Πεπεισμένοι ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους εμφανίζονται έξι στους δέκα κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι το μνημόνιο δεν θα καταφέρει να αλλάξει την πορεία της χώρας προς τον «γκρεμό», σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης για το 2010 του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η έρευνα διενεργήθηκε από την Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του ΕΠΙ για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας στο νομό Θεσσαλονίκης με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε ένα δείγμα 1.016 ατόμων και αφορά το διάστημα 14-21 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, το 57,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ενώ το 58,4 πιστεύει ότι η τήρηση του μνημονίου δεν είναι πανάκεια. Μάλιστα το 62% υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν και επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα των μέτρων που ελήφθησαν, με το 50% να είναι θετικό και το 46% αρνητικό, ωστόσο δύο στους τρεις θεωρούν ότι η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης κινήθηκε προς λάθος κατεύθυνση.
Επιπλέον, οι έξι στους δέκα πιστεύουν ότι τα μέτρα έχουν αποτύχει στην εφαρμογή τους, ενώ συντριπτικά είναι τα ποσοστά των πολιτών που πιστεύουν ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα άμεσα προβλήματα της ανεργίας (95%) και του πληθωρισμού (88%) που σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Επίσης, το 70% θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και το 65% το πρόβλημα του ελλείμματος.
Όπως είναι φυσικό, η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 80%) διαφωνεί με την απελευθέρωση των απολύσεων και τη μείωση του κόστους των απολύσεων, ενώ τρεις στους τέσσερις αντιτίθενται με την την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και το 58% διαφωνεί με την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων.
Εντούτοις, η πλειοψηφία των πολιτών που αγγίζει το 70%, εμφανίζεται θετική με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά όσων συμφωνούν με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις και τις συγχώνευση δημόσιων υπηρεσιών.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες όσον αφορά το σχέδιο Καλλικράτης (50,1% υπέρ), τα ολοήμερα νοσοκομεία με μερική συμμετοχή των δαπανών (48,1% υπέρ) και την περαίωση (43,7% υπέρ). Διχογνωμία παρατηρείται και για το αν είναι προτιμότερη η αύξηση του ΦΠΑ ή της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με τους πολίτες να εμφανίζονται μπερδεμένοι.
Επίσης, το νέο μέτρο της έκδοσης κάρτας δεν φαίνεται να πείθει τους ερωτηθέντες για την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ως προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 35,2% των πολιτών προτείνουν την αναδιάρθρωση του ΣΔΟΕ και το 27,6% την επιβολή αυστηρότερων ποινών.
Στο μεταξύ, το 83% απάντησε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει μειώσει τις δαπάνες του για ρούχα ή παπούτσια, το 76,1% τις εξόδους του για διασκέδαση και ψυχαγωγία, το 76,8% τις δαπάνες του στις εξόδους, το 61,9% τις δαπάνες για αγορά ποτών και σχολικών ειδών, ενώ το 60,7% έχει μειώσει τις μέρες των καλοκαιρινών διακοπών.
Από την άλλη πλευρά, μικρότερα είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν ακυρώσει ή αναβάλει την αγορά νέου αυτοκινήτου/μηχανής (40,7%) ή σπιτιού (45,9%)
Τέλος, φαίνεται η συλλογή αποδείξεων έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 70,3% δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στη συλλογή αποδείξεων, ενώ ως κλάδοι που συνεχίζουν να αντιτίθενται στο μέτρο υποδεικνύονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες (40%), οι λαϊκές αγορές (19,5%) και οι οδηγοί ταξί (18,2%).
πηγη:voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου