«Οταν μια μέρα εξαντληθούν τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου, δε θα γυρίσουμε πίσω στις καμήλες μας». Αυτό υπόσχεται εδώ και χρόνια ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, και κάνει ό,τι μπορεί για να τηρήσει το λόγο του. Από την ημέρα που ανέλαβε -με ένα αναίμακτο πραξικόπημα σε βάρος του πατέρα του το 1995- τα ηνία στο μικρό εμιράτο στον Κόλπο του Περσικού, επικρατεί στη χώρα του μια νέα οικογενειακή… παράδοση: ο σεΐχης πηγαίνει το πρωί στη δουλειά και δεν ασχολείται αποκλειστικά με το ξόδεμα της οικογενειακής περιουσίας. Ο πατέρας συνήθιζε να περνάει τις μέρες του στην Κυανή Ακτή ή στην Ελβετία, ξοδεύοντας τα πετροδόλαρα που τον έκαναν έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο γιος προτιμά να τα επενδύει και στη χώρα του και στον υπόλοιπο κόσμο, αβγατίζοντάς τα. Σήμερα η Ντόχα, η πρωτεύουσα του λιλιπούτειου Κατάρ με το ένα εκατομμύριο κατοίκους -εκ των οποίων τα 4/5 ξένοι εργάτες- δεν είναι πλέον μια από τις πιο βαρετές γωνιές της γης. Εχει μπει για τα καλά στο χάρτη των αεροπορικών εταιριών και των επενδυτών, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι κάτοικοί της είναι οι πλουσιότεροι στον κόσμο. Το Κατάρ διαθέτει, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και τα έσοδα από αυτό το… χρυσωρυχείο φροντίζει πλέον να τα επενδύει και να μην τα κάνει μόνο χρυσά ρόλεξ και βίλες στην αλλοδαπή για τους κρατούντες. Την τελευταία δεκαετία ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι έχει επενδύσει πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας φυσικού αερίου -εξόρυξη και υγροποίηση-, ενώ αναζητά συνεχώς ευκαιρίες να επενδύσει σε πετυχημένες βιομηχανίες, με στιβαρές μάρκες και τεχνογνωσία στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Το όχημα γι’ αυτές τις επενδύσεις είναι η Qatar Investment Authority (QIA), την οποία ίδρυσε ο σεΐχης το 2005, με «προίκα» περί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα του αερίου.
Η πρώτη εντυπωσιακή του κίνηση ήταν η εξαγορά σημαντικού μεριδίου στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen -και κατ’ επέκταση στην πιο… γοητευτική Porsche- καθώς και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πέρσι το Μάιο αγόρασε από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ το ναό της κατανάλωσης στη βρετανική πρωτεύουσα, το πολυκατάστημα Harrods, έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τώρα έστρεψε τα μάτια του στην Ελλάδα, με την υπογραφή μνημονίου για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Το αν στα σχέδιά του είναι να κάνει Λας Βέγκας το Ελληνικό μένει να φανεί, πάντως δείχνει να μην τον τρομάζουν οι πιο… παραγωγικές επενδύσεις.
Η ισχυρή κυρία
Ο 60χρονος σεΐχης έχει τρεις συζύγους και πολλά παιδιά, πλην όμως δεν είναι τόσο… παραδοσιακός όσο οι ομόλογοί του στη χερσόνησο της Αραβίας. Το 1999 έδωσε δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες -ήταν το πρώτο εμιράτο που έσπασε αυτό το ταμπού-, ενώ το 2003 άλλαξε με δημοψήφισμα το σύνταγμα της χώρας. Τώρα στο Κατάρ υπάρχει εκλεγμένο Κοινοβούλιο, αν και ισχυρός άντρας εξακολουθεί να είναι ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή μεταρρύθμιση στο Κατάρ είναι αυτή του εκπαιδευτικού συστήματος, την οποία προώθησε η ισχυρά κυρία του εμιράτου, η δεύτερη -και αγαπημένη- σύζυγος του σεΐχη, Μοζάχ μπιντ Νάσερ αλ Μισνέντ. Η σεΐκα Μοζάχ ναι μεν λατρεύει τη μόδα και μεγαλώνει επτά παιδιά, παράλληλα όμως φροντίζει για την εκπαίδευση των υπηκόων της κι έχει φέρει στην Ντόχα έξι κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια να εκπαιδεύσουν μεταξύ άλλων γιατρούς (το Cornell Medical College), μηχανικούς (το Texas A & M College) και διπλωμάτες (το Georgetown University της Ουάσινγκτον). Κι όλα αυτά σε μια πανεπιστημιούπολη στημένη από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής.
πηγη:agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου