Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό μέτωπο, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς αλλά και την αποτυχημένη, ως φαίνεται, απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να θέσει ζήτημα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να ζητήσει σήμερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα, ακόμα και μέσα στις
ημέρες του Πάσχα. «Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα κατάσταση αβεβαιότητας» τόνισε πριν λίγη ώρα ο Τουσκ, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι. Επιβεβαιώνοντας ότι μίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό και δηλώνοντας πεπεισμένος ότι χρειάζεται και άλλη δουλειά από τους υπ. Οικονομικών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε μάλιστα άμεση σύγκλιση Eurogroup, όχι σε εβδομάδες αλλά σε ημέρες.
Και νωρίτερα ωστόσο στο Μαξίμου φαινόταν να υπάρχουν... δεύτερες σκέψεις. «Ο Τσίπρας θα στείλει την επιστολή στον Τουσκ το μεσημέρι, εκτός αν αλλάξει κάτι...» έλεγε κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο τελευταίος του συνέστησε «να περιμένει ως αύριο».
Πλέον, όλα είναι ανοικτά. Αρμόδιες πολιτικές πηγές δεν απέκλειαν ακόμη και το γεγονός της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει το ΔΝΤ ότι τορπιλίζει τη συμφωνία.
Από τη Νέα Δημοκρατία τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο, προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. «Ακόμη και αυτό ενός... δημοψηφίσματος», λένε χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείουν βεβαίως τις εκλογές το συντομότερο ενώ κάποιοι μιλούν και για νέα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης προκειμένου να συσπειρώσει τους βουλευτές που αντιδρούν στην ψήφιση ενός προληπτικού πακέτου μέτρων. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά «η συμφωνία έχει κλείσει, όμως, το τέταρτο μνημόνιο ή έκτακτος μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, είναι ''βαρύ'' για πολλούς βουλευτές. Η απειλή των εκλογών μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στους αντιδρώντες».
Πάντως, δεν αποκλείεται και μια στρατηγική κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού που βλέπει ότι το ΔΝΤ σκληραίνει όλο και περισσότερο τη θέση του. Η Ντ. Βελκουλέσκου φέρεται να έχει αμφισβητήσει τα νομικά εμπόδια που θέτει η Αθήνα στην ψήφιση προληπτικού πακέτου μέτρων και δείχνει να μην εμπιστεύεται την ελληνική πλευρά.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, καταγγέλλει το ΔΝΤ για τορπιλισμό της συμφωνίας και επιχειρεί να θέσει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους ζητώντας τους να τηρηθούν μόνον οι δεσμεύσεις του περασμένου καλοκαιριού και τίποτε περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση η κίνηση Τσίπρα μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ενέχει πολλά ρίσκα καθώς μια άρνηση των ηγετών να προωθήσουν μια πολιτική λύση θα σημάνει είτε ένα νέο γύρο συζητήσεων για να βρεθεί ο «χρυσός συμβιβασμός», είτε εκλογές μέσα στον Ιούνιο κι ενώ η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της για το δημοψήφισμα στη Βρετανία αλλά και για τις εκλογές στην Ισπανία.
Τι λέει ο ξένος τύπος
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, «οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές».
Tο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa τονίζει επίσης ότι παραμένει ασαφές εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. Ενώ μεταφέρει το κλίμα από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικοτολογίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».
Η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε ήδη από το βράδυ της Τρίτης στον Τουσκ το αίτημα για έκτακτη σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Όπως σημειώνει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.
απο την Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου