Τα κράτη και η ΕΚΤ σας έσωσαν στην κρίση, τώρα ήλθε η ώρα να εισφέρετε και εσείς στους κρατικούς προϋπολογισμούς»: κάπως έτσι θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί το μήνυμα που εκπέμπουν τώρα οι Βρυξέλλες στους τραπεζίτες της Ευρώπης, προτείνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβληθεί από το 2011 ένας νέος φόρος που.. δαγκώνει! Ο τραπεζικός ευρωφόρος, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται να επιβάλλουν ομοιόμορφα όλα τα κράτη μέλη, δεν είναι ένας συνηθισμένος φόρος εισοδήματος, ούτε όμως και ένας φόρος επί των συναλλαγών. Δεν πρόκειται για ένα τραπεζικό ΦΠΑ, ούτε και για ένα είδος φόρου Τόμπιν, υπέρ του οποίου τάσσεται και ο κ. Γ. Παπανδρέου, δηλαδή ένας φόρος στις βραχυχρόνιες κερδοσκοπικές συναλλαγές.
Η Κομισιόν προτείνει και η πρότασή της θα αρχίσει να συζητείται από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το μήνα- να καθιερωθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα ένας φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα υπολογίζεται επί του αθροίσματος των κερδών και των αμοιβών προσωπικού που καταβάλλει κάθε τράπεζα, ή ευρύτερα εταιρεία του τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του G20, για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, η Κομισιόν δεν είναι από τους θερμότερους υποστηρικτές αυτής της ιδέας, καθώς εκτιμά ότι αν τα σημερινά ισχυρά οικονομικά κέντρα του πλανήτη κινηθούν προς την κατεύθυνση της επιβολής τέτοιου φόρου, οι μεγάλες, διεθνείς τράπεζες πολύ απλά θα αντιδράσουν μεταφέροντας τις έδρες τους σε ζώνες εκτός της.. φοροεισπρακτικής επιρροής του G20 ,για παράδειγμα, στην Σιγκαπούρη, ή στο Ντουμπάι.
Αντίθετα, στην Κομισιόν πιστεύουν ότι έχει ωριμάσει η ιδέα της επιβολής ενός φόρου, ο οποίος θα «δαγκώνει» περισσότερο τις τράπεζες με τα μεγαλύτερα κέρδη και τις μεγαλύτερες αμοιβές στο προσωπικό, «φωτογραφίζοντας» έτσι τις τράπεζες διεθνούς εμβέλειας, που μοιράζουν και τα μεγαλύτερα μπόνους στα στελέχη τους.
Μάλιστα, στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αναληφθούν άμεσα και να τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος από το 2011, για λόγους οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς: στη βαθιά κρίση υπερχρέωσης που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, με τα κράτη να αναλαμβάνουν τεράστια βάρη για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, ο νέος φόρος δεν θα δημιουργήσει μόνο μια σημαντική πηγή νέων εσόδων για τις κυβερνήσεις, αλλά θα ανταποκριθεί και στο κοινό περί φορολογικής δικαιοσύνης αίσθημα των Ευρωπαίων πολιτών.
Τι επίπτωση θα μπορούσε να έχει ένας νέος τέτοιος φόρος στις ελληνικές τράπεζες; Τραπεζικά στελέχη τονίζουν, ότι αν οι τράπεζες επανέλθουν στα παλαιά επίπεδα κερδοφορίας τους, η επιβάρυνση θα είναι σημαντική, αφού ήταν από τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στην Ευρώπη, αλλά και με υψηλές δαπάνες μισθοδοσίας. Βέβαια, οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, χάρη στα «παραθυράκια» του φορολογικού συστήματος, που διαχρονικά τους επιτρέπουν να φορολογούνται με πραγματικές συντελεστές πολύ χαμηλότερους από τους ονομαστικούς.
Πάντως, ο νέος φόρος στις τράπεζες, που προτείνεται από την Κομισιόν, θα πρέπει να περάσει από διασταυρούμενα πυρά, καθώς το πανίσχυρο τραπεζικό λόμπι έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει, ότι μπορεί να κινητοποιεί ακόμη και εθνικές κυβερνήσεις, για να «παγώνει» κινήσεις εναντίον του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, οι εθνικές κυβερνήσεις, που θα πρέπει να υπερψηφίσουν την πρόταση της Κομισιόν, έχουν και σε αυτό το θέμα τόσο μεγάλες διαφορές απόψεων, που θα μπορούσε κανείς και σε αυτή την περίπτωση να μιλήσει για άλλη μια περίπτωση Ευρωπαϊκής Βαβέλ.
Εκτός από τη φορολογική.. επίθεση, οι τραπεζίτες βλέπουν «εχθρικές» κινήσεις από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και στο θέμα των ενιαίων κανόνων για τα μπόνους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικών Εποπτικών Αρχών (CEBS) αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αιφνιδιάσει δυσάρεστα τους τραπεζίτες, με μια πρόταση για επιβολή πλαφόν στα μπόνους, τα οποία θα συνδεθούν με τις αποδοχές των τραπεζικών στελεχών με ανώτατη προκαθορισμένη αναλογία. Παράλληλα, θα τεθεί και ποσοστιαίο όριο στα μετρητά που θα μπορούν να λαμβάνουν προκαταβολικά τα τραπεζικά στελέχη, ενόψει της πληρωμής των μπόνους.
Η πρόταση της CEBS θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση διάρκειας ενός μήνα με τους εκπροσώπους των τραπεζών και αναμένεται να εκδηλωθεί άλλη μια σφοδρή αντιπαράθεση παρασκηνίου, ανάμεσα στο ισχυρότερο λόμπι της Ευρώπης και τις εποπτικές αρχές, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι αρχικές, αυστηρές προτάσεις θα υιοθετηθούν.
Στην Ελλάδα, πάντως, οι μεγάλες τράπεζες, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Δημοσίου, λόγω των ενισχύσεων που έλαβαν, τυπικά δεν επιτρέπεται να διανέμουν μπόνους στα στελέχη τους χωρίς την έγκριση των εκπροσώπων του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια, ενώ η μέγιστη ετήσια αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως έχει καταγγείλει στη Βουλή, όμως, η κ. Βάσω Παπανδρέου, οι τράπεζες έχουν βρει τρόπο να παρακάμπτουν αυτούς τους περιορισμούς, με αμοιβές που καταβάλλονται μέσω θυγατρικών στο εξωτερικό..
πηγη banksnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου