Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Σπίτι στη Θεσσαλονίκη ή στη Φλόριντα των ΗΠΑ;

Σπίτι στη Θεσσαλονίκη ή στη Φλόριντα; Το δίλημμα φαίνεται ότι είναι μόνο γεωγραφικό και όχι οικονομικό! Κι αυτό γιατί ένα σπίτι μπροστά στο κύμα στοιχίζει πάνω-κάτω το ίδιο στη Θεσσαλονίκη και στην ηλιόλουστη πολιτεία των ΗΠΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Αμερικανό καθηγητή Τόνι Μακαλούσο, που έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος διεθνώς εκπαιδευτής μεσιτών και βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο διήμερου σεμιναρίου. «Εξαιρετικά ελκυστικές» χαρακτήρισε ο κ.Μακαλούσο τις τιμές των ακινήτων στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου οι κατοικίες είναι -κατά τον ίδιο- φθηνές για μια περιοχή με τέτοια εγγύτητα στη θάλασσα και σε διεθνές αεροδρόμιο.
Μια θέση στον ήλιο της Μεσογείου για τους «baby boomers»
Κατά τον κ.Μακαλούσο, η Ελλάδα, χάρη στο ζεστό της κλίμα, θα μπορούσε να προσελκύσει στην αγορά ακινήτων πολλούς από τους εκατομμύρια συνταξιούχους ΗΠΑ και Ευρώπης -γνωστούς ως «baby boomers»- που αναζητούν μια θέση στον μεσογειακό ήλιο. Και ήδη υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον.
«Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες δεύτερες κατοικίες από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, περίπου 1.750.000, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί», σημείωσε ο κ.Μακαλούσο και πρόσθεσε: «κάθε εννιά δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος στις ΗΠΑ γίνεται 60 ετών. Οι Αμερικανοί baby boomers ανέρχονται σε 78 εκατομμύρια κι έχουν την τάση να προτιμούν ζεστά κλίματα όταν αγοράζουν δεύτερη κατοικία. Ο κόσμος θέλει να ζει δίπλα στο νερό και τη ζέστη».
Βοήθεια από τα ?ακίνητα για τον ελληνικό προϋπολογισμό
Πρόσθεσε ότι η αγορά ακινήτων θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της εν μέσω κρίσης και να εισπράξει έσοδα από φόρους μεταβίβασης, ΦΠΑ κτλ, αν άλλαζε ο νόμος, που παρεμβάλει εμπόδια στις αγορές από κατοίκους Τρίτων χωρών.
«Είναι θλιβερό ότι είναι δύσκολο να γίνουν αγορές στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το κοιτάξει αυτό», σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στη φορολογία των ακινήτων είπε χαρακτηριστικά: «καλύτερα να έχεις χαμηλότερους φόρους, που καταβάλλονται στο ακέραιο, παρά υψηλούς, που εξαναγκάζουν σε απάτη».
Αναφερόμενος στη Φλόριντα, η οποία σημειωτέον έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, επεσήμανε ότι το 25% (81.000 συμβόλαια) των αγοραπωλησιών ακινήτων από ξένους στις ΗΠΑ το «παίρνει» η εν λόγω πολιτεία, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 12%-13% για την επίσης ηλιόλουστη Καλιφόρνια (συνολικά το ύψος των αγοραπωλησιών στη χώρα ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 42 δισ. αντιστοιχούν σε συμβόλαια με ξένους).
Οι τιμές στις ΗΠΑ «έχουν πιάσει πυθμένα»
Ο κ.Μακαλούσο διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι η παγκόσμια αγορά ακινήτων έχει μπροστά της τουλάχιστον «άλλον έναν χρόνο δύσκολων καιρών», αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές στις ΗΠΑ έχουν πιάσει πυθμένα και κινούνται σταδιακά προς τα πάνω (σ.σ.οι υπόλοιπες αγορές παραδοσιακά «αντιγράφουν» την αμερικανική).
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αγορά μεσιτείας στην Ελλάδα βρίσκεται 40 χρόνια πίσω, σε σχέση με την αμερικανική, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει πλέον πιο σύγχρονες τεχνολογίες και εκπαίδευση, αλλά και τη δυνατότητα να διδαχθεί από τα λάθη όσων προηγήθηκαν.
Σύμφωνα με τον Νίκο Μανομενίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, «με πληθυσμό 1,2 εκατ. κατοίκων, η κομητεία του Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα, διαθέτει 11.000 μεσίτες, ενώ η Θεσσαλονίκη μόνο 400 ενεργούς και 2.000 εγγεγραμμένους στα μητρώα».
«Αν η αγορά μεσιτείας αναπτυσσόταν όσο θα μπορούσε στην Ελλάδα, μόνο στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργούνταν 5.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Κατά τον ίδιο, το ποσοστό αλλοδαπών αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 5% (με εξαίρεση την Κρήτη, όπου είναι υψηλότερο).
Ο κ.Μανομενίδης σημείωσε, εξάλλου, ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών μεσιτών για την ελληνική αγορά πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ο κ.Μακαλούσο παρέδωσε στην Ελλάδα δύο σεμινάρια (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), έναντι ενός στις υπόλοιπες χώρες που επισκέφτηκε. Πρόσθεσε δε, ότι οι ξένοι μεσίτες ενδιαφέρονται για τη δημιουργία κοινών βάσεων πιστοποιημένων δεδομένων για ακίνητα.

πηγη:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου