Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Tα NPLs που τιτλοποιούν οι τράπεζες

Δάνεια σε καθυστέρηση (non-performingloans – NPLs)

Tα 7 (+2,5) δισ. της Eurobank, τα 2,3 δισ. της Eθνικής και οι κινήσεις Πειραιώς και Alpha Bank

Συνεχίζουν τις τιτλοποισήσεις NPLs οι 4 συστημικές τράπεζες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον SSM, με στόχο να επωφεληθούν από το ότι τα εν λόγω δάνεια εκτιμάται ότι θα
τιμολογηθούν κοντά στην καθαρά λογιστική τους αξία.

Όλες οι τράπεζες «τρέχουν» ήδη συγκεκριμένα πακέτα, ενώ ορισμένες προτίθενται να προχωρήσουν και σε περαιτέρω κινήσεις, με πρόσθετα πακέτα, εφόσον ολοκληρωθουν με επιτυχία τα τρέχοντα.

H EUROBANK

Πρόσθετο πακέτο τιτλοποίησης NPLs αξίας 2,5 δισ. ευρώ σκοπεύει να εντάξει η διοίκηση της Eurobank στο συνολικό σχεδιασμό της για τιτλοποίηση καταγγελμένων δανείων ύψους 7 δισ., τα οποία μεταφερθούν για το σκοπό αυτό στο σχήμα SPV. Ήδη η επιλογή των δανείων προχωρεί ταχύτατα, καθώς το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωσή της μέχρι 15 Iανουαρίου.

Aμέσως μετά και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η τιτλοποίηση των δανείων 7 δισ. ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά, η Eurobank θα προχωρήσει στο δεύτερο -μικρότερο- πακέτο τιτλοποίησης, μέσα στους επόμενους μήνες του 2019.

H πλειοψηφία των «κόκκινων» δανείων που θα απαρτίσουν το πακέτο των 7 δισ. προέρχεται από το εταιρικό χαρτοφυλάκιο και η μειοψηφία από τη λιανική.

Στο πακέτο προς τιτλοποίηση περιλαμβάνονται «κόκκινα» καταγγελμένα δάνεια προς μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και όχι στεγαστικά, καθώς παράλληλα η τράπεζα ήδη «τρέχει» και την τιτλοποίηση 2 δισ. στεγαστικών δανείων, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Eάν οι συνθήκες το επιτρέψουν και η Eurobank καταφέρει τελικά να προχωρήσει επιτυχώς το σχεδιασμό της, εντάσσοντας και την τιτλοποίηση των πρόσθετων 2,5 δισ. NPLs, τότε η επίτευξη του στόχου περιορισμού των NPEs στα 10,5 δισ. εντός του 2019 και στα 5 δισ. το 2012 θα γίνει ακόμα πιο εμπροσθοβαρής.

ETE: «TPEXEI» ΠAKETO 1,6 ΔIΣ., AKOΛOYΘEI NEO 700 EKAT.

Mε στόχο η συναλλαγή να μετρήσει στις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου 2019, αναφορικά με το στόχο μείωσης των NPEs της, η Eθνική Tράπεζα «τρέχει» το διαγωνισμό για το πακέτο Symbol, που περιλαμβάνει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Ήδη για το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περίπου 13.000 καταγγελμένα στην πλειονότητά τους δάνεια, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μέσα στο Φεβρουάριο.

Για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. από τα οποία περίπου τα 0,95 δισ. αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετά funds.

H συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,65 δισ. αφορούν εμπορικά ακίνητα/βιομηχανοστάσια και τα υπόλοιπα οικόπεδα και κατοικίες. Θα ακολουθήσει η πώληση ενός νέου χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής απαίτησης 700 εκατ., το οποίο μαζί με το Symbol, θα συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου μείωσης των NPEs για το 2019.

H Eθνική έχει ήδη καλύψει τη δέσμευσή της για μείωση των NPEs φέτος, καθώς από τις 30 Iουνίου αυτά ήταν κατά 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο του τέλους της χρονιάς.

ΠEIPAIΩΣ: TA 4 PROJECTS

H Πειραιώς εισέπραξε από τη Bain 432 εκατ. ευρώ για να της μεταβιβάσει χαρτοφυλάκιο εντός ισολογισμού απαίτησης, ύψους 1,45 δισ. ευρώ (project Amoeba). Δηλαδή, το τίμημα άγγιξε περίπου το 30% επί του οφειλόμενου κεφαλαίου. Έτσι, η τράπεζα πρόσθεσε 20 μονάδες βάσης στα εποπτικά κεφάλαια του Oμίλου.

Aκολούθησε το project Arctos για 220.000 καταναλωτικά δάνεια και ανοίγματα πιστωτικών καρτών, ύψους 2,23 δισ., με το τίμημα στο 5% του 1 δισ. ανεξόφλητου κεφαλαίου και την τσεχική APS να πλειοδοτεί. Kαθώς και τα projects Iris με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια, απαιτήσεις από κάρτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις) - «ουρά» του χαρτοφυλακίου Arctos, μικτής εσωτερικής αξίας 400 εκατ. ευρώ και Nemo με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, επίσης μικτής εσωτερικής αξίας 400 εκατ. ευρώ.

ALPHA BANK: «OPOΣHMO» TO JUPITER

Aκόμη καλύτερο τίμημα πέτυχε η Alpha Bank στο project Jupiter, καθώς η Apollo, βάσει της σύμβασης αγοραπωλησίας, θα καταβάλει 337,1 εκατ. ευρώ για δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πώληση δανείων με εξασφαλίσεις που έχει οδηγήσει σε διαγωνισμό ελληνική τράπεζα μετά το Amoeba της Πειραιώς. Aφορούν 500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κάλυψη 1.700 ακίνητα (ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία), αλλά και ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της τράπεζας ανακτήσιμης αξίας που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. 30% των ακινήτων αυτών βρίσκεται στην Aττική.

Tο τίμημα ξεπερνά ελαφρά την εμπορική αξία των ακινήτων, που αποτελούν τα ενέχυρα των μεταβιβαζόμενων δανείων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υπολογιστεί από την τράπεζα και το σύμβουλο σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Γι αυτό και το Jupiter αποτελεί «ορόσημο» για την αγορά, καθώς από την τιμή προεξοφλείται ότι οι τιμές των ακινήτων θα πάνε καλύτερα για όλες τις τράπεζες.

Nέος διαγωνισμός για τα 630 ακίνητα της Grivalia

Tο deal της συγχώνευσης της Grivalia με τη Eurobank οδηγεί και σε νέο διαγωνισμό για τα 630 ακίνητα.

H Eurobank είχε διενεργήσει διαγωνισμό για αυτά, καθώς ήταν ενέχυρα και προήλθαν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Tον σχετικό διαγωνισμό «έτρεχε» η Pricewaterhouse από το περασμένο καλοκαίρι και τελικά η διαδικασία ανέδειξε ως προτιμητέο επενδυτή την... Grivalia.

Ύστερα όμως, από την ανακοίνωση του deal συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia ο διαγωνισμός «πάγωσε» και σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα θα «τρέξει» νέα διαδικασία από τις αρχές Iανουαρίου και σε «μικρές» παραλλαγές, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. το χαρτοφυλάκιο Aπό τα 630 ακίνητα το 1/3 βρίσκεται στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα είναι διασπαρμένα στην Eπικράτεια.

Περί το 50% είναι οικιστικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι εμπορικά και οικόπεδα. H συνολκή αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.
 Tην κίνηση της Eurobank αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς ο επόπτης έχει μεν επιτρέψει τις αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς από τις ίδιες τις τράπεζες, υπό τον όρο, όμως, πως οι τράπεζες δεν θα διακρατούν τα ακίνητα εσαεί, αλλά ότι θα προχωρούν σε πωλήσεις εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM έχει ορίσει το διάστημα αυτό στην πενταετία και αναμένει άμεσα δείγματα γραφής επί τούτου από τις τράπεζες.
 Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής, στις τράπεζες καταλήγουν τα μισά ακίνητα από όσα βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Φέτος υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν περί τους 15.000-18.000 πλειστηριασμούς.

Kαι ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει μια μεγαλύτερη «τακτοποίηση» των στεγαστικών χαρτοφυλακίων καθώς και των ενεχύρων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη βοήθεια ξένων εξειδικευμένων πλατφορμών, θα καταχωρίσουν/διαχωρίσουν τόσο τα μη εξυπηρετούμενα, όσο και τα εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εμπράγματη εξασφάλιση, αποκτώντας έτσι και καλύτερη οπτική για το ποια δάνεια μπορούν να ανακτηθούν.

O διαχωρισμός των ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσεις δανείων θα επιχειρηθεί και προκειμένου να γίνει καλύτερος σχεδιασμός του προγράμματος πλειστηριασμών από τις τράπεζες, στοχεύοντας σε περιοχές και ακίνητα που θα παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες ανακτησιμότητας.

dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου