Σαρωτικές αλλαγές και στη ρύθμιση των 100 δόσεων επιφυλάσσει το
κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις που εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή
και παρόλο που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε στην τελευταία συνέντευξή του
στην ΕΡΤ ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων,
οι θεσμοί επιμένουν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που
επικαλείται το TheTOC.gr, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ετοιμάσει τη σχετική νομοθετική διάταξη και περιμένουν το πράσινο φως προκειμένου να την ενσωματώσουν στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» το οποίο και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη.
Πρώτη απαίτηση των θεσμώ είναι να ενσωματωθεί ρήτρα «πληρωμής τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων» σε όσους μπήκαν στη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 850.000 φορολογούμενοι που μπήκαν ήδη στη ρύθμιση συνεισφέροντας στα κρατικά έσοδα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει και να πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές τους και τις δόσεις της ρύθμισης προκειμένου να διατηρήσουν το προνόμιο της διαγραφής προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων που εξασφάλισαν κατά την αίτηση.
Σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή αν δεν πληρώνουν και τα τρέχοντα και τις δόσεις) η ρύθμιση θα χάνεται και το διαγραφέν ποσό προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων θα «αναβιώνει».
Δεύτερη απαίτηση των θεσμών είναι να αυξηθούν τα επιτόκια. Με τη ρύθμιση που πέρασε η πρώην πλέον αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, οφειλές μέχρι 5000 ευρώ ήταν εντελώς άτοκες ενώ από 5000 ευρώ και πάνω προβλεπόταν (και προβλέπεται) πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Τρίτη απαίτηση των δανειστών είναι να επανεξεταστεί αν οι οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν το χρέος τους και σε λιγότερες δόσεις. Αυτό βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη καθώς θα πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις από την αρχή και να συγκριθούν με βάση το δηλωθέν εισόδημα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πιεστεί από τους δανειστές να ρίξει ακόμη περισσότερο βάρος στους έχοντες συσσωρευμένες οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ αλλά και να περάσει τη διάταξη η οποία ορίζει ότι θα πρέπει θα μειωθεί το όριο προστασίας από τις κατασχέσεις μισθών κάτω από τα επίπεδα των 1500 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για ηλεκτρονικές κατασχέσεις ακόμη και για πολύ μικρότερα ποσά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου