Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ έχουν συμφωνήσει νέο μηχανισμό χρηματιστικής στήριξης των χωρών, που έχουν χρηματιστικές δυσκολίες. Αυτός ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει το πανευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας το 2013. Προς το παρόν τη βοήθεια του ταμείου έχουν αξιοποιήσει η Ελλάδα και η Ιρλανδία, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποφάσισαν να χορηγήσουν 85 δισεκ. ευρώ.
Το νέο σύστημα σωτηρίας πρέπει να μειώσει τη νευρικότητα των αγορών, που φοβούνται την επέκταση της χρεωστικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι αγορές έτσι κι αλλιώς θα γλιστρούν προς τα κάτω. Δεν θα βοηθήσει ούτε ακόμα και η Πορτογαλία, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματά της μόνης της. Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης είχαν καλέσει επιτακτικά την Πορτογαλία να ζητήσει οικονομική βοήθεια, με την αιτιολογία ότι αυτή η βοήθεια στο μέλλον θα σώσει την Ισπανία, γιατί οι οικονομίες των δύο χωρών είναι πολύ συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η ΕΕ σήμερα περισσότερο απ΄όλα φοβάται τη φαινόμενο ντόμινο, διαπίστωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Διευθυντής του Τμήματος Αναλυτικών Πληροφοριών της “RBK” Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ:
«Τυχόν σοβαρά προβλήματα ή, Θεός φυλάξει, κατάρρευση της οικονομίας μιάς από τις χώρες της ΕΕ, ή χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος θα καταφέρουν βαρύτατο κτύπημα σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητας και στην πανευρωπαϊκή ιδέα. Ακριβώς γι΄αυτό για τους ευρωπαίους αξιωματούχους δεν απομένει τίποτα άλλο, από το πότισμα αυτών των κρίσεων με χρήματα».
Ωστόσο η Πορτογαλία ακολούθησε άλλο δρόμο. Την Παρασκευή ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, ο οποίος καθόρισε σκληρό έλεγχο της οικονομίας και μείωσε σημαντικά τις κρατικές δαπάνες.
Η απροθυμία της Πορτογαλίας να δεχτεί βοήθεια έχει προωθήσει σε πρώτη θέση το θέμα, κατά πόσο δικαιολογούνται οι φόβοι της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν πρέπει να αναγκάζονται με το ζόρι οι χώρες να δέχονται χρηματιστική βοήθεια. Εφόσον η Ιρλανδία, π.χ., πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη της μόνο το ερχόμενο έτος, όμως η χορήγηση βοήθεια είχε ως συνέπεια τη φυγή των επενδυτών από τις τράπεζες και στέρησε το Δουβλίνο από τη δυνατότητα να συμφωνήσει ήρεμα με τους επενδυτές υπό πιό συμφέροντες όρους.
Από την άλλη, η ιστορία με την Ιρλανδία έχει εξασθενίσει την ισοτιμία του ευρώ. Και αυτό ακριβώς συμφέρει πολύ γιατί αναβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα όλης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Δηλαδή, όπως βλέπουμε, αυτή τη βοήθεια τη χρειάζεται, κυρίως, η Ευρώπη, η οποία βρήκε τρόπο αντιμετώπισης της τακτικής των Αμερικανών, που εκτυπώνουν εντατικά δολάρια.
πηγη:greek.ruvr.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου