Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Σαρώνει η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα

Αυξήθηκε πάνω από 33% στην Κεντρική Μακεδονία μέσα σε ένα χρόνο.Σοκάρουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2010 για την ανεργία: Πανελλαδικά οι άνεργοι φτάνουν πλέον τους 570.000 με τον αριθμό τους να εκτινάσσεται κατά 26,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στον εφιάλτη έχουν οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας.
“Δυσοίωνα για το μέλλον είναι τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου σχετικά με το ποσοστό ανεργίας, με την έκρηξη της να κινείται σε απρόβλεπτα επίπεδα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μπουζούλας, ο οποίος δημοσίευσε τα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα φτάνει το 11,7%, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κρίση “δημιούργησε” 124.420 ανέργους. Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ διαφέρουν από τα αντίστοιχα της στατιστικής υπηρεσίας, διότι δεν μετρούν τους προσωρινά αμειβόμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας καταγράφηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (36%), ενώ κατά 33,1% αυξήθηκαν οι άνεργοι στην Κεντρική Μακεδονία και κατά 2,8% στη Δυτική Μακεδονία.

Ενός κακού μύρια έπονται
Σύμφωνα με τον κ. Μπουζούλα, η ανεργία, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, την ακρίβεια, την ύφεση και τη μεγάλη πτώση στα τουριστικά έσοδα θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο εμπόριο και θα προκαλέσουν μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, αύξηση της εγκληματικότητας και της κοινωνικής ανισότητας: “Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αλλάξει πολιτική, να δώσει ελπίδα και δουλειά διασφαλίζοντας -και όχι υποθηκεύοντας στο ΔΝΤ- το μέλλον των νέων μας, προκειμένου να ανακάμψει η αγορά, το εμπόριο και η ανεργία”, υπογράμμισε.

Το πτυχίο... προάγγελος ανεργίας
Το ελληνικό παράδοξο να εμφανίζει η χώρα μας χαμηλότερη ανεργία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη μεταξύ των εργαζομένων χαμηλής εξειδίκευσης και υψηλότερη στους εργαζόμενους με μέσο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο αποκαλύπτουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού Α. Βασιλείου. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των εργαζομένων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (7,6%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,6%). Αντίθετα, στις ομάδες με μέσο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο τα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 8,8% και 6,3% την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις αντίστοιχες ομάδες είναι 6,5% και 3,8%.



Πόσο αυξήθηκε η ανεργία σε ένα χρόνο

- Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 36%
- Δυτική Μακεδονία 2,8%
- Κεντρική Μακεδονία 33,1%
- Αττική 42,1%
- Ιόνια Νησιά 52,1%
- Κρήτη 18,3%
- Πελοπόννησος 3,1%
- Ήπειρος 10,9%
- Θεσσαλία 31,3%
- Στερεά Ελλάδα 11,9%
- Βόρειο Αιγαίο 17, 3%
- Νότιο Αιγαίο 11,8%


Ανεργία και μορφωτικό επίπεδο

Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ
Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο / 11,6% / 7,6%
Μέσο μορφωτικό επίπεδο / 6,5% / 8,8%
Υψηλό μορφωτικό επίπεδο / 3,8% / 6,3%

ΠΗΓΗ:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου