Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Πτώση μέχρι και 70% στις τιμές των ακινήτων

Συνεχίζουν να κατρακυλούν οι τιμές των ακινήτων. Σε πολλές περιοχές από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή από το 2008, μέχρι σήμερα καταγράφουν πτώση κατά 70%. Και, όπως όλα δείχνουν, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στους επόμε­νους μήνες, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, θα υποχωρήσουν κι άλλο.

 Σε τιμές κάτω του κόστους πω­λούνται πολλές κατοικίες σήμε­ρα. Αλλά και πάλι δεν βρίσκονται αγοραστές. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ 150.000 κατοικίες περίπου (νε­όδμητες και μεταχειρισμένες) πουλή­θηκαν το 2008, το
2011 ο αριθμός αυτός έφτασε κάτω από τις 50.000. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη ανά­λυση του κ. Ιωάννη Γόρδιου της Εθνι­κής Τράπεζας, ο πραγματικός αριθμός των νεόδμητων που πουλήθηκαν πέρυ­σι, δεν ξεπέρασε τα 5.000.

 Σύμφωνα με στοιχεία των κτημα­τομεσιτικών γραφείων, η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές. Όπως το Κολωνά­κι όπου οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 70%, η Φιλο­θέη όπου καταγράφεται το ίδιο ποσο­στό, το Παλαιό Ψυχικό όπου οι τιμές υποχωρούν πάνω από 60%, και η Κη­φισιά με πτώση άνω του 50%. 
Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μεγά­λη υποχώρηση τιμών καταγράφεται και στις μεταχειρισμένες κατοικίες, όπου τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι σαφώς μεγαλύτερα, καθώς συνήθως πωλητές είναι ιδιώτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομικά θέση.

 Σήμερα πάντως τα περισσότερα ακί­νητα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κτηματομεσιτικού γραφείου «Ζηρογιάν­νη», Αθ. Ζηρογιάννη πωλούνται αρκε­τά κάτω του κόστους. Αυτό επειδή οι ιδιοκτήτες τους έχουν άμεση ανάγκη να τα πουλήσουν.
 Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό το τελευταίο διάστημα, με τη μεγάλη φορολογία που έχει επι­βληθεί στην ακίνητη περιουσία. Οπότε πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπο­ρούν να συντηρήσουν το ακίνητό τους, σπεύδουν να το ξεφορτωθούν.

 Η μεγαλύτερη υποχώρηση

 Σε πολλές περιοχές της Αττικής οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο από 30% έως 35%. Περιοχές του κέντρου, των βορείων και δυτικών προαστίων, καθώς και αρκετές των Μεσογείων, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών. 

Για παράδειγμα, στα Μεσόγεια, και ειδικά στην περιοχή των Σπάτων, οι τιμές από 2.300 το τετραγωνικό παλαιότερα, φτάνουν πλέον τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό. Στην Αρτέμιδα από 1.500 με 1.700 ευρώ το τετρα­γωνικό, πλέον η τιμή διαμορφώνεται στα 1.000 το τετραγωνικό. Στο Κο­ρωπί οι τιμές για την αγορά ακινήτου κυμαίνονται πλέον στα 1.700 ευρώ με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, από 2.400 έως 2.500 ευρώ το τετραγω­νικό, που αγόραζε κάποιος. Στην Παι­ανία οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 2.000 με 2.200 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.800 ευρώ παλαιότερα), ενώ σημαντική μείωση καταγράφεται και στη Ραφήνα όπου οι τιμές των ακινή­των διαμορφώνονται στα 2.000 ευρώ (από 2.800 ευρώ το τετραγωνικό).

 Τέλος, σε αρκετά χαμηλότερα επί­πεδα έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στις δύο δημοφιλείς και ακριβές περιοχές των Μεσογείων, τον Γέρακα και την Παλλήνη. Στον Γέρακα η τιμή του τε­τραγωνικού κυμαίνεται από 2.000 έως 2.200 ευρώ (από 2.700 ευρώ παλιό­τερα). Στην Παλλήνη, από 2.000 ευρώ έως 2.200 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.500 έως 2.900 ευρώ).

 Κάτω από τα 2.000 ευρώ έχει πέσει πλέον το κόστος του τετραγωνικού σε αρκετές περιοχές του κέντρου, όπως τα Πατήσια, τα Σεπόλια, η πλατεία Ατ­τικής, ο Κολωνός και η Αχαρνών. Σύμ­φωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, σ’ αυτές τις περιοχές διαμορφώνονται πλέον στα 1.900 με 2.200 ευρώ το τετραγωνικό, από 2.300 έως 2.500 ευρώ που αγόραζε κανείς πριν από μερικούς μήνες. Η ζήτηση είναι μη­δενική, κυρίως στα νεόδμητα ακίνητα, όπου το ενδιαφέρον είναι υποτονικό και οι πράξεις που γίνονται ελάχιστες. 

 Αισθητή είναι η υποχώρηση των τιμών και στα δυτικά προάστια. Για παράδειγμα, στο Ίλιον, το Περιστέρι και τους Αγίους Αναργύρους οι τιμές διαμορφώνονται πλέον στα 1.600 με 1.700 ευρώ το τετραγωνικό. Αισθητή είναι η υποχώρηση των τιμών και στην Πετρούπολη, μία από τις ακριβές πε­ριοχές των δυτικών προαστίων, λόγω της καλής ρυμοτομίας και της θέας που προσφέρει. Οι τιμές των νεόδμη­των διαμερισμάτων εκεί διαμορφώνο­νται στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.

 Πτώση κατά 20% σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων σε αρκετές περι­οχές των βορείων προαστίων, όπως η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια, όπου η αγοραστική αξία των ακινήτων διαμορφώνεται πλέον στα 2.600 ευρώ το τετραγωνικό, από 3.300 ευρώ πριν από μερικούς μήνες. 

 Σημαντική πτώση κατά 30% εμ­φανίζουν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Καστέλα. Σήμερα η τιμή του τε­τραγωνικού διαμορφώνεται στα 2.500 ευρώ, από 3.500 ευρώ πριν από με­ρικούς μήνες.

 Μικρότερη πτώση παρατηρείται στις τιμές των ακινήτων της στην Αγία Σοφία όπου το τετραγωνικό διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ (από 2.000 ευρώ), καθώς και στη Φρεαττύδα όπου η τιμή του τετραγωνικού υποχώρησε στα 2.500 ευρώ από 2.800 ευρώ παλαιότερα.

 «Βουλιάζουν» και τα παραθαλάσσια της Αττικής

 Σημαντικές ευκαιρίες μπορεί να βρει ο υποψήφιος αγοραστής ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, είτε πρόκειται για εξοχική είτε για μόνιμη κατοι­κία. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 35%.

 Ειδικότερα στην Ανάβυσσο και στη Σαρωνίδα ο υποψή­φιος αγοραστής μπορεί α αναζητήσει πολλές ευκαιρίες, κυρίως στην κατηγορία «μεζονέτα με θέα στη θάλασσα». Οι τιμές για την κατηγορία αυτή ακινήτων κυμαίνονται στα 1.600 με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό.

 Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής παίζουν η θέση του οικοπέδου και η απόστασή του από τη θάλασσα.

 Στο Πόρτο Ράφτη, μια περιοχή που ήρθε πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας με την κατασκευή της Αττικής Οδού, η αγορά νεόδμητου διαμερίσματος κυμαίνεται στα 2.000 με 2.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για μεζονέτα, το κόστος απόκτησης κυμαίνεται στα 1.500 με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό.

 Σημαντική υποχώρηση στις τιμές καταγράφεται και στη Νέα Μάκρη, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια γνώρισε ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. 

 Η πιο ακριβή και περιζήτητη περιοχή της Νέας Μά­κρης είναι η Ανατολή. Στη Νέα Μάκρη τα νεόδμητα δι­αμερίσματα πωλούνται γύρω στα 2.000 ευρώ το τετρα­γωνικό. Όσον αφορά στις μεζονέτες, οι οποίες είναι κυρίως σε οικόπεδα 150-250 τετραγωνικών μέτρων, οι τιμές κυμαίνονται από 1.700 έως 1.900 ευρώ το τε­τραγωνικό μέτρο.

 Της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΤΑ

 πηγη:isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου