Οι διαφορές στο πράσινο χρώμα υποδεικνύουν η μεν ανοικτή απόχρωση τους μουσουλμάνους Sunni* η δε σκούρα τους μουσουλμάνους Shia**. |
Δεν ακούμε πια να μιλάνε παρά για διάφορους πληθυσμούς,για την μια ή την άλλη θρησκευτική ή ομολογιακή πλειοψηφία, όσο και για μειονότητες εθνικές ή σε σεκταριστικές που η
κάθε μια είναι στην αναζήτηση ενός ξένου προστάτη.
Η σεκταριστική ή θρησκευτική ταυτότητα τέθηκε σ΄αντιπαράθεση με το ανήκειν σ΄ενα έθνος ή χώρα.
Οι ταυτότητες οι πιο αρχαίες ανασύρθηκαν
κι ανακτήθηκαν:φαραονική,φοινικική,ασσυριακή,κουρδική κ.α
Ωστόσο κατεξοχήν πολυπολιτισμικές πολυεθνοτικές χώρες όπως ΗΠΑ,Αγγλία αποτελούν ένα ομογενές σύνολο και δομούν ένα αδιαφοροποίητο μπλοκ αναξάρτητα από θρησκεία, καταγωγή ή χώρα .
Οι άραβες έχασαν την πολιτική τους κυριαρχία και τις πολιτισμικές τους όσο και ιντελεκτουέλ(κουλτουριάρικες) αναφορές.
Η παρακμή των Αιγύπτου,Ιράκ ,Συρίας,Αλγερίας αλλά και Λιβάνου που τις έχουν καταπιεί τα εσωτερικά τους προβλήματα,η ελαχιστοποίηση των μεγάλων εκπόρευσε την διόγκωση των μικρών.
Αυτοί που χρηματοδοτούν τις μάχες σε Λιβύη και Συρία εγκατέλειψαν τους νεαρούς μουσουλμάνους στα μαχαίρια τους … ανοίγοντας διακριτικά παράθυρο συνδιαλλαγής με τον ισραηλινό αντίπαλο.
Είδαμε με το τέλος του 2015 στη σύνοδο κορυφής των G20 ότι οι ισχυροί του κόσμου θέλησαν να κάνουν να ξεχαστεί ότι παρείχαν για 2 χρόνια στη Daech,προστασία για πέρασμα στη Συρία και στο Ιράκ. (Assafir 4/1/16)
Ποιός είναι ο κερδισμένος από την εφαρμογή και διαιώνιση του χάους στη Μέση Ανατολή αυτό είναι πασίδηλον όσο και πασιφανές.
« Οι ισραηλινοί διευθύνοντες δεν λένε τίποτα αλλά τρίβουν απ΄πο ικανοποίηση τα χέρια τους : η αντιπαλότητα μεταξύ Σ Αραβίας και Ιράν,η αποδυνάμωση της Αιγύπτου,τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με τη Ρωσία και η αποδόμηση χωρών όπως το Ιράκ και η Συρία ευνοούν απόλυτα το εβραικό κράτος το οποίο βλέπει να ενδυναμώνει το status της τοπικής περιφερειακής σταθερής δύναμης.
Αναλαμβάνοντας επίσημα τα καθήκοντά του την Τετάρτη το νέο αφεντικό της Mossad Yossi Cohen, όρισε τον πρωταρχικό εχθρό του Ισραήλ: την «ιρανική απειλή»(.liberation 7.1.16)
*Οι Σουνίτες είναι ένας από τους δύο κύριους κλάδους του Ισλάμ. Δίνουν έμφαση στην σούνα (παράδοση) του προφήτη Μωάμεθ. Ορισμένες φορές οι σουνίτες μουσουλμάνοι αναφέρονται ως «ορθόδοξοι». Πάντως είναι το πολυπληθέστερο από τα δύο κύρια ισλαμικά «δόγματα»
**Οι Σιίτες πιστεύουν στους δώδεκα Ιερούς Ιμάμηδες. Από το 1979 υπήρξε μια νέα εξέλιξη, η γνωστή ως Ουλάγιατ αλ Φακίεχ, που εμφανίστηκε με τον ερχομό του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Παρακλάδια του Σιιτισμού αποτελούν οι Ζαϊδίτες, οι Ισμαηλίτες κ.ά.
Ο Σιιτισμός καλύπτει το 10-15% του μουσουλμανικού κόσμου.
Σιίτες είναι η πλειονότητα του πληθυσμού στο Ιράν και στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπάρχουν σημαντικές ομάδες στο Ιράκ, στο Μπαχρέιν και μικρότερες στον Λίβανο και στο Πακιστάν
Ο Σιιτισμός ξεκίνησε ως πολιτική άποψη μετά το θάνατο του Προφήτη Μωάμεθ, το έτος 632 μ.Χ., εκ του γεγονότος ότι μια ομάδα μουσουλμάνων πίστευε πως ο εξάδελφος και γαμπρός του Προφήτη, ο Αλί, είχε το δικαίωμα να γίνει χαλίφης. Ο Σιιτισμός παρουσιάστηκε αρχικά ως ένα πολιτικό κόμμα, καθαρά αραβικό.
απο το dimpenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου