Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ας προετοιμαστούμε για νομική και βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος – Τι θα σημάνει αυτό για τις καταθέσεις, δάνεια, μισθούς και ΧΑ


Οι απειλές – προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει δεν είναι τυχαίες.
Έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό ως έσχατη προφανώς λύση, αλλά ως λύση η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.

Τι σημαίνει όμως νομική και βαθμολογική χρεοκοπία;

Η βαθμολογική χρεοκοπία στηρίζεται στις αξιολογήσεις των οίκων Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s οι οποίοι λόγω των χαρακτηριστικών του PSI+ θα βαθμολογήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς προσωρινής χρεοκοπίας, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι χρεοκοπημένη για 1 έως 3 μήνες.
Νομική χρεοκοπία θα προκύψει για την Ελλάδα άπαξ και ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης λόγω χαμηλής συμμετοχής στο PSI+.
Ως χαμηλή συμμετοχή νοείται εμπλοκή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό από 60% με 65% και χαμηλότερα.
Κοινώς λοιπόν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει βαθμολογικά και νομικά.
Όμως προσοχή συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ ή νομική ή βαθμολογική χρεοκοπία ή προσωρινή χρεοκοπία όπως την χαρακτηρίζει η Fitch δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη στάση πληρωμών.
Στάση πληρωμών σημαίνει ότι η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει τους ομολογιούχους δανειστές, αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις σημαίνει γενική παράλυση της οικονομίας.
Τέτοιο ενδεχόμενο δεν διαφαίνεται.

Το σχέδιο χρεοκοπίας…

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ αυτό το ενδεχόμενο έχει πλέον πιθανότητες επιβεβαίωσης 99% και απομένει μόνο 1% αν στην ύστατη στιγμή η Γερμανία αποφασίσει να διασώσει με άλλο τρόπο την Ελλάδα.
Για τους Γερμανούς η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι η διάσωση της και ταυτόχρονα διάσωση του ευρώ. Όμως ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και τότε η Ευρώπη θα παρασυρθεί σε μια ιστορικών διαστάσεων κρίση…..

Τι σημαίνει χρεοκοπία εντός ευρώ στην Ελλάδα;

Η ελληνική οικονομία δεν θα καταρρεύσει υπό την έννοια ότι θα επικρατήσει χάος ή στάση πληρωμών.
Συντεταγμένη χρεοκοπία σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να χάσουν ακόμη και το 75% ή και 80% της αξίας των επενδύσεων τους σε ομόλογα.
Αν μάλιστα υπάρξει και ρήτρα συλλογικής δράσης τότε θα χάσουν πέραν των θεσμικών και οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα.
Αν και οι ιδιώτες εξαιρούνται στην παρούσα φάση, ωστόσο αν η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά ίσως να τεθεί το όριο των 100 χιλ ευρώ στα ομόλογα που κατέχουν.
Η Ευρώπη και η Γερμανία ειδικά έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το εξής σχέδιο. Θα κατανέμουν κονδύλια, δάνεια και δόσεις με καθαρά δικά τους κριτήρια.
Λόγω των σοβαρών προβλημάτων που θα υπάρξουν σε μισθούς και συντάξεις πολύ βραχυχρόνια, θα υπάρξει μείωση έως 30% οριζόντια σε όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Δεν θα υπάρχουν όρια κατώτατης σύνταξης ή μισθού αλλά το νέο άτυπο πλαφόν θα είναι τα 500 ευρώ.
Για τους επενδυτές των ομολόγων θα είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος μια καθαρή ζημία.
-Οι ομολογιούχοι θα υποστούν την μεγαλύτερη ζημία αδιαμφισβήτητα.
-Οι επενδυτές του ΧΑ απλά θα δουν τα ιστορικά χαμηλά της αγοράς τις 500-550 μονάδες. Το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει.
-Οι τραπεζικές μετοχές θα καταρρεύσουν η Εθνική στα 80 λεπτά και οι ιδιωτικές στα 10 λεπτά.
Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του ΤΧΣ και θεωρούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί κατά το ορθό με προνομιούχες ή κοινές άνευ ψήφου ή συνδυασμό κοινών και κυρίως προνομιούχων μετοχών.
Ωστόσο οι τράπεζες υποχρεωτικά θα οδηγηθούν στο ΤΧΣ δεν θα έχουν επιλογή να μην προσφύγουν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται οι καταθέσεις.
-Οι καταθέσεις δεν διασφαλίζονται με το ΤΕΚΕ. Το ΤΕΚΕ δεν μπορεί να καλύψει πάνω από 3-4 δις ευρώ καταθέσεων όταν το σύνολο των καταθέσεων είναι 176 δις ευρώ.
-Η ένταξη των τραπεζών στο ΤΧΣ δεν θα είναι επιλογή θα είναι υποχρεωτική διαδικασία που θα διασφαλίσει κατά τρόπο ξεκάθαρο τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών.
Οι τράπεζες εφόσον καταρρεύσουν τα ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ και θα στραφούν στην ΤτΕ η οποία όμως έχει όρια εγγυήσεων έως 50 δις ευρώ.
Ίσως χρειαστεί αύξηση των χορηγούμενων εγγυήσεων προς την ΤτΕ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου