Κοινή πεποίθηση των περισσότερων ξένων είναι ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω της διαδικασίας της επιμήκυνσης δηλαδή της χρονικής μετάθεσης των ομολόγων που λήγουν σε πιο μακροπρόθεσμες διάρκειες.
Σύμφωνα με πηγή στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στέλεχος της Royal Bank of Scotland μιλώντας στο www.bankingnews.gr μας παρουσίασε μια ιδιαίτερη πτυχή του πλέον πολυσυζητημένου θέματος στην Ελλάδα, της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Royal bank of Scotland η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη.
Δεν έχει υλοποιηθεί έως τώρα όχι για λόγους μνημονίου αλλά γιατί μαίνεται μια μεγάλη μάχη διεθνώς του ευρώ με το δολάριο και τα συμφέροντα είναι τεράστια.
Άλλη η στρατηγική των ΗΠΑ και άλλη της Γερμανίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με πηγή στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στέλεχος της Royal Bank of Scotland μιλώντας στο www.bankingnews.gr μας παρουσίασε μια ιδιαίτερη πτυχή του πλέον πολυσυζητημένου θέματος στην Ελλάδα, της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Royal bank of Scotland η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη.
Δεν έχει υλοποιηθεί έως τώρα όχι για λόγους μνημονίου αλλά γιατί μαίνεται μια μεγάλη μάχη διεθνώς του ευρώ με το δολάριο και τα συμφέροντα είναι τεράστια.
Άλλη η στρατηγική των ΗΠΑ και άλλη της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υλοποιηθεί προφανώς όχι σε ένα μήνα αλλά σε βάθος μηνών και όχι ετών.
Με βάση την Royal Bank of Scotland η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύματα.
Το πρώτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει και είναι θέμα λίγων μηνών να οριστικοποιηθεί.
Να επιμηκυνθεί το χρέος των 110 δις ευρώ από το 2013 τουλάχιστον έως το 2018.
Όμως το δεύτερο κύμα που θα επακολουθήσει θα είναι και το σημαντικότερο.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδος είναι 317 δις ευρώ.
Με βάση την άποψη του βρετανικού στελέχους από τα 317 δις ευρώ θα αναδιαρθρωθούν θα επιμηκυνθούν τα 140 δις ευρώ.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 126,7 δις ευρώ ομόλογα που λήγουν από 1 χρόνο έως 5 χρόνια και κάποια που λήγουν στην 6ετία.
Η αναδιάρθρωση που ουσιαστικά θα είναι επιμήκυνση θα πραγματοποιηθεί ως εξής.
Το 2012 λήγουν 33 δις ευρώ , το 2013 λήγουν 34 δις ευρώ το 2014 περί τα 43 δις ευρώ κ.ο.κ.
Το 2012 λοιπόν το ελληνικό κράτος θα ζητήσει από τους κατόχους ομολόγων αντί να αποπληρώσει τα 33 δις ευρώ να παρατείνει από 5 έως 10 χρόνια τα ομόλογα με το ίδιο επιτόκιο.
Δηλαδή αν κάποιος κατέχει 5ετές ομόλογο που λήγει το 2013 και λαμβάνει επιτόκιο π.χ. 5% δεν θα του καταβληθεί το κεφάλαιο αλλά θα παραταθεί για άλλα 5 χρόνια το ομόλογο με το ίδιο επιτόκιο π.χ. 5%.
Στόχος αυτής της κίνησης είναι να μην υπάρχουν αποπληρωμές ομολόγων. Ταυτόχρονα το ελληνικό δημόσιο ποντάροντας στην ανάκαμψη της οικονομίας της αύξησης του ΑΕΠ και ακολουθώντας το αμερικανικό μοντέλο αντιμετώπισης του χρέους υψηλός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και παραγωγή πλούτου με στόχο την μείωση του χρέους να αντιμετωπίσει, να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Υποσημείωση
Πολλοί ακόμη αμφισβητούν το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του χρέους, επικαλούμενοι το μνημόνιο. Εμείς απλά θα αναφέρουμε ότι η επιμήκυνση του χρέους ως πιθανότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα…
Επίσης προσέξτε οι επόμενοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί και καθοριστικοί για το μέλλον της χώρας....
Αυτά που συμβαίνουν δεν έρχονται στο φως για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σύντομα θα αποκαλύψουμε μια πτυχή άκρως ανατρεπτική και τότε θα φανερωθούν πολλά..
Κρατήστε αυτή την υποσημείωση...
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου