Ραχόι.

Η Ισπανία παραμένει με φιλοευρωπαική κατεύθυνση, αλλά γυρίζει την πλάτη στην Γερμανία. Παράλληλα διαφαίνεται λύση στο θέμα Καταλωνίας, καθώς τόσο το Σοσιαλιστικό Κομμα Ισπανίας όσο και οι Ποδέμος έχουν μια ρεαλιστική πολιτική προσέγγισης των απόψεων των αυτονομιστών.
Συνολικά τα αποτελέσματα αυτά δεν αποτελούν χαστούκι στις Βρυξέλλες γενικώς, αλλά προς την ανάλγητη πολιτική Σόιμπλε που προλεταριοποίησε και κατεστρεψε την μισή Ευρώπη.
Η Ισπανία, γύρισε σελίδα!

 new-economy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου