Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα εξασφαλίζει το «πράσινο φως» από τους πιστωτές της, για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Από τη στιγμή που θα ληφθεί αυτή η απόφαση, η οποία ουσιαστικά θα είναι μια επιβράβευση της χώρας για τις προσπάθειες που καταβάλλει, αυτό που θα αλλάξει θα είναι είτε η περίοδος χάριτος των 3 ετών είτε η περίοδος αποπληρωμής των 2 ετών είτε και τα δύο μαζί. Το κρισιμότερο όλων, όμως, για την Ελλάδα είναι να αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων. Βάσει των υποχρεώσεων που έχει ούτως ή άλλως η χώρα και συμπεριλαμβανομένων και των 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης, στις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται προκύπτει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα μέσα στο οποίο θα ξεχρεώνονται τα δάνεια του μηχανισμού, τόσο πιο «ελαφρύ» θα είναι το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Με αποτέλεσμα, να είναι ευκολότερη και η πρόσβαση στις αγορές.
Ενα από τα ευνοϊκότερα σενάρια είναι ο κανόνας «3+2» να μετατραπεί σε «5+5». Δηλαδή, να έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα 5 χρόνια για να αποπληρώνει κάθε μία από τις δόσεις των δανείων.
Η λογική είναι απλή. Οσο περισσότερο χρόνο έχει μπροστά της η χώρα για να πληρώνει την κάθε δόση των δανεικών, σε τόσο μικρότερα κομμάτια θα διαμορφώνονται οι πληρωμές. Αντιθέτως, αν αυξηθεί μόνον η περίοδος χάριτος, τότε αυτό που θα έχει συμβεί θα είναι απλώς να μεταφερθούν οι ακριβώς ίδιες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους σε επόμενα έτη.
Βέβαια, αν η κυβέρνηση πάρει 10 χρόνια ως συνολική περίοδο αποπληρωμής των δανείων, αυτό σημαίνει ότι η τελευταία δόση εξόφλησης θα καταβληθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2023. Και μέχρι τότε, η τρόικα θα έχει λόγο στην οικονομική ζωή της χώρας.
πηγη:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου