Αφόρητες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και στους Έλληνες τραπεζίτες, να «καθαρίσουν» τα του οίκου τους πριν να είναι πολύ αργά, ασκούν τώρα τα «γεράκια» της γερμανικής Bundesbank, προειδοποιώντας ότι πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο η ΕΚΤ θα αποσύρει όλα τα προστατευτικά μέτρα για τις ασθενείς ευρωπαϊκές τράπεζες, αφήνοντας στην τύχη τους όσες δεν έχουν προλάβει να εξυγιανθούν. Παρά τη δικαιολογημένη ευφορία που επικρατούσε χθες στα τραπεζικά γραφεία στην Αθήνα, μετά την επιτυχή «έξοδο» της Εθνικής στις αγορές για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που υπερκαλύφθηκε, τραπεζικά στελέχη τόνιζαν ότι δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο το «καμπανάκι κινδύνου» που ακούσθηκε στην Νέα Υόρκη για όλες τις αδύναμες τράπεζες της Ευρωζώνης, με τον πανίσχυρο κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας να απευθύνει προειδοποιήσεις.. κατά ριπάς:
n «Φωτογραφίζοντας» καθαρά τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και πολλές ακόμη τράπεζες χωρών της περιφέρειας που είναι αποκλεισμένες από τη διατραπεζική, ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν Κλωντ Τρισέ τόνισε, ότι οι «ασθενείς» τράπεζες δεν θα πρέπει να περιμένουν σωτηρία από την ΕΚΤ.
n «Τα δικά μας μέτρα δεν μπορούν να προσφέρουν λύση στα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν εκείνο το μέρος του τραπεζικού τομέα, που έχει περιορισμένη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά», τόνισε ο Αξελ Βέμπερ, μιλώντας στην «αφρόκρεμα» της τραπεζικής και επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ, στην Νέα Υόρκη.
n «Μέτοχοι και κυβερνήσεις παραμένουν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την επίλυση όσων προβλημάτων έλλειψης κεφαλαίων και χρηματοδότησης παραμένουν σε μεμονωμένα τραπεζικά ιδρύματα και θα πρέπει να αρχίζουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να δοθούν λύσεις», πρόσθεσε ο Γερμανός τραπεζίτης, που θεωρείται ως ο επικεφαλής των «σκληρών» της αντιπληθωριστικής γραμμής στο συμβούλιο της ΕΚΤ.
n Σύμφωνα με πληροφορίες του B, μάλιστα, για τη «σκληρή γραμμή» της Γερμανίας στο πλαίσιο της ΕΚΤ ενημερώθηκε διεξοδικά και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Απ. Ταμβακάκης, στη συνάντηση που είχε επί αμερικανικού εδάφους με τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.
n Άλλωστε, η επίσπευση των πρωτοβουλιών της Εθνικής για γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και οι γρήγορες κινήσεις που αναμένονται από την κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα αμέσως μετά τις εκλογές δεν είναι άσχετες με τα προειδοποιητικά μηνύματα που φθάνουν από την ΕΚΤ, για επικείμενο «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής.
Ο Άξελ Βέμπερ, όμως, είχε και άλλα μηνύματα εξίσου.. ανατριχιαστικά για το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες στην Αθήνα:
1. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ασθενών οικονομιών από την ΕΚΤ, που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο και έδωσε σημαντική στήριξη στους ελληνικούς τίτλους, με αγορές που εκτιμάται ότι συνολικά ξεπέρασαν τα 60 δις. ευρώ, θα πρέπει να τερματισθεί με σταδιακό τρόπο το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον Γερμανό τραπεζίτη. «Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να σταματήσουμε πολύ αργά και όχι πολύ νωρίς τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο Βέμπερ.
2. Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη (στο 1% βρίσκεται «παγωμένο» εδώ και πολύ καιρό το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ) δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να αυξηθούν από την ΕΚΤ πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης των αγορών με γενναίες δόσεις ρευστότητας. Για την ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες, βέβαια, κάθε σκέψη για αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ προκαλεί δέος, παρότι οι Γερμανοί τραπεζίτες επιδιώκουν πλέον με σαφήνεια μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική, που ταιριάζει με τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας τους, έστω και αν θα άφηνε.. στο κρύο τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η ελληνική.
Οι κινήσεις των Γερμανών τραπεζιτών στη «σκακιέρα» της ΕΚΤ αναμφίβολα θα επηρεάσουν καθοριστικά τη στάση της κεντρικής τράπεζας το κρίσιμο για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα 2011. Τραπεζικά στελέχη τονίζουν, ότι οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν πάρει το μήνυμα και «τρέχουν» στο παρασκήνιο πολύ γρηγορότερα από όσο αφήνει να διαφαίνεται η επιφανειακή «ακινησία» του τραπεζικού συστήματος, γι’ αυτό και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2011 οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο Απ. Ταμβακάκης, ερωτηθείς χθες για τις προθέσεις της Εθνικής σε σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενόψει των αποφάσεων της κυβέρνησης. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών φαίνεται ότι θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική κίνηση προς την εξυγίανση του ελληνικού συστήματος, καθώς θα δημιουργήσει μια τράπεζα ικανή να απορροφήσει μεγάλες πιέσεις και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, ακόμη και αν η ΕΚΤ ακολουθήσει τελικά τη σκληρή γερμανική γραμμή..
πηγη banksnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου