Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Και επισήμως ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας»

Με τον τίτλο αυτό σχολίασε η Greenpeace την αποδοχή από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ (26 ψήφοι υπερ, 2 αποχές) του σχεδίου νόμου που προτάθηκε από τον Γιάννη Μανιάτη για τα μεταλλαγμένα. 

Σύμφωνα με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση ο στόχος δήθεν για ενίσχυση του δικαιώματος των κρατών μελών να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα στην επικράτειά τους δεν επετεύχθη αφού η πρόταση της
Ελληνικής Προεδρίας είναι γεμάτη κενά και δεν δίνει το ισχυρό νομικό δικαίωμα που χρειάζονται τα κράτη μέλη ανοίγοντας έτσι την «πόρτα» στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Ως μόνο θετικό η Greenpeace θεωρεί τη δήλωση του Γιάννη Μανιάτη ότι αναγνωρίζειτην ανάγκη να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη από την Επιτροπή, ανάγκη που επεσήμαναν περισσότεροι από 27.000 πολίτες οι οποίοι την τελευταία εβδομάδα με email που απέστειλαν προς τον υπουργό ΠΕΚΑ.

Ο Γιάννης Μανιάτης μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός της, ακόμη κι αν απομείνει η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα ισχύει μια τέτοια απόφαση. Απομένει να δούμε εάν με την πρόταση νόμου την οποία ο ίδιος εισηγήθηκε η χώρα θα μπορέσει να υπερασπιστεί αυτό το δικαιώμά της ή θα πέσει «θύμα» πολύπλοκων και πολυετών νομικών αγώνων με αντιπάλους τις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας.

Πηγή ρεπορτάζ και φωτογραφίας: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου