Kατάσταση ασφυξίας βιώνουν σήμερα όλοι οι κλάδοι που έχουν σχέση με την οικοδομή. Με τις στρόφιγγες του δανεισμού κλειστές από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, το νοικοκύρεμα αποτελεί βασικό μέλημα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής. Αυτό σημαίνει περικοπές, όπως μείωση του προσωπικού και επανεξέταση με στόχο τη μείωση κάθε άλλου εξόδου, όπου αυτό είναι εφικτό. Η «Ι» φιλοξενεί απόψεις ανθρώπων της αγοράς που επισημαίνουν ότι η πτώση ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης φτάνει ή ξεπερνά το 50% την τελευταία τριετία, με την κρίση να έχει ενταθεί από την αρχή του έτους. Τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας απεικονίζουν την κατάσταση στην οικοδομή, όπως αυτή εκφράζεται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών. Παρά τη χρονική υστέρηση των στοιχείων έκδοσης των αδειών, σε σχέση με τη φάση της κατασκευής, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η τάση είναι πτωτική.
Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι πολύ μεγάλο και οι ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές αυξάνονται διαρκώς. Το χειρότερο όμως είναι ότι ούτε οι προοπτικές εμφανίζονται αισιόδοξες για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το σκηνικό οι πιο υγιείς επιχειρήσεις με μηδενική ή μικρή έκθεση στο δανεισμό που θα είναι ταυτόχρονα πολύ προσεκτικές στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης, φαίνεται ότι θα είναι αυτές που θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν.
Η πτώση στην οικοδομή από την αρχή του έτους κινείται στο -20% και ξεπερνά το 50% πανελλαδικά από τα μέγιστα επίπεδα του 2006, εκτιμά ο κ. Αθανάσιος Πέππας, διευθυντής Marketing της Lafarge Beton ABEE. Όπως αναφέρει, τα ίδια περίπου ποσοστά υπάρχουν και στην περίπτωση του σκυροδέματος. Στην Αττική ειδικότερα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, που δείχνουν το δρόμο τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση, δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.
Επίσης, τα εμπορικά ακίνητα με την καλύτερη συγκριτικά πορεία συγκράτησαν μέχρι ένα σημείο τη μεγαλύτερη υποχώρηση που υπήρξε στον κλάδο της κατοικίας· όμως και εκεί, ως γνωστόν, υπάρχει πλέον κορεσμός.
Το πρόβλημα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε -επισημαίνει ο κ. Πέππας- ότι είναι και διεθνές, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας για παράδειγμα. Η μεγάλη πτώση προσθέτει ο ίδιος- εξακολουθεί πάντως να μην αντικατοπτρίζεται στις τιμές των ακινήτων, παρά το μεγάλο απόθεμα σε αδιάθετες κατοικίες: οι τιμές φαίνεται να έχουν υποχωρήσει μόνον κατά 5%-10%, επίπεδα που δεν δικαιολογούνται με βάση το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Αυτό σημαίνει -εξηγεί- ότι οι πωλητές αντέχουν μέχρι σήμερα, και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Κάποιοι που ευκαιριακά έγιναν κατασκευαστές, ίσως αποσύρθηκαν αναγκαζόμενοι να πουλήσουν.
«Πουλάμε κάτω από το κόστος για να επιβιώσουμε»
ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Μιχάλης, διευθυντής Marketing της Βιβεχρώμ, εκτιμά ότι στο χώρο του χρώματος η πτώση βρίσκεται σε μονοψήφια επίπεδα από την αρχή του έτους. Όπως τονίζει στον κλάδο πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το φρεσκάρισμα των παλαιών κατοικιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι το 2008 περίπου οι νέες οικοδομές αντιπροσώπευαν ποσοστό μεγαλύτερο του 30% στον κύκλο εργασιών, σήμερα το μερίδιό τους έχει περιοριστεί στο 10% και το υπόλοιπο 90% είναι οι επαναβαφές, στις οποίες εστιάζει ο κλάδος. Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι ο χώρος του χρώματος θα υποφέρει λιγότερο από τους άλλους στο χώρο της οικοδομής εξαιτίας της κρίσης.
Ο κ. Νικόλαος Ανδριανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Καστρί, Παρκέτα - Ξυλεία ΑΕΒΕ, επισημαίνει ότι κατά τη γνώμη του η πτώση στον κλάδο όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία του ανέρχεται στα επίπεδα του 20%-30% από την αρχή του έτους. Πτώση που οφείλεται αποκλειστικά στην κρίση και την πτώση στην οικοδομή. Όπως εξηγεί, κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει, οι οποίες όμως κατά κύριο λόγο δεν δούλευαν σωστά και είχαν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. Ουσιαστικά είχαν πρόβλημα και πριν από την έναρξη της κρίσης. Κάποιες άλλες επίσης με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώσουν.
Δραματική είναι η κατάσταση στην οικοδομή, αλλά και στον κλάδο της κεραμοποιίας Χαλκίς ΑΒ σύμφωνα με την κ. Ελένη Βαβουλιώτη, διευθύντρια Πωλήσεων ΕΕ. Όπως αναφέρει, η πτώση στην εταιρεία από την αρχή του έτους βρίσκεται στα επίπεδα του 40%, ενώ στον κλάδο ξεπερνά με βεβαιότητα το 60%. «Η εφετινή χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, βελτιώθηκε μετά το Πάσχα, αλλά τώρα η αγορά έχει πάλι βρεθεί σε κατάσταση ακαμψίας.
Μικρή απόδοση έχουν επίσης κινήσεις όπως η διαμόρφωση τιμών κάτω του κόστους σε κάποια προϊόντα προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητά τους», τονίζει η ίδια. Επίσης οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πέσει στο ναδίρ και το απόθεμα των απούλητων κατοικιών παραμένει υψηλό.
Οι τιμές των ακινήτων όμως αντιστέκονται και όσοι δεν είχαν προβλήματα ρευστότητας αντέχουν παρ’ όλη την κρίση στην αγορά. Η κ. Μαρία Νιτσόλα, επιχειρηματίας, εταιρεία επίπλων Νιτσόλας Ο.Ε., επισημαίνει ότι η κρίση στον κλάδο έχει ξεκινήσει από διάφορους -πέραν της κρίσης- παράγοντες τα τελευταία τρία χρόνια και επιδεινώθηκε από την αρχή του έτους.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η είσοδος εμπορευμάτων από ανατολικές χώρες στην αγορά, όπως από την Κίνα και την Τουρκία. Αυτό, όπως εξηγεί, οδήγησε σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ένας ακόμα παράγοντας έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη ανάπτυξη που υπήρξε στον κλάδο και η οποία κατέληξε στο να υπάρχουν πολύ περισσότερα καταστήματα από τις πραγματικές ανάγκες στην αγορά.
«Σοβαρή η κατάσταση με τις επιταγές»
«ΟΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ πληρωμών», αναφέρει η κ. Νιτσόλα, «δείχνουν με εύλογο τρόπο το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά. Όπως υπογραμμίζει, οι ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για όσους κάνουν χοντρική, αλλά ακόμα και για επιχειρήσεις που κάνουν λιανική όπως στη δική μας περίπτωση.
Έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά και κατασκευαστές επίπλων». Η κ. Βαβουλιώτη επισημαίνει ότι η κατάσταση με τις ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Στην εταιρεία της υπάρχει αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2009, έναντι αύξησης 5% που είχε αντίστοιχα σημειωθεί το προηγούμενο έτος έναντι του 2008. Διάρκεια 5 -7 μηνών είναι, όπως εξηγεί, συνηθισμένη πρακτική στην αγορά.
Τα προβλήματα ρευστότητας είναι διεθνές φαινόμενο που αφορά στο σύνολο της οικονομίας, υποστηρίζει ο κ. Πέππας. Στην περίπτωση της οικοδομής πολλοί βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν και υπάρχει κίνδυνος στις συναλλαγές, αν δεν λάβει κανείς τα μέτρα του. Σημειώνει ότι η Lafarge χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που εφαρμόζεται διεθνώς, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για να περιορίσει τον κίνδυνο αυτό. Οι ασφάλειες πιστώσεων παρέχουν επ’ αμοιβή βέβαια μια τέτοια προφύλαξη.
Οι ακάλυπτες επιταγές παραμένουν μεγάλο πρόβλημα για την αγορά, συμφωνεί και ο κ. Μιχάλης.
Για το λόγο αυτό, η Βιβεχρώμ προσέχει πάρα πολύ πού πουλά τα προϊόντα της και το κάνει αν έχει διασφαλίσει ότι θα εισπράξει τα χρήματά της. «Οι εταιρείες είναι γενικά πολύ πιο προσεκτικές και εμφανίζουν μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρσι και εξαιτίας αυτού του λόγου. Για το ίδιο θέμα εφιστούμε την προσοχή στο δίκτυο των πωλητών μας, ώστε να δίνουν έμφαση στην είσπραξη των χρημάτων. Στην αγορά ισχύουν πάντως εξάμηνοι ακόμα και δωδεκάμηνοι διακανονισμοί», προσθέτει ο ίδιος.
«Θα μπορέσουμε να κινηθούμε όταν οι τράπεζες αρχίσουν να δίνουν δάνεια
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ διαχείριση, επισημαίνει ο κ. Ανδριανόπουλος, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και στο εξής, τα επόμενα χρόνια, στον κλάδο θα αντέξουν οι πιο υγιείς επιχειρήσεις που περιορίζουν ταυτόχρονα τα κόστη τους, με μείωση προσωπικού και λειτουργικών εξόδων. Για τις εταιρείες του κλάδου το βασικό κόστος είναι οι αμοιβές προσωπικού.
Για το 2011 τουλάχιστον δεν προβλέπεται κάποια θετική διαφοροποίηση στην εικόνα της αγοράς, τονίζει ο ίδιος. Βασική παράμετρο για την πορεία των εξελίξεων αποτελεί η στάση των τραπεζών προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Γενικά, η οικοδομή θα αρχίσει να κινείται όταν και οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν δάνεια, εφαρμόζοντας μια λογική πολιτική στην πιστωτική επέκταση, χωρίς υπερβολές, κάτι που όμως δε συμβαίνει σήμερα.
Παρατηρούμε, αναφέρει ο κ. Ανδριανόπουλος, ότι οι τιμές στην οικοδομή ακολουθούν πτωτική τάση. Σε ό,τι αφορά τα ξύλα και τα παρκέτα, οι τιμές είναι στάσιμες εδώ και αρκετά χρόνια -και πριν από την κρίση δηλαδήενώ τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη πολύ περιορισμένα.
Καθοριστικός ρόλος
Σύμφωνα με την κ. Βαβουλιώτη, ο ρόλος των τραπεζών είναι καθοριστικός υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν δεν δώσουν δάνεια, δεν θα κινηθεί τίποτα στην αγορά το επόμενο διάστημα, επισημαίνει. Επίσης, σε επίπεδο εταιρειών, εκείνες που λειτουργούν με σωστό και ορθολογικό τρόπο θα αντέξουν από εδώ και στο εξής.
Στην ίδια κατεύθυνση η κ. Νιτσόλα υποστηρίζει ότι το αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση από πλευράς επιχειρήσεων δεν μπορεί παρά να είναι ο περιορισμός του κόστους, η μείωση προσωπικού, η περικοπή εξόδων διαφήμισης, κ.λπ. Αν και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να κάνει κανείς μεσομακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, εκτιμά ότι άμεσα θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά με ξεκαθάρισμα και κλείσιμο πολλών ακόμα καταστημάτων. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, θα αντέξουν οι πολύ καλά οργανωμένες επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από δάνεια.
«Εδώ και τώρα κίνητρα στήριξης των επιχειρήσεων»
Σημαντική θα μπορούσε επίσης να είναι και η συμβολή του κράτους για τη βελτίωση της κατάστασης, με κίνητρα στήριξης των επιχειρήσεων.
Ο κ. Πέππας αναφέρει ότι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αγοράς, περιμένουμε κατ’ αρχήν να δούμε πώς θα κλείσει το 2010. Οι νέες οικοδομικές άδειες είναι μια ένδειξη, όπως μια ακόμα ένδειξη είναι η μεταβολή του ΑΕΠ, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις η ανάκαμψη μετατίθεται για το 2012 ή ακόμα αργότερα. Η εικόνα του ΑΕΠ είναι σημαντική, γιατί θεωρείται δείκτης που κινείται παράλληλα με την οικοδομική δραστηριότητα.
Οι προοπτικές επομένως δεν αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, θετικές τα επόμενα χρόνια, αλλά εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με την τελευταία διετία και η πτώση θα περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά. Το «μάζεμα» της αγοράς έχει, όπως εξηγεί, ήδη αρχίσει και τα τελευταία χρόνια αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν.
Η τιμή του σκυροδέματος ειδικότερα, παρά την άνοδο των αδρανών υλικών, κινείται σταθεροποιητικά ή και υποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, πολλές εταιρείες σήμερα στην προσπάθειά τους να βρουν ρευστό, αν δε βρουν ανταπόκριση από τις τράπεζες, ρίχνουν τις τιμές δουλεύοντας σε αρκετές περιπτώσεις με ζημιά, πρακτική που με τη σειρά της δημιουργεί πρόβλημα για την επιβίωσή τους.
Προφανώς σε ένα τέτοιο σκηνικό, προσθέτει ο κ. Πέππας, μια κίνηση που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση είναι να μειώσει τα σταθερά της κόστη, δεδομένου ότι οι επιχειρηματικές μονάδες υπάρχουν για να πραγματοποιούν κέρδη. Μπορεί να εστιάσει όμως και στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης με νέα προϊόντα που εμπεριέχουν το στοιχείο της προστιθέμενης αξίας και της καινοτομίας.
Η Lafarge διαθέτει ειδικό τμήμα που αποτελείται από 300 - 350 άτομα τα οποία δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση και επενδύει ετησίως περίπου 30 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη. Και αυτό αποτελεί διαχρονική στρατηγική.
«Στη χώρα μας σίγουρα χρειάζεται όμως και αναπτυξιακή διάσταση με την πολιτεία να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση μέσω των δυνατοτήτων που έχει στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει ο κ. Πέππας. Το 2011 εκτιμούμε ότι θα είναι δυσκολότερο σε σχέση με το 2010, τόσο στον κλάδο μας όσο και γενικότερα στην οικοδομή, εξηγεί ο κ. Μιχάλης. Επισημαίνει ότι «το επόμενο έτος αναμένουμε μείωση της κατανάλωσης και των πωλήσεων σε σχέση με το 2010, καθώς η μείωση των εισοδημάτων θα φανεί από εδώ και στο εξής.
πηγη:isotimia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου