Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Πτώση 35,7% των συναλλαγών στα ακίνητα

Η «ANAΠTYΞH της ελληνικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας» ήταν το θέμα του 11ου συνεδρίου Prodexpo 2010 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την εβδομάδα που πέρασε. Οι επιχειρηματίες του κλάδου επισήμαναν ότι η κρίση έχει πλήξει τις επενδύσεις και τις συναλλαγές στα ακίνητα αλλά όχι και τις τιμές τους. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στην εισήγησή του με θέμα «Χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις που κάνουν την Πράσινη Ανάπτυξη πράξη», μίλησε για συνύπαρξη οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, για «τέλος της ευδαιμονίας που στηρίχθηκε στην άκριτη εκμετάλλευση του πλανήτη», ενώ χαρακτήρισε την πράσινη ανάπτυξη «κορυφαίο αναπτυξιακό στοίχημα της κυβέρνησης», βασικοί άξονες του οποίου είναι η στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, η αναδιάρθρωση των παραγωγικών δομών καθώς και ο ανασχεδιασμός του δομικού πλαισίου. Ο υφυπουργός έκανε ακόμα λόγο για μεγάλα προγράμματα πράσινης ανάπτυξης που θα «τρέξουν» την προσεχή περίοδο όπως το «Εξοικονομώ κατ'Α οίκον» και η εισαγωγή μιας νέας λογικής εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία.

Για πρώτη φορά μετά τον Β'Α Παγκόσμιο Πόλεμο σημειώνεται πτώση των αποδόσεων στα εμπορικά ακίνητα με την κρίση να έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων επισήμανε ο κ. Θεόδωρος Χαραγκιώνης, πρόεδρος, Ελληνικής Επιτροπής ICSC και εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Χαραγκιώνη, που πάντως έδωσε και κάποια αισιόδοξα μηνύματα με την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης νέων εμπορικών κέντρων-πολυχώρων όπως το Metro Mall και το Athenian Capitol, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους στην πρωτεύουσα πριν το τέλος του 2010.

Στην αγορά γραφείων επικέντρωσε την εισήγησή της η Νίκη Σύμπουρα, δ.σ. της Cushman & Wakefield, η οποία επισήμανε ότι στην Ελλάδα η οικοδομική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο έχει «παγώσει».

Τη θέση της στο συνέδριο είχε και η θεματική ενότητα που αφορά την αγορά κατοικίας, η οποία εξάλλου κατέχει το ένα τέταρτο των συναλλαγών στην ελληνική αγορά real estate.

Στην ομιλία του ο Στέλιος Παναγιώτου, ερευνητής Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς ακινήτων της Tραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε σε στοιχεία ερευνών του οικονομικού ιδρύματος, οι οποίες καταδεικνύουν πτώση στις τιμές των ακινήτων, με διαφοροποιημένα, ωστόσο, ποσοστά ανά περιοχή και παλαιότητα. Επισήμανε, επιπλέον, ότι η μείωση των συναλλαγών μεταφράζεται σε πτωτική τάση της τάξεως του 35,7%, ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγορά στην παρούσα φάση, με σημαντικό απόθεμα ακινήτων, ανθεκτικότητα στις τιμές, στροφή προς ακίνητα μικρότερης αξίας και υποχώρηση των ενοικίων.

Ο δρ Πρόδρομος Βλάμης, του Centre for Planning and Economic Research and Department for Land Economy, University of Cambridge, αναφέρθηκε στην κρίση της ελληνικής κτηματαγοράς ως συνέπεια της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης ενώ έκανε λόγο για «ντόμινο αλλαγών» που προκλήθηκαν από την ύφεση, όπως η ακύρωση μεγάλων έργων (υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης), καθυστέρηση σε άλλα (Ιόνια, Ολυμπία Οδός). Παρ'Α όλα αυτά, διαπίστωση του κύριου Βλάμη αποτέλεσε ότι η κρίση δεν έχει αποφέρει σημαντική μείωση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα, γεγονός που οφείλεται σε παράγοντες όπως η ύπαρξη στον χώρο «μικρών κατασκευαστικών επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται με ίδια κεφάλαια». Τέλος, συνέστησε εξωστρέφεια σε άλλες αγορές όπως αυτές της Τουρκίας και της Σερβίας.

Τελευταία θεματική ενότητα του συνεδρίου ήταν τα μεγάλα real estate projects στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κύριος Γιάννης Γκάνος, Commercial Director της Bluehouse, αναφέρθηκε στην αγορά της Βουλγαρίας, στην οποία σημειώνεται υπεπροσφορά προϊόντων στην κατοικία, στα γραφεία αλλά και στους εμπορικούς χώρους ενώ τόνισε ότι παρά την «αναιμική» ανάπτυξη των τελευταίων ετών, υπάρχει σταθερότητα στην κτηματαγορά. Στην κτηματαγορά της Σερβίας ήταν επικεντρωμένη η παρέμβαση του κυρίου Ζήσιμου Δανηλάτου, διευθυντή έργων εξωτερικού της Lamda Development, ο οποίος τόνισε ότι παρά την τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα και την ανυπαρξία ξένων επενδυτών, υπάρχει μακροοικονομικά σταθερό καθεστώς που ευνοεί μελλοντικές τοποθετήσεις κεφαλαίων. Ο Ιωάννης Παναγιωτίδης, αντιπρόεδρος-αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Panhol Developments, χαρακτήρισε τη Ρουμανία «αγορά χωρίς ταμπού» και έδαφος πρόσφορο για επενδύσεις στο μέλλον με αιχμή την κατοικία και πιθανόν τα Logistics. Στην αγορά της Ρουμανίας παρέμεινε η Δήμητρα Μαρίνη, General Manager της EFG Eurobank Property Services SA Romania, στην οποία αναφέρθηκε ως «αγορά που κινείται με αργά και σταθερά πλέον βήματα» ενώ επισήμανε ότι η Ρουμανία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα σημειώσουν βελτίωση στο τέλος της κρίσης.

πηγη:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου