Πρόδρομος Αθανασιάδης ήταν το πραγματικό του όνομα, καθιερώυηκε όμως ως «Μποδοσάκης» από την τουρκική ονομασία του «Πρόδρομος». Γεννήθηκε το 1891 στη Νίγδη της Μικράς Ασίας, από πολύ φτωχούς γονείς. Σε ηλικία 10 χρονών, πριν ακόμη τελειώσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση, πήγε στα Άδανα να βρει την τύχη του. Έτσι, τη μόρφωσή του την απέκτησε ολομόναχος, με την πείρα της ζωής, με όσα έβλεπε, άκουγε και διάβαζε, βοηθούμενος από την καταπληκτική οξυδέρκειά του. Πέθανε το 1979 σε ηλικία 88 χρονών. Δημιουργικός, τολμηρός, εύστροφος και ακαταπόνητα εργατικός, με επιχειρηματικό πνεύμα και φαντασία, από 12 χρονών ασχολήθηκε με το εμπόριο. Φαινόμενο, αφού στα 17 του ήταν ένας από τους σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, με εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα, πρώτα στη Μερσίνα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Έζησε το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και είδε τις επιχειρήσεις του να καταστρέφονται, αλλά είχε την προνοητικότητα να διασώσει αρκετό χρηματικό ποσό στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε το 1923. Το έχασε όμως τα επόμενα τρία χρόνια. Άρχισε πάλι από το μηδέν, χρησιμοποιώντας το το μυαλό του. Με υπομονή, πείσμα και σκληρή δουλειά βρίσκεται τέλη της δεκαετίας του 40 επικεφαλής μιας σειράς από βιομηχανίες, που εξασφάλισαν αποτελεσματικά τον πολεμικό εφοδιασμό της χώρας μας και βοήθησαν τον εφοδιασμό των Συμμάχων. Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, εγκαταλείπει τη χώρα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επαφή με τον κατακτητή. Επανέρχεται μετά την απελευθέρωση με πλήθος βιομηχανιών, κυρίως εξαγωγικών, και κυριαρχεί στην οικονομία της χώρας.
Ο Μποδοσάκης διείδε από πολύ νωρίς ότι το μέλλον της Ελλάσας ανήκε στην εκβιομηχάνισή της. Επί μισό και πλέον αιώνα οι δραστηριότητές του, που εκάλυπταν το 35% του συνολικού δυναμικού της Ελλάδας στον τομέα αυτόν, εκτείνονται στα πυρομαχικά , στην εριουργία , στα οινοπνευματώδη , στα λιπάσματα, στην υαλουργία, στα ναυτιλιακά , στις ασφάλειες, στις κατασκευές, αλλά κυρίως σε μεταλλεία και ορυχεία. Μέγας οραματιστής της βιομηχανικής ανάπτυξης, σε περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν σε οικονομικό μαρασμό και έντονη υποαπασχόληση, βοήθησε αποφασιστικά, με τις μεγάλες και φιλόδοξες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε, στη διαρθρωτική μεταβολή της ελλειμματικής οικονομίας, δημιουργώντας πάνω από 15.000 νέες θέσεις εργασίας.
ο Μποδοσάκης με τον Καραμανλή και τον Γερμανό βιομήχανο Κρουπ, τον υπουργό Οικονομίας της ομοσπονδιακής Γερμανίας Έρχαρτ και ένα χρόνο πριν τον θάνατό του (1978) με τον Γάλλο πρόεδρο Ζισκάρ Ντ΄Εστέν. Στη μεσαία φωτό ο Μποδοσάκης στο Ψαρόπουλου στη Γλυφάδα και στο βάθος ο ρεπόρτερ (φωτο Ιορδάνη Καπασακάλη)
πηγη:liberopoulos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου