Νέο κύμα περικοπών έρχεται στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο, ενώ μέσω του νέου μισθολογίου και της κατάργησης των κανονισμών προσωπικού στις ΔΕΚΟ. Το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει περικοπές των επιδομάτων και των έκτακτων αμοιβών σε κατηγορίες εργαζομένων που οι αποδοχές τους ξεπερνούν κατά πολύ το μέσον όρο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα βρεθούν κυρίως σε ειδικά και κλαδικά επιδόματα, καθώς και επιλεκτικές παροχές.
Μαύρα σύννεφα πάνω από τις ΔΕΚΟ
Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες μειώσεις μέχρι και 10% στα επιδόματα και τις έκτακτες αμοιβές στον στενό δημόσιο τομέα και έως 30% στις ΔΕΚΟ. Μάλιστα, η ένταξη των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ στον προϋπολογισμό, επιταχύνει τις αλλαγές στο μισθολόγιο.
Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση πλήθος επιδομάτων θα καταργηθεί ενώ κάποια επιδόματα όπως είναι το κίνητρο απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης που το λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό. Και όπως προβλέπει το μνημόνιο η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,7δισ ευρώ την επόμενη τριετία.
Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου έχει ένα στόχο, να επιτευχθεί ισότητα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να απαλειφθούν κραυγαλέες ανισότητες, δηλαδή οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και έτη υπηρεσίας να έχουν περίπου τις ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον φορέα που υπηρετούν, εν αντιθέσει με τώρα που σε κάποιες υπηρεσίες οι αποδοχές -λόγω ειδικών επιδομάτων- είναι διπλάσιες.
Μεγάλες ανατροπές φέρνει και η εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης που αλλάζει πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τίτλοι τέλους για πολλούς ΟΤΑ
Η κυβέρνηση προσδοκά εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά από τη δραστική μείωση των δαπανών των δήμων, στόχος που έχει αποτυπωθεί και επικαιροποιημένο μνημόνιο. Το ποσό αυτό αναμένεται να προκύψει από μειώσεις προσωπικού, κλείσιμο των ζημιογόνων επιχειρήσεων, φραγμό στον ανεξέλεγκτο δανεισμό και δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των προϋπολογισμών τους, ενώ η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το μνημόνιο, έχει αναλάβει τη δέσμευση να εξοικονομήσει για το τρέχον έτος επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση και τον εξορθολογισμό των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η τρόικα, ζητά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δημοσιεύει μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση των πληρωτέων λογαριασμών κυρίως των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων.
Τα έσοδα θα κρίνουν την 3η δόση του δανείου
Με τη συμπλήρωση του δεκαμήνου έχουν εισπραχθεί περίπου 41 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 52,7 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για να μην υπάρξουν αποκλίσεις, στο τελευταίο δίμηνο του έτους πρέπει να εισπραχθούν 11,8 δισ. ευρώ ή 5,9 δισ. ευρώ το μήνα, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ πάνω από τις επιδόσεις των τελευταίων μηνών.
Ειδικά όσον αφορά στα έσοδα του ΦΠΑ, στο 10μηνο κατέγραψαν αύξηση 4,4% φτάνοντας στα 14,7 δισ. ευρώ, όταν ο αναθεωρημένος ετήσιος στόχος προβλέπει αύξησή τους κατά 5,8% στα 17,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τους τελευταίους δύο μήνες πρέπει να εισπραχθούν περίπου 2,8 δισ. ευρώ ή 1,4 δισ. ευρώ το μήνα.
Στις 15 Νοεμβρίου καταφθάνει το κλιμάκιο της τρόικας, που θα συντάξει την επόμενη έκθεση προόδου, ενώ μέχρι τις 16 του μήνα η Eurostat θα έχει ανακοινώσει το έλλειμμα του 2009.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται με βάση το αναθεωρημένο έλλειμμα θα αποτυπωθούν στις εκτιμήσεις του τελικού κειμένου του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ. Από την πρόοδο που θα διαπιστώσει το κλιμάκιο της Τρόικας θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου στα μέσα Δεκεμβρίου
Article Author: Στέλιος Κράλογλου
πηγη banksnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου