Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012
Ινδία: Με χρυσό αντί για δολάριο, θα πληρώνει το ιρανικό πετρέλαιο!
Η Ινδία αποφάσισε να εγκαταλείψει το δολάριο στις συναλλαγές της με το Ιράν για την αγορά πετρελαίου, υιοθετώντας το χρυσό, ως μέσο συναλλαγής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το ειδησιογραφικό site Debka σε μια είδηση που κάνει ήδη το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Κίνα πρόκειται να ακολουθήσει σύντομα, στην εγκατάλειψη του δολαρίου για την αγορά ιρανικού πετρελαίου.
Και οι δύο χώρες μαζί λαμβάνουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ή το 40% από τις συνολικές εξαγωγές του Ιράν που φτάνουν τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η κίνηση αυτή της Ινδίας, αλλά και της Κίνας –η οποία και αναμένεται- πρόκειται να επιτρέψουν στην κεντρική τράπεζα του Ιράν να ξεπεράσει το εμπόδιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση καθώς έχουν παγώσει τα κεφάλαιά της.
Εάν τελικά υιοθετηθεί η νέ αυτή πρακτική συναλλαγής, τότε ειδικοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα αυξήσει κατακόρυφα την τιμή του χρυσού και θα ρίξει αντίστοιχα την τιμή του δολαρίου.
Στην αναφορά της συγκεκριμένης ιστοσελίδας αναφέρεται πως μια ινδική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε πρόσφατα την Τεχεράνη για τη διευθέτηση του θέματος της πληρωμής του πετρελαίου στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων. Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν συμφωνήθηκε οι πληρωμές να γίνονται σε ιαπωνικά yen και ινδικές ρουπίες, ενώ η συμφωνία για το χρυσό κρατήθηκε μυστική.
Ειδικότερα η Ινδία παραγγέλνει κάθε χρόνο πετρέλαιο αξίας 12 δισ..δολαρίων κάτι που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής της κατανάλωσης.
Το Νέο Δελχί πρόκειται να πραγματοποιήσει τη νέα μορφή αυτή των πληρωμών μέσω των τραπεζών UCO με έδρα στην Καλκούτα και της τουρκικής τράπεζας Halk Bankasi της 7ης μεγαλύτερης στην Τουρκία, η οποία ελέγχεται ως επί το πλείστον από το κράτος.
Στις 31 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama είχε υπογράψει μια νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον του Ιράν με στόχο να κάνει δυσκολότερες τις συναλλαγές κρατών που χρησιμοποιούν ιρανικό πετρέλαιο.
Πηγή: defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου