Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Γιατί η PIMCO ξαφνικά αγοράζει Ελλάδα

Ευκαιρίες που αρχίζουν να δημιουργούνται στην Ελλάδα έχουν στρέψει το βλέμμα τους οι επενδυτικοί κολοσσοί από τις ΗΠΑ, αναζητώντας τρόπους να πάρουν θέση σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος PIMCO, καθώς οι ανακατατάξεις στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και η αλλαγή της
στρατηγικής που ακολουθούσε για χρόνια σήμαναν τη στροφή του ομίλου από τις αγορές ομολόγων στις αγορές μετοχών, και μάλιστα σε αγορές με σχετικά υψηλό ρίσκο.

Ο όμιλος δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από τον νέο του σχεδιασμό και την ελληνική αγορά. Πλέον, το όνομα της PIMCO βρίσκεται ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες που αναζητούν ευκαιρίες διείσδυσης στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η επικεφαλής χρηματιστηρίων Virginie Maisonneuve, που πρόσφατα διορίστηκε αναπληρώτρια chief investment officer, έχει στρέψει το βλέμμα της στις ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας σημαντικές θέσεις με κινήσεις σχετικά υψηλού κινδύνου.

Η εταιρεία αναζητά «φουσκωμένες» αποδόσεις που προσφέρονται στην περιοχή σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και άλλες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να δηλώσει το «παρών» στην έκδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει θέσεις και σε ελληνικά έντοκα γραμμάτια.

Ο όμιλος έκανε αισθητή την παρουσία του και στις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών, αποκτώντας το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Αντίστοιχα, φημολογείται ότι το ενδιαφέρον της για την ελληνική οικονομία η PIMCO το επέδειξε και με την αγορά ομολόγων που εξέδωσε πρόσφατα η ΔΕΗ.

Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι τα μάτια των ανθρώπων της PIMCO συνεχίζουν να είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Ήδη παρακολουθούν στενά τις προετοιμασίες που γίνονται από ελληνικούς ομίλους για νέες εταιρικές εκδόσεις, ενώ έχουν συνεχή ενημέρωση σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεύτερης έκδοσης και δεύτερου ομολόγου μέσα στον χρόνο. «Οι εκτιμήσεις για υπεραπόδοση μιας σειράς μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα έχουν δημιουργήσει προσδοκίες μεγάλων κερδών, στοιχείο που δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την PIMCO», αναφέρουν στο «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων.

Πριν, όμως, «αγαπήσει» την ελληνική οικονομία και δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαφαινόμενες επενδυτικές ευκαιρίες, ο αμερικανικός όμιλος υπήρξε από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα βρέθηκαν απέναντι στις προσπάθειες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Με διαδοχικές δηλώσεις και εκθέσεις, ο όμιλος ήταν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από το ευρώ.


Πλέον, πολλοί ξένοι όμιλοι ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας ήδη μεγάλο ενδιαφέρον με τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, προετοιμάζοντας, παράλληλα, τις επόμενες κινήσεις.

Οι διαχειριστές της PIMCO άρχισαν να προσελκύονται από την Ελλάδα όταν είδαν ότι οι αποδόσεις που είχαν επιτύχει τα άλλα μεγάλα funds ήταν εξαιρετικά υψηλές. Η σύγκριση αυτή άρχισε να κάνει την Ελλάδα «μόδα» μεταξύ των διαχειριστών.

Η αρχή και το τέλος ενός «μύθου»

Τα παχυλά κέρδη που έφερε στην εταιρεία ο «πολύς» Μοχάμεντ ελ Εριάν, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO από το 2007, ήρθαν εξαιτίας της ικανότητάς του να ανακαλύπτει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη με τριπλή υπηκοότητα (γαλλική, αιγυπτιακή και αμερικανική) και σπουδές στο Κέμπριτζ και την Οξφόρδη, ο «Mr Ομόλογα», όπως τον αποκαλούσαν αρκετοί στην αγορά, είχε διαγνώσει από τους πρώτους ότι η κρίση του 2008 θα δημιουργούσε μια νέα εποχή χαμηλών επιτοκίων, η οποία θα έφερνε μεγάλες ευκαιρίες και μεγάλα κέρδη.

Η PIMCO επένδυσε ακόμα περισσότερα στην αγορά ομολόγων, γεμίζοντας το χαρτοφυλάκιό της με σχεδόν 2 τρισ. δολ. σε ομόλογα και μόλις 9 δισ. δολ. σε μετοχές. 
 Η μηχανή που έστησε δούλεψε εξαιρετικά για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Μέχρι που έφτασε το «γρουσούζικο» 2013 και οι αριθμοί πήραν την κάτω βόλτα, καταγράφοντας μήνα με τον μήνα εκροές δισεκατομμυρίων.

Η αγορά άρχισε να μιλά τότε για σύγκρουση κορυφής με τον Μπιλ Γκρος μέσα στην PIMCO, με τους δύο συνιδρυτές και φίλους να ανταλλάσσουν πισώπλατες μαχαιριές, σε ένα ξεκάθαρο παιχνίδι επιβίωσης και, παράλληλα, επικράτησης στην ηγεσία του ομίλου.

Οι άσπονδοι φίλοι του Μοχάμεντ ελ Εριάν άρχισαν να σιγοψιθυρίζουν ότι κάποιος πρέπει να τον ταρακουνήσει από τις δάφνες της επιτυχίας όπου είχε στρογγυλοκαθίσει.

Ο μόνιμος θριαμβευτής στην αγορά ομολόγων μαζί με το στολίδι του (το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο του ομίλου) ξεκίνησαν να δέχονται απανωτά χτυπήματα. 
Το 2013 ήταν ένας εφιάλτης, καθώς το Total Return Fund «κατάφερε» να καταγράψει τη χειρότερη επίδοσή του από το 1994, να κλείσει με αρνητική απόδοση 1,9%, από κέρδη 10,4% έναν χρόνο νωρίτερα, να σημειώσει εκροές κεφαλαίων 41 δισ. ευρώ και να χάσει την πρώτη θέση τού μεγαλύτερου μεμονωμένου αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο.

Τα αρνητικά αποτελέσματα για το 2013 ήταν η αρχή του τέλους για τον Ελ Εριάν από την PIMCO και, παράλληλα, σήμαναν την έναρξη ενός εσωτερικού πολέμου με τον Μπιλ Γκρος, τον συνιδρυτή και στενό του συνεργάτη.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Μοχάμεντ ελ Εριάν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον όμιλο, με τον Μπιλ Γκρος τότε να τον περιγράφει ως «σπουδαίο ηγέτη».

Για την PIMCO, όμως, η ζημιά είχε γίνει ήδη. Μαζί με τις διαδοχικές αποτυχίες του ομίλου και την αποχώρηση του Ελ Εριάν ήρθαν και οι μαζικές αποχωρήσεις πελατών και η αναγκαστική αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου από τα ομόλογα στις μετοχές και στις αγορές υψηλού ρίσκου.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 23ης Μαΐου

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου