Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ανακριτικό πόρισμα-«φωτιά»: Η «ασημένια δραχμή», ο Ρόντος και τα νέα στοιχεία για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή


Ολοκληρώθηκε η έρευνα για υποκλοπές και σχέδιο «Πυθία»

Απίστευτες αναφορές, που παραπέμπουν σε σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ, έρχονται στο φως μέσα από πόρισμα-«φωτιά» του ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα, ο οποίος ερεύνησε επί μακρόν την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και την υπόθεση «Πυθία», που αφορούσε σε
προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.


Πρόκειται για μαραθώνια ανακριτική έρευνα, που ξεκίνησε το 2012 και η οποία φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία, πολλά εκ των οποίων είχε αναδείξει το «Πρώτο Θέμα».

Πλέον, το νέο συγκλονιστικό στοιχείο, που ίσως δίνει και νέα διάσταση στο παρασκήνιο που μπορεί να υπήρξε μετά την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, το 2010, είναι η εμπλοκή του Άλεξ Ρόντου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στο αποκαλούμενο σχέδιο «ασημένια δραχμή».

Όπως προέκυψε, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε επαφές με Μεξικανό επιχειρηματία, ο οποίος θα χορηγούσε μέταλλο για την έκδοση δραχμής, αφότου η χώρα έβγαινε από το ευρώ!

Ειδικότερα, και σύμφωνα πάντα με το πόρισμα -που βλέπει μάλιστα το φως της δημοσιότητας σε μια ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες-, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού συνομιλούσε με τον Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, συμβούλου επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου, με σκοπό να έλθει στην Ελλάδα για την υλοποίηση του σχεδίου «ασημένια δραχμή».

Οι συνομιλίες αυτές τοποθετούνται χρονικά το 2012, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη δραματική ανακοίνωση από του Καστελόριζο του Γιώργου Παπανδρέου για υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που προέκυψαν από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες -στο πλαίσιο της ανάκρισης είχε γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Α. Ρόντου-, ο σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου συνομιλούσε με τον Μεξικανό επιχειρηματία, με σκοπό την έλευσή του στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή, σκοπός ήταν «η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος».

Μάλιστα, το σχέδιο αυτό που «για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένο σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Price»!

Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι από την υλοποίηση του σχεδίου «ασημένια δραχμή» και την έκδοση του νέου νομίσματος θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δισ. ευρώ, στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών».

Μάλιστα, πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα είχε στην κατοχή του πρόσωπο που δεν κατονομάζεται στο πόρισμα, πλην όμως στο σπίτι του είχε γίνει έρευνα, στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου. Πρόκειται για Ελληνοαμερικανό, ο οποίος είχε ένα τεράστιο δίκτυο επαφών και συνομιλιών, αλλά δεν είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Υπόθεση Καραμανλή
Εξίσου σημαντικά είναι όμως όσα αναφέρει ο κ. Φούκας στο πόρισμά του και για την υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και μελών της κυβέρνησής του.

«Πρωταγωνιστής» στο σκέλος αυτό της υπόθεσης είναι -σύμφωνα με τον ανακριτή- ο άλλοτε πράκτορας των Αμερικανών, William B, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 «αλώνιζε» στην Αθήνα.

Σκοπός του ήταν, σύμφωνα με τον ανακριτή, να λάβει γνώση απόρρητων πληροφοριών που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Μάλιστα, η σύζυγος του William B ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-«σκιές» από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο «Πέτρος Μάρκου», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση μελών της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.

Όπως, δε, προέκυψε από την άρση απορρήτου μίας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων, η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Το σχέδιο «Πυθία» και ο αγωγός
Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Πυθία 1», είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατ' αγνώστων δραστών. Το σχέδιο προέβλεπε πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της χώρας με κοινωνική αναταραχή και τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και τη δημιουργία προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αυτού φέρεται να έλαβε χώρα παρακολούθηση του Κώστα Καραμανλή, με πλέον γνωστό το «σκηνικό» αντιπαρακολούθησης στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου φαίνεται πως υπήρξε ενδεχόμενη κεντρική υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Μάλιστα, μεταξύ των ενεργειών, φέρεται να ήταν και σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή:

Αναφέρει σχετικά στο πόρισμά του ο ανακριτής: «Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Φούκας κάνει αναφορά στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκας - Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream.

Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks, αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης «το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι».

Όπως, δε, προέκυψε από την έρευνα «υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών».

απο το  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου